Borite se protiv gripa ovog zimskog perioda uz lekovitu moć šafrana

Kesar je jedna od najmanje cenjenih začina koji ima zagrevajući efekat na telo. Predstavljamo vam moć šafrana za koju morate znati.

Iako je ovo sezona veselja, isto tako je vreme za hvatanje gripa. Zato je važno brinuti se o svom zdravlju, više nego ikada. Srećom, postoje mnogi kućni lekovi koji mogu pomoći vašem telu da se bori protiv bolesti. Jedan od njih je šafran, koji se ne koristi toliko koliko bi trebalo!

Šafran, takođe poznat kao kesar, jedan je od najskupljih začina na svetu. Osim što dodaje aromu, ukus i predivnu boju hrani, evo četiri prednosti šafrana koje će vas naterati da dodate ovaj začin u svoju ishranu.

Moć šafrana

Olakšava simptome depresije

Život u brzom svetu sa mnogo stresora je težak, i zato očuvanje dobrog mentalnog zdravlja postaje izazovno. Iako se razgovori o mentalnom zdravlju povećavaju, i dalje postoji mnogo stigme oko toga. Pravovremeno lečenje je ključno, a postaje još bolje kada začini poput šafrana mogu pomoći u očuvanju dobrog mentalnog zdravlja. Veruje se da šafran ima svojstva koja poboljšavaju raspoloženje, zbog čega se često naziva “začinom sunca”.

Studija objavljena u časopisu Journal of Ethnopharmacology utvrdila je da je šafran efikasan u lečenju blage do umerene depresije. Još jedna analiza objavljena u časopisu Journal of Integrative Medicine takođe je zaključila da šafran pomaže u poboljšanju simptoma depresije.

Može poboljšati

imunitet Tokom vremena pandemije COVID-a, svi smo shvatili važnost jakog imunološkog sistema. Šafran vam može pomoći u tome! Ovaj začin je bogat karotenoidima, za koje se veruje da poboljšavaju imunitet. U jednoj studiji, zdravim muškarcima je dnevno davan šafran. Rezultati su pokazali da može imati imunomodulatorne efekte, bez pokazivanja bilo kakvih nuspojava.

Pomaže u borbi protiv sezonskog gripa

Mogli ste primetiti da se sa promenom sezone često razbolite. Kašalj, prehlada i groznica su svi simptomi sezonskog gripa, a šafran vam može pomoći da ostanete zdravi. Budući da je bogat antioksidansima, moć šafrana leži u tome da se on bori protiv svih slobodnih radikala. Dakle, šafran je neophodan ako želite da se zaštitite od sezonskog gripa.

Smanjuje krvni pritisak i poboljšava zdravlje srca

Moć šafrana leži u tome što je bogat kalijumom i svakodnevno konzumiranje može pomoći u smanjenju krvnog pritiska proširujući krvne sudove, čime se smanjuje rizik od bilo kakvih zapušenja i srčanih bolesti. Studija objavljena u indijskom 1 istraživanju pokazala je da šafran može smanjiti nivo lošeg holesterola koji oštećuje tkivo.

Evo dva različita načina na koja možete svakodnevno koristiti ovaj divan začin:

Moć šafrana

Šafran čaj

Šafran čaj, poznat i kao Kašmirski kahwa, tradicionalno je piće iz Kašmira. Možete pripremiti ovaj čaj tako što ćete šafran, karanfiliće i cimet infuzirati u vodi, a zatim ga obogatiti ukusom kardamoma. I ostali začini su prirodno topli, što može dodati dodatne koristi.

Šafran u mleku

Najlakši i najjednostavniji način da konzumirate šafran je dodati prstohvat u vruću šolju mleka. Pripremite mleko onako kako inače pripremate, samo dodajte šafran, i gotovo!

Dakle, dame, jeste li spremne da dodate šafran u svoj život? Mi svakako jesmo!

Ostavite komentar