Najveće nesigurnosti kod žena i kako ih prevazići

Kao žene, ne osećamo se uvek potpuno sigurno u svakom aspektu svog života, bilo da se radi o našem telu, karijeri, intelektu, godinama ili odnosima. U današnjem svetu Instagrama i društvenih medija, možemo postati opsednute i osećati sve veći pritisak da postignemo “savršenstvo” (što svi znamo da zapravo ne postoji). Kao rezultat, možemo se osećati nedovoljno dobro i nesigurno, što dovodi do lošeg samopoštovanja i niskog samopouzdanja. Po našem mišljenju, tri najčešće nesigurnosti s kojima se žene bore, kao i načini da prevaziđu ta samodouzdanja, smo izneli u ovom članku. Zapamtite: um je moćna sila, i imamo sposobnost da promenimo svoj pogled na stvari i lepo prihvatimo svoju jedinstvenost.

LEPOTA

Lepota je daleko najveća nesigurnost koju žene imaju. Možemo biti naši najstroži kritičari i zbog toga emocionalno možemo imati problema da se osećamo “dovoljno dobro”. Ako tretmani poput botoxa/filera ili korišćenje najboljih tehnika konturisanja čine da se osećate najbolje, slobodno ih koristite. Ali takođe je važno zapamtiti da prihvatite svoje nesavršenosti i vlasništvo onoga što vas čini jedinstvenim. Shvatanje da su vaše karakteristike specifične za vas i da ih nosite s samopouzdanjem zaista postavlja ton za sigurnost. Uostalom, fizička privlačnost je privremena, pa bi trebalo da se usmeravamo ka razvijanju unutrašnjih kvaliteta koji su dugotrajni i trajni.

VEZE

Žene često osećaju nesigurnost i bore se s idejom da budu poželjne u vezama. Osećaj nevoljenosti i nedostupnosti stvara unutrašnji konflikt u kojem počinjemo da se upoređujemo s drugim ženama koje smatramo da imaju nešto više od nas. Često se fokusiramo na stvari koje nam nedostaju umesto na ono što imamo. Takođe, tražimo validaciju i odobrenje od partnera umesto da pogledamo unutra i razmotrimo korene naše nesigurnosti. Pokušaj pronalaženja sigurnosti i potvrde kroz partnera je kao stavljanje flastera na otvorenu ranu. Dugoročniji pristup prevazilaženju ovih nesigurnosti uključuje svesno povećavanje ljubavi prema sebi i saosećanja. Jedan način za pristupanje ovome je da napravite listu svih svojih snaga i pozitivnih karakteristika i nazovete je svojim “fajlom samopouzdanja”. Izvadite ovu listu kada se osećate nesigurno u svom odnosu i dozvolite joj da vas podseti na sve pozitivne kvalitete koje imate.

INTELEKTUALNE SPOSOBNOSTI

Iz iskustva, primetili smo da mnoge žene osećaju sumnju u svoju sposobnost da konstruktivno učestvuju u intelektualnim razgovorima. Boje se da neće biti u mogućnosti da doprinesu nečemu vrednom, što nikako ne bi trebalo da bude slučaj. Ova nesigurnost može da se javi u vezi sa romantičnim partnerima, kao i sa kolegama, prijateljima i porodicom. Posmatranje interakcija drugih može biti odličan način da se nauče različite strategije u razgovoru. Takođe, fokusiranje na lične ciljeve proširuje intelektualne sposobnosti, daje više samopouzdanja i dodaje dubinu vašim doprinosima.
Žene se osećaju nesigurno iz različitih razloga, ali mogu da pobede ova osećanja na razne načine. Bez obzira na to koliko se osećate nesigurno, zapamtite da svako ima svoju verziju nesigurnosti. Fokusirajte svoje napore na prevazilaženje vaših i dajte prostor za sopstveni rast i lični razvoj.

Ostavite komentar