Da li je dozvoljeno jesti kokice na keto dijeti

Kokice su užina od celog zrna bogata vlaknima. Takođe ima malo kalorija, što ga čini prijatnom užinom za one koji možda nisu voljni da dodaju težinu. Keto dijetu karakteriše striktno pridržavanje proteina. Međutim, da li je jesti kokice – užinu sa sporim ugljenim hidratima – dozvoljeno na keto dijeti?

Kokice su hranljive u poređenju sa drugim grickalicama jer imaju malo ugljenih hidrata i manje se obrađuju. Prepuna je hranljivih materija koje su korisne za telo. Može biti zdravije ako ga pripremate kod kuće, a ne da kupujete upakovane u prodavnicama hrane jer možda imaju nezdrave aditive.

Kokice sadrže ugljene hidrate, zbog čega se čovek zapita da li se može dozvoliti na keto dijeti. Stoga će vam ovaj blog post pomoći da razumete sve o keto dijeti, nutritivnom sastavu kokica, da li posmatrači keto dijete mogu da koriste kokice i kako da pripremite zdrave kokice kod kuće.

Šta je keto dijeta?

Keto dijeta, poznata i kao ketogena dijeta, je dijeta sa malo ugljenih hidrata i visokim sadržajem masti. Ima za cilj smanjenje unosa ugljenih hidrata kako bi se održala zdrava telesna težina i kontrolisale neke bolesti životnog stila kao što je dijabetes. Nizak unos ugljenih hidrata čini da se telo oslanja na masti kao glavni izvor energije. Visoko sagorevanje masti pokreće proces poznat kao ketoza. Zbog toga, uskladištene masti i one koje svakodnevno uzimate na keto dijeti postaju glavni izvor energije za telo.

Postoje dve vrste keto dijete; čist i prljav keto. Čista keto dijeta sa naglaskom na kvalitetnoj hrani. Preporučuje se uzimanje manje ugljenih hidrata iz cele, neprerađene hrane i visok unos masti i proteina kao što su meso, povrće bez skroba, smeđi pirinač i zdrava ulja kao što je maslinovo. Takođe zahteva potpunu disciplinu da bi se poštovala ograničenja nametnuta korisnicima. To je skupa dijeta koju treba pratiti jer morate pripremiti obrok od povrća, integralnog zrna i kvalitetnih proteina.

S druge strane, prljavi keto, takođe poznat kao lenji keto, takođe je dijeta sa malo ugljenih hidrata i visokim sadržajem masti. Međutim, za razliku od čistog ketoa, svojim korisnicima omogućava da uzimaju prerađenu hranu kao što su čips i kobasice, koje ostaju u okviru dnevnog preporučenog unosa ugljenih hidrata.

Hranljive materije koje se nalaze u kokicama

Kokice su grickalica od celog zrna koja sadrži nekoliko hranljivih materija, minerala i jedinjenja koja mogu pomoći u prevenciji bolesti poput raka, visokog krvnog pritiska, dijabetesa i stomačnih problema kao što su probavne smetnje i čirevi. Ovi hranljivi sastojci uključuju; proteini, kalijum, magnezijum, vlakna, gvožđe, mangan, fosfor, vitamin B1, antioksidansi i cink.

Možete li uzimati kokice na keto dijeti?

Razumevanje šta je keto dijeta pomoći će vam da odlučite da li možete da uzmete ovu užinu i da ostanete u skladu sa pravilima ishrane. Glavni zahtev keto dijete je da obezbedi ne više od 50 grama ugljenih hidrata dnevno. Tri šolje kokica koje se otvaraju vazduhom daju 18 grama ugljenih hidrata. Zbog toga bi trebalo da budete sigurni da ne prekoračite šest šoljica kokica iz vazduha svakog dana da biste ostali u granicama. Takođe možete izabrati da uzimate ugljene hidrate iz druge hrane koja sadrži malo ugljenih hidrata i uzimate manje šoljica za kokice.

Keto dijeta takođe preporučuje visok unos proteina. Kokice sadrže i ove hranljive materije, ali u manjim količinama. Na primer, 24 grama ispucanih kokica sadrži oko 3 grama proteina.

Zdrave masti se takođe preporučuju na keto dijeti. Ove masti deluju kao glavni izvor energije za telo. Kokice sadrže zdrave masti, a 24 grama iskokanih kokica sadrži jedan gram masti.

Keto dijeta stavlja određeni naglasak na povećanje unosa vlakana kako bi se olakšao proces varenja. Kokice su veoma bogate vlaknima, a na svaka 24 grama iskokanih kokica ima četiri grama vlakana.

Hrana od celog zrna je zdrava; stoga keto dijeta preporučuje unos ugljenih hidrata iz hrane od celog zrna. Zbog toga se kokice dobro uklapaju u ovu dijetu jer su među grickalicama od celog zrna.

Čisti keto obeshrabruje upotrebu visoko obrađene hrane jer sadrži rastvorene soli i masti koje nisu zdrave. Kokice su manje rafinirane grickalice jer se pripremaju jednostavnom metodom. Takođe ne sadrže nikakve aditive — glavni sastojci potrebni u pripremama kokica su kokosovo ili maslinovo ulje. Pravljenje kokica je mnogo preporučljivo nego kupovina prethodno iskočenih, jer ćete kontrolisati šta dodajete. Prethodno iskočili mogu da sadrže nezdrave masti, višak soli i druge ukuse i boje za hranu. Ovi aditivi imaju malo soli i masti. Svoje kokice možete učiniti zdravijim korišćenjem sastojaka koji će manje verovatno izazvati bolesti kao što su visok krvni pritisak i dijabetes.

Keto dijete su uglavnom dizajnirane za ljude koji ciljaju da izgube prekomernu telesnu težinu. Takođe koristi onima koji boluju od dijabetesa jer minimizira unos šećera i ugljenih hidrata. Srećom, jedenje kokica ne ometa ova dva glavna cilja. Međutim, pomoglo bi ako pazite da ne prekoračite preporučeni unos ugljenih hidrata.

Kako pripremiti kokice kod kuće

Kokice se pripremaju jednostavnom metodom koja zahteva malo sastojaka. Međutim, za bolje rezultate birajte zdrave masti.

  • Zagrejte jednu kašiku maslinovog ulja u dubokom loncu.
  • Koristite umerenu toplotu da biste izbegli sagorevanje zrna kokica pre nego što iskoče.
  • Dodajte 3 kašike neiskočenih kokica.
  • Dodajte prstohvat soli.
  • Pobrinite se da dobro pokrijete lonac kako biste izbegli da kokice iskaču u vazduh.
  • Kuvajte oko 5 minuta da se uverite da su sva zrna iskočila.
  • Sklonite sa vatre.

Zakljucak

Kokice su zdrava užina koja sadrži nekoliko hranljivih sastojaka koji mogu poboljšati vaše opšte zdravlje. Sadrži vlakna, ugljene hidrate, proteine, bakar, mangan, magnezijum, cink i antioksidante. Ovu užinu možete jesti na keto dijeti. Keto dijeta preporučuje manje od 50 grama ugljenih hidrata dnevno i ishranu sa visokim sadržajem masti i proteina. Jedenje kokica ne može narušiti pravila dijete. Štaviše, kokice su bogate vlaknima, proteinima i mastima koje se preporučuju u keto dijeti. Priprema kokica je zdravija od kupovine prethodno iskočenih, jer kontrolišete vrstu i količinu ulja koje se koristi.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.