Kako poboljšati rast kose za mesec dana

Rast kose uzrokovana je kombinacijom različitih faktora, od kojih neki možemo kontrolisati, a neki ne, kao što su genetika, preterano oblikovanje kose, nedostatak ishrane, a njeno povećanje može biti složeno. Prema nekim naučnicima, vlasište kose prosečno raste 1 cm mesečno. To znači da prosečna osoba može očekivati da joj kosa poraste između 10-12 cm godišnje.

Brzina kojom kosa raste zavisi i od genetike i od stanja folikula – azijska kosa je prosečno najgušća i najtvrđa, za razliku od kose Kavkazaca i Afroamerikanaca.

Faze rasta kose

Ljudska kosa raste u tri faze, pri čemu svaki folikul kose sledi svoj poseban vremenski raspored. Te tri faze su:

  • Anagen faza: energična faza rasta kose koja traje oko 2-8 godina
  • Katagen faza: faza evolucije u kojoj kosa prestaje da raste, ova faza traje oko 4-6 nedelja
  • Telogen faza: poslednja latentna faza u kojoj kosa ispada, ova faza traje oko 2-3 meseca

Opšte ljudsko vlasište, u proseku, ima 90-95 odsto folikula kose u anagen fazi. To znači da je oko 5-10 odsto u telogen fazi, što znači da svakodnevno normalno ispadne oko 100-150 vlasi.

Kako ojačati kosu

Kosa se uglavnom sastoji od keratina i mrtvih ćelija kože. Iako ne postoji jednostavan način da se kosa brzo i naglo ubrza rast, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste osigurali da vam kosa ostane zdrava i duga. Imajte na umu da uvek treba da se posavetujete sa svojim zdravstvenim radnikom pre nego što počnete koristiti dodatke ishrani poput biotina, keratina ili bilo kojih drugih nutritivnih suplemenata. Oni mogu imati neželjene efekte koji vam mogu naneti više štete nego koristi.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da brzo dobijete dužu i zdraviju kosu.

Savet #1: Redovno se šišajte

Iako stručnjaci imaju različita mišljenja o tome da li šišanje kose može ubrzati njen rast, jedno je sigurno: Ako želite dugu, zdravu kosu, redovno šišanje je ključno. Oštećeni vrhovi kose mogu uzrokovati pucanje kose, što će dovesti do gubitka dužine i nezdravog izgleda, kao i smanjenja sjaja, volumena i glatkoće. Oštećena kosa s ispucalim vrhovima će na kraju pući dalje duž vlasi, što ne samo da će kosa izgledati ređe, već će i sprečiti da dugačko poraste iznad određene tačke.

Savet #2: Konzumirajte hranu bogatu proteinima i biotinom

Biotin, poznat i kao vitamin H, deo je važne grupe vitamina B kompleksa koji pomažu pretvaranju hrane u gorivo za energiju. Kosa počinje da raste iz korena folikula koji se sastoji od ćelija proteina. Za brži rast kose, trebali biste konzumirati hranu bogatu i biotinom i proteinima kako biste ubrzali i podstakli izgradnju proteina.

Preporučena dnevna doza biotina je 30 mikrograma, koju možete postići uzimanjem preporučenih suplemenata ili konzumiranjem namirnica prirodno bogatih biotinom, poput badema, kikirikija, oraha, jaja, mleka, sira, itd.

Savet #3: Smanjite izlaganje toploti i pustite kosu da bude slobodna

Nema sumnje da toplota oštećuje našu kosu. Samo zato što ne možemo osetiti toplotu i oštećenje, ne znači da neće naškoditi našoj kosi, zapravo je peglamo.

Ako želite podstaći rast kose, najvažnija stvar koju možete učiniti je da je pustite da bude prirodna. Ostavite je da se prirodno suši na vazduhu, izbegavajte stilizovanje koliko god je moguće i nosite je raspuštenu ili je vežite u jednostavne, opuštene frizure. Previše zategnuta frizura oštećuje kosu od korena i može izazvati trajne ožiljke na vlasištu.

Savet #4: Pravilna ishrana

Lepota kose ne zavisi samo od proizvoda koje koristite na kosi, već i od onoga što unosite u svoje telo. Trebate “hraniti” kosu iznutra. Pokušajte povećati unos proteina putem namirnica poput ribe, pasulja, orašastih plodova i integralnih žitarica.

Ako ste vegetarijanac ili vegan, i dalje trebate ciljati na ishranu bogatu proteinima. Namirnice bogate proteinima, kao i vitaminima A, C i E, mineralima poput cinka i gvožđa, i omega-3 masnim kiselinama, mogu doprineti poboljšanju kose.

Savet #5: Nežno četkajte kosu

Četkanje ili raščešljavanje kose je važno, ali morate imati na umu da grubo četkanje može fizički oštetiti kosu. Budite posebno oprezni kada je kosa mokra jer je tada više podložna oštećenjima. Koristite četku od prirodnih čekinja od vepra, koja blago raspoređuje prirodna ulja sa temena niz svaku vlas kose, čime se postiže bolja hidriranost kose.

Mnogi faktori koji utiču na rast kose nisu pod našom kontrolom. Najbolje što možete učiniti je sprečiti gubitak kose i oštećenja usled spoljnih faktora. Cosmetic Squad preporučuje da se pobrinete da jedete uravnotežen obrok i ostanete hidrirani. Posetite cosmeticsquad.com ako primetite da gubite značajnu količinu kose. Zapamtite, srećna kosa znači srećan život!

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.