Lista profesionalne opreme za fotografisanje

Svaki fotograf sa sigurnošću zna da u procesu snimanja fotografija postoje razni izazovi. Od vremenskih uslova do istrošene baterije fotoaparata, pravi fotograf mora da bude spreman na sve. Zato svako treba da ima određenu listu stvari u njegovom arsenalu.

Vredi napomenuti da za različite žanrove, vrste snimanja i situacije lista može da bude malo drugačija, ali mi smo pokupili listu stavki koje će vam biti korisne skoro tačno i u većini slučajeva. Ovaj članak će vam biti od koristi ako niste iskusan fotograf, ali ne znate koja oprema će vam pomoći na polјu profesionalnog rasta. Ako ste početnik i želite da znate kada da koristite sočivo, možete da pročitate o tome na blogu.

Torba za fotoaparat i dodatnu opremu

U početku, mnogi od nas su spremni da rade bez posebne torbe. Nije tako teško nositi kameru oko vrata ili u običnom rancu. Ali u stvari, prvi metod u gradu možda nije najsigurniji, a drugi može da ošteti kameru. Dakle, kako bi sav pribor, a i sam fotoaparat, bili sigurni, najbolјe je da kupite specijalnu posebnu torbu.

Veličina i tip torbe, naravno, zavisiće od vašeg fotoaparata i dodatne opreme koju planirate da nosite. Pa, ako više volite da nosite nekoliko sočiva, rezervnu bateriju i drugu dodatnu opremu, onda je ranac za kameru pravi izbor. Dizajniran je kako za duga putovanja tako i za putovanja, gde je poželјno imati svu opremu pri ruci. Takav ranac ima poseban odelјak za vaš fotoaparat i džepove za druge predmete, uklјučujući lične stvari. Sa sobom možete da ponesete laptop, flašu za vodu, više sočiva, pametni telefon i druge stvari. Ranac je napravlјen od izdržlјivih materijala i ima zaštitni poklopac za sve vremenske uslove koji štiti od kiše i snega.

Zaštita ekrana

Ekran kamere je deo koji stalno dodirujemo rukama, posebno ako kamera ima ekran osetlјiv na dodir. Istovremeno, ovaj deo je jedan od najnezaštićenijih, jer, za razliku od sočiva, za njega nema posebnih poklopaca. Kao što mi više volimo da zaštitimo ekrane pametnih telefona, trebalo bi da zaštitite i ekran kamere. Dakle, jedan od najkorisnijih dodataka je zaštitno staklo ili zaštitni film za ekran. Izaberite ga, naravno, za svaki model pojedinačno jer se većina kamera razlikuje ne samo po parametrima i mogućnostima već i po veličini ekrana. U starijim modelima može da bude manji, u modernijim modelima, po pravilu, ima dijagonalu od 3 inča. Staklo se lako lepi i ne izaziva izobličenje slike. Takođe ga je lako ukloniti ako pukne i zameniti ga novim. Staklo ne ostavlјa apsolutno nikakve tragove na ekranu.

Kaiš za kameru

Još jedna stvar koja će vam svakako trebati je zgodan kaiš za kameru. Čak i ako planirate da transportujete fotoaparat u zgodnoj torbi ili torbici, ne zaboravite na kaiš, jer je to vaše dodatno osiguranje kada snimate. Svako bira kaiš na osnovu njegovih preferencija. Neki lјudi više vole da okače kameru oko vrata, dok drugi više vole kaiš za ruku. Tu su i naramenice.

Komplet za negu optike

Ništa manje važno za svakog fotografa je briga o njegovoj opremi. Svaki deo kamere zahteva negu, a ni optika ni senzor nisu izuzetak. Ne morate da radite oboje tako često, ali zadatak zahteva mnogo pažnje i preciznosti. Ne možete to da učinitesa improvizovanim materijalima, zato profesionalni kompleti za čišćenje dolaze u pomoć. Po pravilu, oni uklјučuju posebne:

  • tečnosti;
  • štapiće;
  • maramice;
  • olovke.

Svaki dodatak je dizajniran za određenu svrhu, a zajedno će pomoći da vaša sočiva i telo fotoaparata budu u savršenom stanju. Svi predmeti se čuvaju u posebnoj kutiji i mogu da se čuvaju kod kuće ili ponesu sa sobom na izlete.

Tripod

Ako ne samo da volite da slikate „u pokretu“, već ponekad volite da snimate u studiju ili na otvorenom, a posebno ako vas zanimaju tehnike fotografisanja sa dugim ekspozicijama, onda vam je svakako potreban stativ. Dobar je za mnoge stvari, uklјučujući i video snimanja, koja postaju neuobičajen hobi za fotografe. Kvalitetan stativ odlikuje se sa nekoliko karakteristika:

  • stabilnost na bilo kojoj površini;
  • mala težina;
  • izdržlјivost materijala;
  • visina.

Zbog toga je bolјe kupiti stativ sa glavom i promenlјivom podlogom, od legure aluminijuma ili uglјeničnih vlakana i sa stabilnim, eventualno gumiranim nogama.

Dalјinsko upravlјanje

Kada snimate sa stativom, zaista ćete ceniti praktičnost specijalnog dalјinskog otpuštanja. Najčešće se koristi kada snimate pri malim brzinama zatvarača i omogućava vam da kreirate upravo one efekte koje obično vidimo na slikama koje snimaju profesionalci. Takođe pri slabom osvetlјenju ili određenim žanrovima, uklјučujući portrete, često je potrebno smanjiti količinu vibracije kamere koja može da se javi. Tu nam dalјinski upravlјač dobro dođe.

Dalјinski upravlјač je posebno odabran za određeni model kamere, a možete da birate između žične ili bežične opcije.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.