Saveti za ukrašavanje vašeg doma biljkama

Biljke mogu uneti vedrinu i boju u vaš dom.

Da li ste zapeli oko toga kako da ukrasite svoj dom biljkama? Nastavite da čitate kako biste otkrili korisne savete koji će vam pomoći da transformišete svoj životni prostor uz pomoć vaših nedavno pronađenih zelenih prijatelja dok ukrašavate svoj dom.

Kreirajte skup biljaka dok ukrašavate svoj dom

Ovim trikom ne možete pogrešiti. Grupisanje staklenih vaza sa biljkama na jednom mestu u uglu doma stvara bujnu unutrašnju minijaturnu džunglu. Ređajte ih po veličinama, visinama, oblicima i bojama. Samo se pobrinite da koristite saksije koje se međusobno dopunjuju i odgovaraju vašem stilu dekora. Na primer, možete kombinovati kaktuse, zmijaste biljke, palme i potos.

Većina dizajnera preporučuje grupisanje biljaka u neparan broj, ali možete grupisati kako god želite. Zaista nema ograničenja. Čak možete grupisati samo jedan tip biljke ako želite ili slične biljke poput kaktusa i sukulenata — nema potrebe da kupujete bezbrojne vrste biljaka koje nemate pojma kako da održavate. Biljke izgledaju tako bujno kada su grupisane, bez obzira da li su slične ili različite.

Prilikom raspoređivanja, postavite manje saksije napred i više saksije pozadi.

Ne zanemarujte tamne prostore

Tamni prostori ne moraju biti dosadni. I dalje možete postaviti neke od vaših biljaka u te prostore. Budući da će im trebati nešto svetla da bi napredovale, možda ćete želeti imati identične biljke koje možete zameniti. Svakih par dana izvadite jednu biljku kako bi dobila malo svetla i zamenite je identičnom koja je bila napolju. Možda to deluje zamorno, ali bolje je nego da prostori budu prazni i dosadni.

Posadite biljke različitih visina u jedan veliki lonac

Ako imate veliki saksiju za biljke sa puno prostora, možete kombinovati biljke različitih visina u istom loncu. Rasporedite ih na način da se spuštaju od manjih ka većim. Možete ih ili posaditi u pojedinačne male saksije, pa ih zatim sve rasporediti u velikom loncu, ili ih direktno posaditi u veliku saksiju – bilo koji način funkcioniše.

Na primer, možete kombinovati uspravnu biljku poput gumenog drveta sa donjom biljkom poput mirisnog ljiljana. Takođe možete dodati i biljku koja se spušta poput engleskog bršljana, i dobićete bujnu zelenu unutrašnju oazu.

Niste sigurni da li imate srce da se brinete o biljkama? Ne brinite. Uvek možete izabrati osušene stabljike poput pampas trave. I dalje ćete uneti teksturu i osvežiti prostor bez brige da ćete ubiti biljke.

Osušene biljke i cvetovi su odlična opcija za ljude sa puno kućnih ljubimaca, decu punu energije ili ljude koji su jednostavno jako zauzeti da bi se brinuli o biljkama. Osušene biljke su takođe sjajna dopuna zelenim biljkama. One balansiraju žive i nežive biljke, baš kao i u spoljašnjem svetu.

Stvorite centralnu tačku, ili ono što unutrašnji dizajneri nazivaju fokalnom tačkom. Rasporedite biljke na jednom mestu u svom domu sa različitim vrstama biljaka i koristite privlačne saksije i vaze. To može biti u vašem ulazu, trpezarijskom stolu, kutku za doručak ili čak oko kamina ako ga ne koristite. Pomešajte oblike i teksture kako bi bile vizualno privlačne. Kao što je monstera, više i punije biljke će zauzeti veći prostor od manjih biljaka.

Stavljanje biljaka na pod je odlično, ali izlaganje na stolovima, metalnim postoljima i drugim površinama podiže to na sasvim novi nivo. Još bolje je kada se površine razlikuju po visinama, oblicima i teksturama.

Složite svoju zelenu oazu sa dodacima poput posuda, umetničkih dela, knjiga i vaza kako biste prostor učinili dinamičnijim.

Proširite zelenilo na svoje zidove

Ako imate ograničen prostor na podu, jednostavno možete zameniti svoje zidne ukrase živom umetnošću stvaranjem vertikalnog prikaza unutrašnjih biljaka. Postoji mnogo načina da to uradite. Možete započeti stvaranjem zidne galerije sa Staghorn papratima koji se izvanredno dobro razvijaju na drvenim pločama.

’’Makrame’’ saksije za biljke

Viseće biljke zaista transformišu prostore. One dodaju potpuno novi sloj vašem dekoru, posebno kada vise uz pomoć makrame saksija.

Dugačke spuštajuće biljke

Dodajte nekoliko dugih visećih biljaka na police sa knjigama i plutajuće police kako biste učinili prostor upadljivijim. Što je cveće duže, to bolje.

Velika biljka pored mesta za sedenje

Možda je ovo standardnije, ali vredi pomenuti. Postavljanje jedne velike biljke pored omiljene stolice za opuštanje je siguran način da dodate lepotu vašem dnevnom boravku.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.