Gejming industrija – Srbija prva u Evropi po broju žena

Prema informacijama Playstudios Europe i Asocijacija industrije video igara Srbije, rastuća gejming industrija u Srbiji zapošljava oko 2,300 profesionalaca i privređuje oko 125 miliona evra godišnje. Istaknute kompanije, kojih ima oko 130, tvrde da imaju konstantnu potrebu za novim zapošljavanjima. Evropski prosek žena u gejming industriji je 22%, dok procenat od 30% Srbiju svrstava na prvo mesto.

Playstudios Europe

,,Playstudios Europe je postigao dupli uspeh, jer smo prevazišli i domaći trend zapošljavanja žena u gejming industriji, koji je uveliko najprogresivniji u Evropi. Kod nas rade 63 žene i to je zavidnih 32%’’, kaže Nikola Mitić, generalni direktor Playstudios Europe.

,,Dok se većina naših koleginica u Playstudios Europe bavi dizajnom, konceptualnom umetnošću, QA testiranjem i upravljanjem projektima/proizvodima, verujemo da je važno podsticati mlade žene na inženjerske karijere kroz stažiranje i zapošljavanje. Želimo da stvorimo takav radni ambijent gde će žene inženjeri i matematičari moći da napreduju i tako utiču na budućnost igara. Na kraju krajeva, 63% korisnika mobilnih igara širom sveta su žene, a mi bismo voleli da se ova statistika reflektuje na našu radnu sredinu.’’

Mitić dodaje da kompanija pronalazi i načine da medijski podrži i propagira učešće žena u gejmingu, poput gostovanja na Empowers SGA događaju, gde su predstavnice Playstudios Europe govorile koliko je važno da se ženama obezbede svi mogući alati i ljudska podrška kako bi ostvarile svoje profesionalne snove.

Industrija video igara Srbije

Iz Asocijacije industrija video igara Srbije (SGA) kažu da su domaće igre preuzete ili kupljene preko 370 miliona puta, a žanrovski u domaćoj proizvodnji vode RPG igre kojih je 19%. Takođe, navode da industrija mobilnih igara dodatno raste sve većom popularnošću takozvanih “kežual” igara (18%) koje su namenjene da budu zabavne, jednostavne i lake za instaliranje.

,,Uvek kažem da uloga gejming industrije nije samo zabava. Ovakvom produkcijom stimulišu se na duge staze i druge slične grane kao što su sajber bezbednost, blokčejn, veštačka inteligencija, klaud i e-trgovina, pa ova saradnja otvara prostor ženama i za druge srodne industrije’’, objašnjava Mitić.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.