Jednostavni načini za smanjenje i borbu protiv toksičnog stresa

Stres.
To je neizbežna stvarnost života. Zapravo, može biti i pozitivna stvar – inspirišući nas i potstičući naš fokus na visoku brzinu.
Ali ne sav stres je stvoren jednakim. Ako se stalno osećate pod stresom i napeto, to može postati toksično i stvarati probleme za vaše zdravlje.
Povećani ili produljeni stres u suštini dovodi vaše telo u stanje “bori se ili beži”, negativno utičući na stvari poput vašeg imunološkog sistema, raspoloženja, hormona, probave i gotovo svega između. Srećom, postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste održali toksični stres podalje, bolje se nosili sa neizbežnim stresom i sprečili da stres naruši vaše zdravlje i dobrobit.

Smanjite izloženost negativnosti: Previše vremena provedenog na društvenim mrežama i gledanju vesti može biti izvor stresa jer nas podseća na sve negativno u svetu i podstiče poređenje naših života s onima koje vidimo online. Smanjivanje vremena provedenog na takvim aktivnostima može značajno smanjiti stres.

Ostanite prisutni: Iako je planiranje i postavljanje ciljeva sjajno, sadašnji trenutak je sve što možemo
kontrolisati. Ako se zateknete kako se brinete o budućnosti, udahnite duboko i usmerite se na trenutak
koji je pred vama.

Postavite granice: Pre nego što se obvezno prihvatite pozivnice, projekta na poslu ili volontiranja na događaju, proverite kod sebe da li je to nešto šta zaista želite učiniti. Reći “da” iz osećaja obaveze, umesto stvarne želje, može dovesti do osećaja ljutnje, iscrpljenosti i – naravno – toksičnog stresa.

Pokrenite se: Vaše telo fizički zadržava stres i napetost. Kretanje tela – bilo da trčite, planinarite, plešete, podižete tegove ili se samo blago istežete – može pomoći u uklanjanju stresa iz vašeg tela.

Praktikujte predaju: Lako je potrošiti mnogo vremena i energije brinući se oko stvari koje su u potpunosti izvan naše kontrole. Praktikujte fokusiranje samo na stvari koje možete kontrolirati (kao što su tvoja vlastita dela, reakcije i misli), i pusti ostalo.

Usvojite stav zahvalnosti: Uzmi nekoliko trenutaka svaki dan da namerno pronađeš barem 3 stvari za koje si zahvalan. Malo vremena provedenog meditirajući na misli zahvalnosti može pomoći da treniraš svoje podsvesno da razmisljate pozitivno.

Potraži sunce: Dobijanje direktne sunčeve svetlosti može značajno povećati nivo vitamina D i podići raspoloženje.

Zapiši to: Praćenje svoje beskrajne liste obaveza, brinući se za budućnost i mučenja zbog prošlosti može postati jako toksično. Može biti korisno uzeti beležnicu ili blok, organizovati svoje obaveze i izbaciti sve svoje brige i zabrinutosti. Na taj način su na papiru, a ne opterećuju tvoje misli.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.