Kako izabrati najbolje vino

U otmenim restoranima i vinarijama imate pomoć i vođstvo somelijera koji vam može pomoći da pronađete najbolje vino koje će se upariti s vašim obrokom.

Ali kada sami organizujete večeru ili pokušavate da pronađete vino za uživanje s gostima, odluka je u vašim rukama. Nemate pomoć sertifikovanih vinskih stručnjaka i to može biti malo teže.

Možete se zateći kako beskrajno pretražujete police u prodavnici, pokušavajući da shvatite koje vino će najbolje upotpuniti vašu hranu. Čak i ako sami pijete vino, vaše omiljeno vino možda nije najkomplementarnije za vašu večeru.

Kako pronaći najbolje vino

Koliko god da deluje komplikovano, odabir najboljeg vina nije tako težak kao što možda mislite. Bez obzira da li je to vino koje ide uz morske plodove, poput škampa ili ribe, ili tražite nešto što se slaže s vegetarijanskim jelima, pogledajte ove vrhunske savete da pronađete savršeno piće koje će upotpuniti vaš obrok.

Kvaliteti dobrog vina

Postoji nekoliko važnih stvari koje treba znati o vinu kada birate najbolju opciju. Da biste pronašli najbolje vino, morate znati šta čini vino odličnim u prvom redu. Svako dobro vino je visokog kvaliteta, ima jedinstven ukus i pitko je.

Postoji nekoliko karakteristika koje se koriste za razlikovanje različitih vina i one utiču na ukus i kvalitet pića:

  • Slatkoća (koliko je vino slatko ili suvo)
  • Tanini (broj tanina koji su prirodno prisutni u grožđu od kog se pravi vino)
  • Kiseline (pH vrednost vina, koja utiče na njegovu kiselost)
  • Punoća (da li vino deluje teško ili lagano u ustima)
  • Procenat alkohola (izražen u procentima alkohola po zapremini)

Sada kada ste saznali ključne karakteristike različitih vina i kako one utiču na ukus pića, možete koristiti ovo znanje prilikom traženja najboljeg vina. Pogledajte nalepnice na više boca da biste odredili koje se najviše uklapa s vašim preferencama.

Belo i roze su sigurnije opcije

Generalno, belo vino i roze su popularniji od suvih crvenih vina jer su malo slađa. Kada nemate pojma koje vino da poslužite na svojoj večeri, belo vino ili roze su obično sigurnije opcije od crvenog vina iz tog razloga.

Ako vi ili vaši gosti volite oštriji, gorči ukus pića, crveno vino može biti najbolja opcija. Ako organizujete večeru, pitajte goste za njihove preferencije unapred kako biste mogli da im udovoljite.

Nemojte birati samo najjeftinije vino 

Koliko god bilo dobro uštedeti novac, kvalitet vina se odražava u njegovoj ceni. Ako odaberete jeftino vino koje je na rasprodaji, ne očekujte da će imati isti ukus kao skuplje opcije.

Ako birate vino za posebnu priliku, poput večere, izdvojite novac i počastite svoje goste finim vinom koje lepo izgleda, miriše i ima odličan ukus.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.