Da li su svi čajevi zdravi ili postoje i oni koji su štetni za naš organizam?

Čajevi pružaju mnogo blagodeti za naš organizam, često ih koristimo i kao dodatak u izlečenju kod nekih blažih oboljenja.

Na tržištu postoji veliki izbor čajeva. Kada uđemo u supermarket pred nama je velika ponuda čajeva različitih ukusa, od biljnih do voćnih, kao i čajeva neuobičajnih ukusa popot jogurt-jagoda.

Kako vi birate čaj za sebe? Uobičajno je da uzmemo čaj ukusa koji nam se dopada, ali da li se zapitate šta zapravo taj čaj sadrži i u kakavoj se ambalaži pakuje.

Najčešće možemo da kupimo čaj koji je pakovan u filter vrećici koju potapamo u vreloj vodi i tako spremamo čaj, i to obično činimo svakog dana, bez da razmislimo koliko je to štetno za naš organizam. Prilikom potapanja filter vrećice u vreloj vodi se oslobađa velika količina mikroplastike i nanočestica plastike, koje svakodnevno unosimo i time štetimo našem zdravlju. Tu su i pesticidi i druge štetne materije koje sadrže čajevi.

Ukoliko želite da pravite bolji izbor za sebe, mi vam otkrivamo kako treba da izaberete čaj koji nema štetnih sastojaka i koji vam pruža i zadovoljstvo i sve benefite biljaka.

Ovo su kriterijumi prema kojima treba da pravite izbor

Čaj bez filter vrećice

Kada kupujete čaj on treba da bude pakovan bez filter vrećice, jer materijali koji se koriste za proizvodnju filter vrećica kao i lepak koji se koristi, pri potapanju u visokoj temperaturi vode, direktno se ispuštaju čestice mikroplastike i nanoplastike u vašu šolju čaja, koje unosite u organizam.

Čaj treba biti u rinfuzi

Kada kupujete čaj on treba da bude u rinfuzi, jer time izbegavate konzumaciju čaja u filter vrećicama, čiju smo štetnost naveli.

Cediljka od nerđajug čelika

Kada cedite vaš čaj, cediljka koju koristite treba da bude od nerđajućeg čelika, zato što je taj materijal bezbedan za visoke temperature vode. Plastične cediljke takođe mogu da ispuste mikroplastične čestice, koje ne želimo da se nađu u čaju.

Organski čajevi

Prilikom izbora čaja, obratite pažnju da na ambalaži postoji oznaka, tačnije sertifikat da se radi o organskoj proizvodnji čaja. Time izbegavate pesticide, herbicide, fungicide, kao i veštačka đubriva.

Ukoliko su vam ove stvari bile korisne, kao i mnoge druge stvari vezane za zdraviji izbor namirnica bez štetnih sastojaka, ili ako želite da naučite kako da čitate deklaracije koje se nalaze na proizvodima, zapratite Tatjanu Tasić Jovanovic, poznatiju kao ttj.pure.world na instagramu. Ona svakodnevno deli korisne informacije o štetnosti pojedinih proizvoda i uči nas kako da pravimo zdraviji izbor.

Autor, Anastasija Mišić

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.