Mogu li alergije na hranu biti ozbiljne?

Preosetljivost na hranu i alergije mogu se razlikovati od osobe do osobe, ne samo u pogledu simptoma koje doživljavate, već i koliko su ovi simptomi ozbiljni. Ako mislite da patite od alergija na hranu, važno je dobiti dijagnozu kako biste imali alate za upravljanje svojim iskustvom s alergijama i izbegavanje mogućnosti za ekstremne alergijske reakcije.

Kako funkcionišu alergije?

Alergija na hranu se javlja kada pojedete nešto što vaše telo prepoznaje kao alergen. Vaš imunološki sistem će tada reagovati, zbog čega ćete doživeti određene simptome ako imate alergiju na hranu. Ozbiljnost ovih simptoma obično varira od osobe do osobe, ali mogu biti opasni, zbog čega je toliko važno dobiti pomoć kod alergija na hranu ako mislite da ih imate. U teoriji, bilo koja hrana može potencijalno izazvati reakciju kod nekoga. Međutim, 90% alergija na hranu koje postoje danas povezano je sa sledećim namirnicama: pšenica, jaja, kikiriki, mleko, susam, riba, školjke, soja i orašasti plodovi.

Koji su znaci alergija na hranu?

Iako se simptomi mogu razlikovati kod svakog pojedinca, postoje neki uobičajeni znaci na koje treba obratiti pažnju ako mislite da možda imate alergiju na hranu. Osećaj promene u telu svaki put kada pojedete određenu hranu. To se može desiti u roku od nekoliko minuta ili može proći nekoliko sati. Simptomi iritacije, uključujući peckanje oko usta, osip i crvenilo kože, crvene i suzne oči i trnci u ušima. Reakcija celog tela, poput grčeva u stomaku, proliva ili povraćanja. Simptomi koji mogu ličiti na sezonski prehladu, poput suvog kašlja i curenja nosa.

Šta je sa anafilaksom?

Ako imate ozbiljnu alergijsku reakciju, može doći do anafilaksije. Obično počinje intenzivnim svrabom u očima i licu, a zatim može napredovati ka ozbiljnijim reakcijama, uključujući otežano disanje, osip, otežano disanje, povraćanje, stezanje u grudima, konfuziju i oticanje. Takođe postoje simptomi koji mogu ugroziti život, poput brzog i slabog pulsa, niskog krvnog pritiska i gubitka svesti. U takvim situacijama, injektor sa epinefrinom može spasiti život kako bi se izbegli koma ili smrt.

Dijagnostikovanje alergija na hranu

Ako primetite da doživljavate alergijske simptome prilikom konzumiranja određene hrane, važno je dobiti dijagnozu. Vaš ORL specijalista će vas pitati o porodičnoj istoriji i da li još neko ima alergiju na hranu. Takođe vas mogu zamoliti da vodite dnevnik ishrane i može biti potrebno da odgovorite na pitanja o simptomima, odakle potiče hrana koju jedete i da li je jedete kuvanu ili sirovu. Takođe postoje razni testovi koji se mogu obaviti, uključujući test uboda kože i krvne testove.

Sve alergije na hranu neće biti ozbiljne, ali neke mogu biti. Zato je tako važno razgovarati sa stručnjakom ako imate ove simptome i biti siguran da znate šta treba raditi ako se pojavi alergijska reakcija.

Ostavite komentar