Kako starost utiče na rast uha i nosa?

Naša tela se značajno menjaju kako starimo, što se neizbežno odražava na više godina provedenih na Zemlji. Kada je reč o našim ušima i nosu, često se ponavlja ideja da ovi delovi našeg tela nikada ne prestaju da rastu, zbog čega izgledaju preveliki kako dostižemo starije godine. Ali da li ima istine u tome i šta se zapravo dešava sa našim ušima i nosom kako starimo?

Mi jednostavno ne nastavljamo rasti

Većina nas će prestati da raste oko 20. godine. To je trenutak kada će većina ljudi biti veličine u kojoj će ostati tokom ostatka života. Skelet je završio rast u ovom trenutku i rastne ploče između kostiju su spojene. Kada se to desi, kosti više ne mogu nastaviti da rastu, čak ni male kosti u ušima i nosu. Postoje dve izuzetke od toga: karlica i lobanja. Međutim, rast koji se dešava u ovim oblastima je mikroskopski – na primer, povećanje prečnika karlice za jedan inč tokom 60 godina. Lobanja obično raste u maloj meri, postajući izraženija oko čela.

Dakle, zašto naša uši i nos izgledaju veći kako starimo?

Ono što se zapravo dešava je da počinjete primetiti uticaj gravitacije i promena na vaše telo kože. Mišići, koža i hrskavica u telu nastavljaju da se menjaju čak i kada prestane rast kostiju. To su mekša područja koja su verovatnije odgovorna za promene rasta koje primetimo kod ušiju i nosa. Promene mogu biti izazvane vrlo različitim okolnostima, od povreda do gubitka ili dobijanja težine, trudnoće ili povrede. Sve to, kao i prolazak vremena, će imati uticaj na vezivno tkivo kože i hrskavice, što dovodi do promena koje često primećujemo kod ušiju i nosa kako starimo.

Šta se zapravo dešava sa našim ušima i nosom?

Hrskavica ima tendenciju da se istroši tokom vremena. To je fleksibilno tkivo koje je tvrđe od kože, ali nije tako čvrsto kao naše kosti. Kada počne da se opušta, prestaje da pruža podršku koži iznad njega, što može učiniti da uši izgledaju veće, na primer. Druge promene na licu takođe mogu uticati na izgled ušiju i nosa, na primer, stanjivanje usana tokom vremena može učiniti da nos izgleda veći, ili opuštenija linija vilice koja ističe ušne resice koje se više spuštaju nego nekad.

Kako to sprečiti?

Svi ćemo iskusiti ove iste promene kako starimo i većina vremena one su potpuno normalne. Naravno, postoje neke opcije za usporavanje uticaja starenja, kao što je rinoplastika, koja može ispraviti promene na nosu. Iako često izgleda da uši i nos rastu kako starimo, zapravo prolaze kroz normalan proces omekšavanja s kojim se svi mi suočavamo.

Ostavite komentar