Koje posuđe za bebe je najbolje izabrati za početak čvrste ishrane?

Kada krenete sa uvođenjem čvrste ishrane vašim bebama, važno je da izaberete i adekvatno posuđe koje ćete koristiti za serviranje hrane.

Danas nam prodajni lanci nude veliki izbor, različitih oblika, dezena ali i materijala. Važno da prilagodite posuđe potrebama vaše bebe, ali takođe, jako je važno od kog materijala će biti izrađena posuda, posebno kada u nju servirate toplu hranu.

Predstavljamo različite vrste posuđa:

Plastično posuđe

Najveća ponuda posuđa je od plastike. Plastično posuđe ima svojih prednostim, jer se radi o materijalu koji je čvrt i nije osetljiv, tako da ukoliko vaša beba obori posudu, ona se neće slomiti. Takođe, plastika je jeftin materijal, pa u vezi sa tim i posuđe izrađeno od plastike je uvek jeftinije i pristupačnije. Međutim, veliki problem kod ovakve vrste posuđa jeste što prilikom dodira sa toplom hranom može doći do ispuštanja štetnih meterija. Iako je važno da budu naznačeno da plastika ne sadrži Bisfenol A, ipak ona može sadžati neke druge aditive, koji mogu da se nađu u bebinoj hrani prilikom dodira sa toplotom.

Posuđe od bambusa

Još jedna od mogućnosti jeste posuđe od bambusa. Kako bambus predstavlja biljku, posuđe je prirodno, ujendo i bezbedno, međutim problem može nastati zbog lepka koji se koristi u izradi ovih posuda. Zato treba proveriti način i materijal lepka kojim se lepe ovakve posude. Ali takođe su čvrste i bezbedne za bebe, jer se neće polomiti prilikom nekih naglih pokreta ili bacanja na pod.

Stakleno posuđe

Staklo je možda i najbezbedniji materijal za bebinu hranu, jer je odlilčan i za toplu hranu, čime neće doći do ispuštanja nekih štetnih materija u bebinu hranu. Ali problem kod ovakvoh posuđa jeste njihova osetljivost, a znamo da bebe prilikom hranjenja mogu bite nestašne i doći do lomljenmja ovakve posude, čime se beba dovodi u rizik. Na tržištu postoje neke opcije koje su izrađene od stakla, ali zaštićene ili ojačane silikonom, tako da mogu biti super izbor za bebinu hranu, jer su ujedno i zdrave, ali i bezbedne.

Silikonsko posuđe

Nešto što može biti dobar izbor za bebino prvo posuđe, jeste posuđe od silikona.Silikon nije prirodan materijal, ali nije biorazgradiv. Kod odabira ovakvih posuda važno je da proverite deklaracije da li je naznačeno da je food-grade silikon. Posude mogu se koristiti i za toplu bebinu hranu, i neće postojati opasnost od lomljena ovakve posude.

Nerđajući čelik

Ovo je možda i najbolja opcija za vašu bebu, jer se radi o materijalu koji je bezbedan za vašu bebu. Sa ovim posuđem ne može doći ni do ispuštanja štetnih meterija, ni do lomljenja. Problem je samo što se na tržištu retko pronalaze, jer ne postoji velika ponuda različotoj proizvođača, kao što je to recimo sa plastičnim posuđem. Tako da ukoliko ovako nešto pronađete za vašu bebu, smatrajte da ste izabrali nešto jako dobro za bebino zdravlje.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.