Kjara Feranji i njene haljine na festivalu u Sanremu

Kjara Feranji debituje na 73. festivalu u Sanremu i njen ulazak na Ariston u udarnom terminu je nesumnjivo bio jedan od najiščekivanijih.

„Skrenuti pažnju na prava žena, na njihova tela i na to kako se raspored ženskog tela kod njih i dalje smatra kontroverznim i upitnim. Ovo je cilj ovog izgleda. Ideja haljine koja simulira golo telo de Kjara nam je odmah došla inspirisana Dior kreacijom za Mariju Graciju Kjuri za proleće/leto 2018. Napravljena u ateljeima visoke mode Chiara Ferragni, haljina od golog tila reproducira prirodni Diorov bodi sa izvezenim trompe l’oeil i oslobođena toga sramota koja je oduvek nametana svima nama, počevši od Eve, prve žene u istoriji koja je navela da se stidi.

Ova iluzija golotinje želi da podseti sve na pravo i rodnu ravnopravnost koju moraju da pokažu, da se otarase sebe bez osećaja osuđivanja ili krivice. Ova iluzija golotinje želi da nas podseti da ko god odluči da pokaže ili da se oseća seksi, ne dozvoljava nikome da opravdava nasilje muškaraca ili ublaži njihovu krivicu. Ovo je telo žene, Kiarino telo koja bi želela da da glas svim ženama na svetu koje su zabranjene i maltretirane, svima onima kojima se govori da njihovo telo stvara sramotu, da je samo predmet želja, podstiče na greh. Ovo je svačije telo.

Neka oni bez greha prvi bace kamen!”

Haljina ‘manifesta’

Jednostavne, ali snažne reči potiču iz dela Kler Fontejn za koje se nadamo da će inspirisati sve žene da se osećaju slobodno da izađu iz uloge koju im je društvo nametnulo. Svest o samoj Kjari Feranji koja se bori da ne bude zarobljena u prostoru koji je za nju identifikovao patrijarhat, kao i obećanje koje daje sebi svaki dan dok se bori da ne mora da se oseća krivom zbog svog uspeha kao žene. „Pensati libera“ je posvećena svim ženama koje jednostavno žele da se osećaju kao same bez osuđivanja.

„Oslobađanje novih generacija rodnih stereotipa u kojima se žene često osećaju zatvoreno. Ovo je ideja koju je Marija Gracija Kjuri htela da predstavi ovom haljinom visoke mode kompanije Dior koja se sastoji od izvezenog dresa trenerke uvučene u suknju od tila koja je inspirisana rad Jane Šterbak.Ova haljina predstavlja nadu u kršenje konvencija koje nameće patrijarhat.Nadu koju polažemo u današnje devojčice da će biti žene sutrašnjice.Ovo je želja majke svojoj devojčici, da ona konačno može da vikne pobedu!”

Ostavite komentar