Kourabiedes (Grčki božićni puter-kolačići)

Napravite ovu sezonu svečanijom uz ovaj recept za kourabiedes (grčke božićne puter-kolačiće). Hrskavi kolačići napravljeni od bogatog putera i orašastih badema učiniće proslavu praznika zabavnijom.

Sastojci

*250 g putera, od kravljeg mleka, hladnog

*¼ šolje iseckanih badema ili listića, pečenih

*¼ šolje badema ili pistacija, celih ili listića, sirovih

*voda, za pečenje badema

*1 kašika ružine vode, plus više za posluživanje

*½ kašičice ekstrakta vanile

*1 kašika praška za pecivo

*1 prstohvat soli

*400 g mekog brašna

*½ šolje šećera u prahu

Kourabiedes
Uputstvo

1. Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa.

2. Isecite ¼ šolje badema ili listića i stavite ih na pleh za pečenje, pa pospite malo vode. Pecite ih 7 do 8 minuta. Pazite da ih ne prepečete. Ostavite ih sa strane da se ohlade ili stavite u frižider.

3. Zagrejte rernu na 170 stepeni Celzijusa. Prekrijte dva pleha papirom za pečenje.

4. U blenderu sameljite ¼ šolje sirovih celih ili seckanih badema ili pistacija u prah. Stavite ih sa strane.

5. U multipraktiku stavite hladan puter i šećer; mešajte oko 10 sekundi ili dok se dobro ne sjedine. Dodajte samlevene bademe i posolite.

6. Dodajte ružinu vodu i ekstrakt vanile. Mešajte još 10 do 20 sekundi ili dok se ne sjedini. Dodajte prašak za pecivo i brašno i mešajte još 10 do 15 sekundi.

7. Prebacite smesu u veliku posudu i ručno umešajte pečene bademe. Da biste dobili vazdušaste kolačiće, ne dozvolite da se puter otopi. Pre nego što dodate pečene bademe, pazite da su potpuno ohlađeni.

8. Da biste oblikovali kourabiedes, oblikujte 1 kašiku testa u kuglu i stavite je na pleh. Napravite udubljenje u sredini svakog kolačića pomoću prsta. Stavite ih u frižider na 5 minuta.

9. Stavite kolačiće na drugi i četvrti nivo rerne i pecite 15 do 20 minuta ili dok ne postanu blago zlatno smeđi i skroz pečeni. Pazite da ih ne prepečete.

10. Izvadite kourabiedes iz rerne i ostavite ih da se ohlade na plehu. Ne podižite kolačiće dok su topli, jer će se lako slomiti.

11. Pre posluživanja kourabiedes prelijte ružinom vodom i pospite šećerom u prahu. Poslužite i uživajte!

Ostavite komentar

JoomBooz © 2025. All rights reserved.