Kako napraviti džem od kupina ?

Domaći džem od kupina jedan je od omiljenih zimskih slatkiša u mnogim domaćinstvima. Njegova bogata aroma i ukus savršeno se slažu uz razne vrste hleba, peciva, pa čak i kao dodatak kolačima. Priprema džema od kupina je tradicionalan proces koji zahteva malo strpljenja, ali rezultat je neprocenjiv – teglica puna prirodne slatkoće i voćne esencije. U ovom članku vam donosimo detaljan recept za pripremu domaćeg džema od kupina koji će oduševiti vašu porodicu i prijatelje.

Sastojci

  • 3 kg kupina
  • 1,5 kg šećera
  • 7-8 teglica od po 250 g
  • Sok i beli deo kore (bez žutog dela) od 2 limuna

Priprema

  1. Priprema kupina: Kupine operite nekoliko puta kako biste uklonili sve nečistoće. Nakon pranja, dobro ih ocedite i stavite u dublju šerpu. Dodajte šećer i ostavite da odstoji između pola sata i sat vremena, kako bi se šećer sjedinio sa voćem. Povremeno promešajte da se sve ravnomerno rasporedi.
  2. Kuvanje džema: Uključite ringlu na srednju temperaturu i dodajte limunov sok i beli deo kore (bez žutog dela). Kuvajte dok smesa ne počne da vri, uz povremeno mešanje. Kada džem provri, smanjite temperaturu na minimum i nastavite da kuvate još najmanje 2,5 sata, uz povremeno mešanje.
  3. Provera gustine džema: Da biste proverili da li je džem gotov, uzmite malu količinu džema i stavite je na tanjirić. Okrenite tanjirić i ako džem ne klizi, spreman je. Ukoliko džem klizi, nastavite sa kuvanjem još neko vreme. Nakon što je džem gotov, izvadite limunovu koru. Ako ne želite komadiće voća u džemu, možete ga propasirati kroz sitno sito.
  4. Sterilizacija teglica: U veću i dublju šerpu stavite kuhinjsku krpu na dno, a potom poslažite otvorene teglice i poklopce između njih. Dodajte još jednu-dve krpe između teglica kako se ne bi dodirivale. Sipajte vodu u šerpu tako da teglice budu potpuno prekrivene. Stavite na šporet i kuvajte do ključanja. Kada voda provri, smanjite vatru i ostavite da ključa još 30 minuta.
  5. Punjenje teglica: Nakon sterilizacije, vrele teglice napunite vrelim džemom. Teglice zatvorite i okrenite naopako kako bi se formirao vakum. Ostavite ih tako preko noći. Sutradan ih možete posložiti na police, gde inače držite zimnicu. Kada otvorite teglicu, čućete “klik”, što znači da je vakum poklopca bio uspešan. Nakon otvaranja, džem čuvajte u frižideru.
  6. Dodatno zatvaranje: Ako se desi da se nakon 24 sata poklopac nije uvukao prema unutra, teglicu sa džemom vratite u šerpu sa vodom i kuvajte na tihoj vatri dok se poklopac ne povuče. Na poklopcu treba da se formira blago ulegnuće.
Kako napraviti džem od kupina ?

Zaključak

Priprema domaćeg džema od kupina može biti izazovna, ali je zadovoljstvo kada imate u svojoj ostavi teglice ispunjene ovim slatkim delikatesom. Džem od kupina, ako je pravilno pripremljen i skladišten, može trajati i do tri godine, pružajući vam uživanje u ukusu svežeg voća tokom cele godine. Uživajte u ovom domaćem specijalitetu koji će uneti toplinu i miris leta u vaše zimske dane.

Pridružite se našoj Viber grupi!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ostavite komentar

JoomBooz © 2025. All rights reserved.