Kaponata je začinjena i veoma ukusna sicilijanska hrana koja se se obično pravi kao predjelo. Pečeni paradajz pruža kiselkasti ukus sa blagom slatkoćom.
Priprema: 20 minuta
Kuvanje: 40 minuta
Ukupno: 1 sat
Služi za: 6 osoba

Kaponata – sastojci:
- 800 g paradajza, isečenih na kockice od 2,5 cm
- ½ kašičice soli, podeljeno, po ukusu
- 60 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja, podeljeno
- 1 srednji žuti luk, iseckan
- 1 crvena paprika, iseckana
- 2 stabljike celera, tanko iseckane
- sveže mleveni crni biber, po ukusu
- 2 čena belog luka, sitno iseckana ili rendana
- 400 g usitnjenih paradajza iz pećnice
- 60 g otkoštenih zelenih maslina, grubo iseckanih
- 60 g grožđica
- 3 kašike crvenog vinskog sirćeta, po ukusu
- 2 kašike kapara, ocedjenih
- 1 kašika meda ili šećera, po ukusu
- ¼ kašičice ljutih papričica, po ukusu
- 1 lovorov list
- ¼ šolje sveže nane
- domaći tost, po želji, za posluživanje