Da li su muškarci koji imaju bradu privlačniji ženama?

Svi vole dobru bradu, i muškarci i žene. Od najmanjih “soul patch” brčića do slavnih i bujnih brada bajkerskog stila s “handlebar” brkovima. Svi smo oduševljeni slavljenjem sjaja brkova. A s obzirom na to da je Movember, osetili smo da je pravo vreme da porazgovaramo s muškarcima o bradi.

All Things Hair je sprovelo istraživanje među više od 300 nosilaca brade (da budemo precizni, 311) kako bismo saznali kako se osećaju u vezi sa svojom bradom, od nivoa samopouzdanja do osećaja profesionalnosti i da li osećaju veću privlačnost prema ženama.

Bez obzira da li ste već punokrvni ljubitelj brade ili tek eksperimentišete sa svojom prvim “goatee” (brčićima na bradi), verujemo da ćete biti oduševljeni otkrićem jačine osećanja koju brada može izazvati. Hajde da pogledamo kako su ispitanici osećali sve što se tiče brade.

Brada te čini privlačnijim

muškarci koji imaju bradu privlačniji ženama

Anonimljih 71% ispitanika koji nose bradu je izjavilo da se zbog nje osećaju privlačnijim. Samo 8% je osećalo da su manje privlačni zbog brade. Preostalih 21% muškaraca je smatralo da bi bili jednako atraktivni bez obzira na prisustvo (ili odsustvo) brade.

Postoji još mnogo istraživanja koja podržavaju ovo saznanje. Prema Barnabiju Diksonu, istraživaču na Univerzitetu Kvinslenda u Australiji, brada nosi konotacije zrelosti, društvene dominacije i muževnosti. Može naglasiti oči i predstaviti veći, snažniji vilinski luk.

Dakle, na prilično primitivnom nivou, brade su povezane s privlačnošću – a većina savremenih muškaraca to sigurno oseća kada nose bradu, prema ovom istraživanju. Žene se čini da se slažu sa ovim mišljenjem. Jedno od Diksonovih istraživanja, objavljeno u časopisu Journal of Evolutionary Biology, otkrilo je da su žene više privučene muškarcima s bradom nego onima koji su obrijani.

Brada je ključ samopouzdanja

muškarci koji imaju bradu privlačniji ženama

Nosioci brade koje smo anketirali nisu samo osećali veću privlačnost zahvaljujući svojoj bradi, već su se osećali i samopouzdanije. Čak 59% ispitanika je izjavilo da se oseća samopouzdanije zbog svoje brade, dok je samo 5% ispitanika izjavilo da se osećaju manje samopouzdano (preostalih 35% smatralo je da im brada ne utiče na samopouzdanje ni na koji način).

Jasno je videti povezanost ovde; privlačnost i samopouzdanje često idu ruku pod ruku. Ako se osećate da izgledate najbolje što možete, verovatno ćete se osećati i samopouzdanije, pa brade zadovoljavaju dva kriterijuma za osećanje bolje u vezi sa sobom.

Brada i profesionalizam

muškarci koji imaju bradu privlačniji ženama

Kada je reč o tome da li brade muškarce čine profesionalnijim, mišljenja su podeljena. 54% ispitanika smatra da izgledaju profesionalnije kada nose bradu. Međutim, 16% ispitanika smatra da izgledaju manje profesionalno. Preostalih 30% muškaraca smatra da brada nema uticaja na to kako će se doživeti njihova profesionalnost.

Ova različita mišljenja mogu biti povezana sa velikim brojem varijabli. Na primer, postoji velika razlika između brade u stilu drvoseče i uredno oblikovanog “goatee” brčića. Takođe, postoji ogromna razlika u tome šta se smatra profesionalnim u, recimo, privatnoj banci u poređenju s moderno stilizovanim kancelarijama tehnološke startap kompanije. Moguće je da bi zaposlenik sa Gandalfovom bradom u banci mogao da se oseća manje prikladno u odnosu na momka s modernom bradom koji se igra fliperom u prostoru startap kompanije.

Ono što je istraživanje pokazalo jeste da, iako većina muškaraca smatra da ih brada čini profesionalnijim, to nije konačna pobeda kada je reč o nošenju brade na radnom mestu.

Trend u usponu

Istraživanje podržava rastući trend prihvatanja – pa čak i divljenja – prema bradi. Većina nosilaca brade s kojima smo razgovarali oseća se privlačnijim, samopouzdanijim i profesionalnijim zahvaljujući svojoj bradi. I oni su daleko od usamljenih.

Zvezde koje nose brade na crvenom tepihu su svakako igrale ulogu u tome. Od Džordža Klunija i Rajana Goslinga do Aldisa Hodža i Džejsona Mome, postoji mnogo ikona koje pokazuju koliko zapanjujuće može izgledati uredno oblikovana brada. Neki poznati političari takođe su doprineli izgradnji veze između brade i profesionalnog (i finansijskog) uspeha u poslednjim godinama.

Prema Statističkom portalu, 33% muške populacije u Sjedinjenim Državama sada nosi brade tokom celog vremena, dok ih još 27% nosi povremeno. Samo 40% muškaraca se izveštava da su uvek obrijani.

Rastuća popularnost brade ogleda se i u rastu globalnog tržišta za negu brade. Vredno 24,1 milijardu dolara 2018. godine, očekuje se da će to tržište do 2026. godine dostići vrednost od 43,1 milijarde dolara. Očigledno, brade su ovde da ostanu.

Održavanje brade

muškarci koji imaju bradu privlačniji ženama

Proširenje tržišta za negu brade znači da postoji čitav niz proizvoda koji vas čekaju da ih otkrijete. Da biste održali vašu bradu u savršenom stanju, kako biste dobili maksimalnu korist u pogledu osećaja privlačnosti, samopouzdanja i profesionalnosti, pobrinite se da je negujete proizvodima visokog kvaliteta sa prirodnim sastojcima.

Trebaće vam kvalitetne makaze kako biste pomogli da oblikujete i uredite vašu bradu, ili mašinica za šišanje brade ako vam je to više po volji. Takođe, ne zaboravite da obrijete ivice na obrazima i vratu kako biste dali vašoj bradi definiciju koju zaslužuje.

Što se tiče proizvoda, dobar šampon i regenerator za bradu će pomoći da vaša dlaka bude meka i lakše upravljiva, a takođe može pomoći u zaštiti kože ispod brade, kako biste izbegli svrab ili perutanje. Pazite da koristite proizvode specifično namenjene bradi, jer oni za kosu mogu ukloniti neke od esencijalnih ulja koja održavaju vašu bradu dobro nahranjenom.

Nakon što ste očistili i nahranili vašu bradu, imate na raspolaganju svet ulja, putera, krema, pomada i još mnogo toga. Vredi isprobati različite proizvode da biste videli koji vam najbolje odgovara. Većina će pomoći omekšavanju vaše brade, kao i postizanju zdravog sjaja. Pomade takođe sadrže vosak koji vam može pomoći da oblikujete svoj stil.

Ovo istraživanje je pokazalo da sjajna brada može biti tajni recept za osećanje veće privlačnosti, pružajući vam povećanje samopouzdanja i čak vam pomažući da se osećate profesionalnije. Zato nosite svoju bradu s ponosom i pobrinite se da je u savršenom stanju!

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.