Najbolja i najgora hrana za dijabetes

Kada je u pitanju upravljanje dijabetesom, izbor hrane je od vitalnog značaja. Jedite pogrešne stvari i glukoza u krvi može naglo porasti; jedite prave stvari, a nivo šećera u krvi će se verovatnije ponašati.

Šta je dijabetes?

Dijabetes je hronična bolest koja sprečava vaše telo da pravilno i efikasno koristi šećer u krvi. Hormon insulin, proizveden u pankreasu, pomaže vašem telu da koristi glukozu iz razgradnje hrane za sadašnje i buduće energetske potrebe. Insulin takođe reguliše nivo šećera u krvi, sprečavajući ga da postane previsok ili prenizak. Ljudi sa dijabetesom tipa 1 ne proizvode dovoljno insulina. Ljudi sa dijabetesom tipa 2 proizvode dovoljno insulina, ali ga ne koriste efikasno; ako bolest napreduje, telo prestaje da proizvodi dovoljno insulina. U oba tipa dijabetesa, nivo glukoze u krvi ostaje visok, što može izazvati niz zdravstvenih problema.

Kako hrana utiče na dijabetes?

Mnoge stvari utiču na nivo šećera u krvi – vežbanje, lekovi, stres, bolest, menstruacija i konzumiranje alkohola. Međutim, hrana koju jedete ima najveći uticaj.

Ljudi sa dijabetesom ili predijabetesom treba da ograniče broj jednostavnih ugljenih hidrata koje jedu. Ovi ugljeni hidrati se brzo razlažu u glukozu i mogu preplaviti vaš krvotok ako ga insulin ne transportuje u ćelije za energiju. Složeni ugljeni hidrati i proteini se sporije razlažu, sprečavajući porast nivoa šećera u krvi.

Najbolja hrana za dijabetes

Najbolja hrana za dijabetes je hrana bogata hranljivim materijama koja sprečava nagle skokove i padove šećera u krvi.

Masna riba

Losos, sardine, haringe, inćuni i skuša su odlični izvori omega-3 masnih kiselina, koje štite krvne sudove i pomažu u smanjenju upale.

Zeleniš

Spanać, kelj i drugi zeleni su bogati vitaminima i malo svarljivih ugljenih hidrata. Dakle, konzumiranje zelenila daje vam hranljivu količinu (posebno vitamin C) bez povećanja šećera.

Jaja
Ovaj osnovni doručak je prijatelj vašeg srca. Jaja smanjuju upalu, čine da se satima osećate sitima, poboljšavaju osetljivost na insulin i snižavaju „loš“ holesterol i podižu „dobar“ holesterol.

Orašasti plodovi

Bilo koja vrsta – orasi, bademi.. Svi su bogati vlaknima i malo svarljivih ugljenih hidrata.

Ne preporučljiva hrana

Veliki broj jednostavnih ugljenih hidrata može pogoršati vaš dijabetes. Slede namirnice i pića koje treba izbegavati ili ograničiti na jednokratnu poslasticu.

Sokovi i gazirana pića

Slatka i gazirana pića, koja sadrže mnogo šećera i malo hranljivih sastojaka, loš su izbor za osobe sa dijabetesom. Limenka običnog soka može da sadrži 38 grama šećera, što je ekvivalentno oko 9 kašičica šećera.

Beli hleb, testenina i pirinač
Rafinisani beli hleb, testenina i pirinač su lišeni vlakana — a vlakna pomažu u usporavanju apsorpcije šećera u krvotok. Ako jedete hleb i hranu sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, pređite na hleb od celog zrna pšenice i testeninu i smeđi pirinač, koji sadrže više vlakana.

Slatke žitarice za doručak
Žitarice za doručak, čak i one koje zvuče zdravo, pune su šećera. Kada započnete dan sa žitaricama, osetite brzo povećanje šećera, a zatim pad, što vas ostavlja gladnim mnogo ranije nego da ste za doručak pojeli jaja ili drugu hranu bogatu proteinima.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.