Kako učiniti svoj dom komfornijim

Imate nered? Pitate se kako učiniti svoj dom komfornijim? U ovom članku pokazaćemo vam par praktičnih saveta za uređivanjem svog kutka…

Svi se osećamo kao da nam dom više ne deluje udobno. Deluje staro i kao da mu je potrebno osveženje koje može mnogo da košta. I iako to možda jeste tačno, postoje nekoliko načina na koje možete lako osvežiti svoj dom uz manji budžet kako biste ga učinili udobnijim! Sa našim savetima za uređenje, imaćete dom koji je ne samo da je vanserijski, već i u skladu sa vašim estetskim osećajem.

Uklonite nered

Bićete iznenađeni kolika razlika se postiže eliminisanjem nereda. Ne samo da to oslobađa više prostora za skladištenje, već vam takođe pomaže da se rešite zastarelog i neželjenog dekora koji možda nije ono što želite da vidite. Čišćenje viška stvari takođe vam omogućava da ponovo razmislite o svom estetskom i dizajnerskom konceptu i počnete pretvarati svoj dom u nešto što vam pruža udobnost.

Počnite tako što ćete sortirati manji nered – račune i papire koji vam više ne trebaju, odeću koju ne nosite, šerpe i tiganje koje treba zameniti. Kada se manje stvari izbace, možete se fokusirati na veće komade nameštaja – bočne stolove koji su beskorisni, lampe i stolice koje su previše oštećene ili se ne koriste. Na ovaj način pravite mesta za novije komade nameštaja i dekora koji odgovaraju vašem trenutnom estetskom osećaju.

Jedan od najlakših načina da se ukloni višak nameštaja je da televizor postavite na zid. Eliminisanjem potrebe za TV komodom, televizor postavljen na zid je savršen način za osvežavanje vašeg doma. Televizor možete postaviti na zid sami ili možete obučene ljude pitati za pomoć.

Dodajte umetnost

Jedan od najlakših načina da učinite svoj dom udobnijim jeste dodavanje umetnosti. Umetnost ima način da prostor učini srećnim i živahnim, kao i svetlijim. Biranje umetnosti inspirisane prirodom je najlakši način da prostoriji pružite više svetla ako nedostaje prozora ili nema prozora okrenutih prema jugu. Ako želite osvežiti svoj dom na izuzetno personalizovan način, odlučite se za pravljenje svoje umetnosti ili nabavite prilagođene komade od nadolazećih umetnika.

Umetnost dodaje toplinu prostoru i čini ga udobnim i pristupačnim. Takođe oživljava stare zidove i čini da izgledaju bolje. Ako ste zaljubljenik u umetnost ili uživate u njoj, možete napraviti galerijski zid u svom prostoru. To može postati fokalna tačka i možete reorganizovati svoj prostor oko nje kako biste mu dali malo drugačiji osećaj.

Promenite svoje osvetljenje

Iako može delovati čudno, vaša rasveta može biti razlog zašto vaš prostor ne deluje tako udobno kao što biste želeli. Toplo i hladno osvetljenje može napraviti ogromnu razliku u atmosferi prostora. Iako bi cilj uvek trebalo da bude maksimiziranje prirodne svetlosti, razumemo da to nije uvek moguće. Zato počnite tako što ćete proceniti vašu rasvetu – da li je toplo ili hladno, koliko svetala imate i kakve vrste svetiljke koristite?

Pokušajte da izbegnete bilo kakvo grubo osvetljenje odozgo i umesto toga se fokusirajte na stvaranje grupa svetlosti na mestima gde želite da naglasite određene delove i koristite toplo osvetljenje tamo gde želite da stvorite udobnu i prijatnu atmosferu. Hladno osvetljenje je dobro za prostorije koje istovremeno služe kao mesta za razgovor. Dakle, možete koristiti toplo osvetljenje u spavaćim sobama i hladno osvetljenje u dnevnom boravku ili trpezariji. Zapamtite da vrsta svetla koje koristite utiče na boju prostora, dekor i nameštaj.

Dodajte biljke

Kada razmišljate o načinu kako da osvežite svoj dom, razmotrite dodavanje biljaka i cveća. One ne samo da stvaraju opuštajuće okruženje, već takođe dodaju dodir prirode koji je izuzetno važan za smanjenje stresa. Biljke takođe oslobađaju svež vazduh i čiste vazduh u vašem domu. Ovi mali dodiri prirode će vas učiniti da se osećate više kao kod kuće u svom prostoru, pogotovo sada nakon pandemije kada smo proveli poslednjih nekoliko godina unutra.

Ako niste vešti u brizi o biljkama, ali želite održati tu vezu sa prirodom, pokušajte koristiti dekor i nameštaj u prirodnim bojama terakote, zelene i žute. Alternativno, možete nabaviti i neke kaktuse i sukulente koji ne zahtevaju toliko pažnje a ipak bi preživeli. Pokušajte da izbegavate veštačke biljke jer povećavaju potrošnju plastike i ne doprinose ničemu u kući. Često mogu izgledati dosta jeftino takođe.

Personalizujte ga

Često je nedostatak personalizacije taj koji čini prostor neprijatnim. Dodajte svoje lične ideje poput slika, umetnosti i drugih stvari koje čine da se mesto oseća kao vaše vlastito. Ovo će ga učiniti udobnijim i istovremeno će ga osvežiti.

Nadamo se da smo vam, ovim člankom, rešili dilemu o tome kako učiniti svoj dom komfornijim.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.