Kako iseći ananas bez noža

Nema noža da isečete ananas? Nema problema! I dalje možete uživati u ovom sočnom voću koristeći trik za razdvajanje ananasa! Imajte na umu da će ovaj metod biti primenljiv samo na dobro zrele ananase.

Prvo, uklonite listovitu gornju stranu laganim okretanjem.

Sada, otpustite sočne delove unutar vašeg ananasa. Da biste to uradili, držite ananas uspravno, zatim ga tapnite o pult ili bilo koju tvrdu površinu na vrhu i na dnu.

Postavite ananas na bok, zatim ga pritisnite jako dok ga kotrljate.

Izvucite male komadiće ananasa (prateći kružni obrazac koji okružuje svako “oko” ananasa. To će vam pomoći da odredite koje sočne delove treba izvući).

Kako odabrati dobar ananas.

Iako su dostupni tokom cele godine, meseci od marta do jula se smatraju sezonom ananasa, kada su sočniji i slađi dostupni skoro svuda. Ali ako nije sezona, najbolje je znati kako izabrati dobar ananas kada je ponuda niska u prodavnici. Učenje kako odabrati ananas je gotovo jednostavno kao i naučiti kako iseći ananas – samo tri jednostavna koraka! Evo kako možete znati da li je ananas zreo:

  • Blago pritisnite ananas. Zreo ananas treba da ima tvrdu spoljašnju kožu sa mekanim i sočnim unutrašnjim delom.
  • Obratite pažnju na boju. Ananas treba da ima zelenkasto-žutu nijansu sa skupom listova jarko zelene boje.
  • Njušite bazu ananasa. Ako miriše slatko, svež je i zreo.

Kako sazreti ananas kod kuće

Ako razmišljate o tome koliko vremena treba da ananas sazri sam od sebe, on to ne čini. Generalno, ananasu je potrebno oko 28 meseci da sazrije nakon što se posadi, a još 6 meseci pre nego što bude dovoljno zreo da bude ubran. Međutim, ubrani ananas zapravo ne sazreva sam od sebe. To je zato što ne proizvode specifičan gas – etilen gas, koji je odgovoran za sazrevanje voća. Dakle, kako sazreti ananas? Postoje tri jednostavna načina za to.

Stavite ananase u papirnu ili plastičnu kesu zajedno sa voćem koje proizvodi etilen (kao što su banane, jabuke i paradajz) i čuvajte ih na sobnoj temperaturi. Etilen je hormon koji pomaže sazrevanju voća, pa postavljanje ananasa blizu ovog voća pomaže da brže sazre.

Ukopajte svoj ananas u sirov pirinač. Uklanjanje vlage sa voća čini ga brže zrelim, a pirinač je prirodno sredstvo za sušenje koje može da vam pomogne apsorbovati vlagu.

Čuvanje ananasa naopako. Pošto šećer, poput skroba, pomaže da voće sazre, postavljanje ananasa naopako će pomoći da šećer, koji obično se zadržava na dnu ananasa, dosegne gornji deo voća i tako će brže i ravnomernije sazreti.

Kako čuvati svež ananas

Možete li zamrznuti ananase? Ili ih staviti u frižider? Da, možete! Zamrzavanje i hlađenje ananasa može produžiti njihov rok trajanja. Evo kako:

  1. Hladite celu ananas. Čuvajte ananase u plastičnoj kesi sa rupama. U frižideru, cela zrela ananasa mogu trajati 4 do 5 dana.
  2. Hladite već isečene kolutove ananasa. Stavite isečene ananase u hermetički zatvorenu posudu pre nego što ih stavite u frižider. Ovi iseckani ananasi se mogu konzumirati u roku od 5 do 7 dana.
  3. Zamrzavajte ananase. Samo otvorite i naseckajte ananase pre nego što ih stavite u plastične kese ili prekrivene posude za zamrzavanje. Tako će trajati do 6 meseci.

Zaključak

Ukratko, ananas je ukusno voće koje možemo uživati tokom cele godine. Kako bismo produžili njegov rok trajanja i sačuvali svežinu, možemo primeniti nekoliko jednostavnih metoda. Ako želimo da produžimo trajanje celog ananasa, možemo ga čuvati u frižideru u plastičnoj kesi sa rupama, dok već isečene kolutove treba staviti u hermetički zatvorenu posudu. Takođe, ananase možemo zamrznuti otvorene i iseckane, što nam omogućava da uživamo u njima tokom dužeg perioda – do 6 meseci. Bez obzira na naš izbor, pravilno skladištenje nam omogućava da produžimo svežinu ovog ukusnog voća i uživamo u njegovom ukusu i hranljivim vrednostima duže vreme.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.