Kako kupovati pametnije u supermarketu?

U supermarketu sa listom za kupovinu ulazite u nameri da jednostavno kupite ono što vam je potrebno, ali takođe je dobro da znate kako kupovati pametnije u kad odete supermarket.

Ove strategije su namenjene da privuku vašu pažnju i utiču na vaše ponašanje, a neke od njih uključuju:

Važne stvari su obično postavljene na police koje su najdalje od ulaza

Proizvodi koje gotovo svi kupujemo, kao što su pirinač, pasulj i mleko, obično se postavljaju na police koje su suprotne od ulaza u supermarket. Ovo nije slučajno, jer prodavnica zna da ako prođete kroz sve druge sekcije pre nego što dođete do ovih proizvoda, veća je verovatnoća da ćete kupiti više nego što ste prvobitno planirali.

Skuplji proizvodi obično se nalaze na nivou očiju

Kada birate određeni proizvod, kao što je na primer paradajz sos, primetićete da su najjeftinije opcije uglavnom postavljene na najnižim policama, dok su skuplje opcije na policama u nivou očiju. Ovo se radi sa namerom da se privuku kupci koji su u žurbi i nemaju vremena da istraže sve opcije. Ako imate više vremena, verovatno ćete pregledati sve opcije i izabrati onu koja vam najviše odgovara.

Redovi za odjavu su pažljivo dizajnirani da privuku vašu pažnju

Na policama koje se nalaze u blizini kase, kao što su čokolade, časopisi, lakovi za nokte, bombone i pića, postavljaju se proizvodi koji su namenjeni da privuku vašu pažnju dok čekate u redu za odjavu. Što duže čekate, to je veća verovatnoća da ćete kupiti nešto što vam nije bilo na listi.

“Dodatne” usluge dovode do “dodatnih” troškova

U prošlosti, supermarketi su se uglavnom fokusirali na osnovne potrebe porodice, ali danas mnogi supermarketi nude dodatne usluge i proizvode, kao što su pekare i kafeterije unutar samog supermarketa, kao i usluge pranja veša i prodavnice kućnih ljubimaca. Ovi dodatni proizvodi su obično skuplji, ali nude kupcima uštedu vremena i često se pokazuju kao privlačna opcija.

Ostavite komentar