5 saveta kako deca mogu bolje spavati

Jedan je čas iza ponoći. Mirno spavate sa svojim malim detetom. Iznenada se probudio i plače. Pokušavate svojim najboljim mogućnostima da ga umirite i da ponovo mogu spavati, ali ovo postaje vaša svakodnevna borba. Želite da vaše dete ima dobar noćni san i da spava celu noć. Ako vaše dete ima problema sa spavanjem i ima poteškoće da zaspi, a vi brinete o zdravlju vašeg deteta, tu smo da vas vodimo. Studije pokazuju da 15 do 25% dece i adolescenata ima problema sa spavanjem. Svi znamo koliko je važan san za malu decu, pa je prirodno da kao roditelji počnemo da brinemo o tome. Stručnjaci za decu kažu da promene u ponašanju i okruženju za spavanje mogu pomoći deci s nesanicom. Razumemo ozbiljnost ove teme. Zato vam pružamo sve informacije o spavanju vaše dece. Vodićemo vas kroz moguće uzroke lošeg sna vašeg deteta i deliti neke savete kako da bolje spava.

5 saveta kako poboljšati san vašeg deteta

Svi želimo da se uverimo da naša deca žive kvalitetan život. San je najvažniji faktor koji utiče na fizičko i mentalno zdravlje naše dece. Evo 5 saveta stručnjaka koji će pomoći vašem detetu da bolje spava, a vama da imate srećno vreme pred spavanje.

Kreirajte rutinu pred spavanje

Mi ljudi gradimo navike i držimo se tih navika. Slično tome, možemo naučiti našu decu da prate rutinu pred spavanje. Kao roditelj, treba da stvorite doslednu rutinu pred spavanje i pobrinite se da je vaše dete sledi. Pre odlaska na spavanje, zamolite ih da se okupaju u toploj kupki, operu zube i pročitaju dobru priču. Kada deca svakodnevno prate istu rutinu, razviće naviku da idu na spavanje na vreme. Prateći isti ciklus spavanja deteta, sigurno će ostati u snu i uživati u neprekidnom i kvalitetnom snu.

Uspostavite dosledan raspored spavanja

Kako smo naučili o koristima dosledne rutine pred spavanje, takođe trebamo uspostaviti dosledan raspored spavanja za dete. Kada vaše dete svakodnevno spava u isto vreme, postaće naviknuto da spava tačno u to vreme. Ovaj raspored spavanja će podsticati redovno spavanje i sinhronizovati se sa biološkim satom vašeg deteta. Zato se pobrinite da vaše dete prati isti raspored sve dok to ne postane njihova navika i udobno zaspe. Na kraju krajeva, znate da su navike teško promeniti. Ako usvoje dobre navike, te navike će ostati s njima.

Stvaranje okruženja koje pogoduje snu

Stvaranje okruženja koje pogoduje snu je treći najvažniji i efikasan savet za uspavljivanje. Većina roditelja možda ne shvata šta to tačno znači! Pa, dozvolite da vam objasnim. To znači da morate stvoriti mirno okruženje kako bi mogli da zaspe.

Postoji mnogo toga što možete učiniti da stvorite pogodno okruženje za spavanje, kao što su:

  • Kada se bliži veče,
  • Smanjite svetla unutra,
  • Pokušajte da zadržite sobu vašeg deteta što tamnijom.

Kako će ove stvari pomoći da zaspite? Pa, kada to radite, normalni nivoi melatonina kod vašeg deteta se povećavaju i pomažu njegovom unutrašnjem biološkom satu.

Međutim, ako vaše dete nije prijatno u mraku, možete koristiti malu noćnu lampu u sobi.

Druge stvari koje možete učiniti su:

  • Udoban krevet,
  • Tišina i mirno okruženje,
  • Dobar ovlaživač vazduha (pomaže boljem spavanju),
  • Aromaterapija (indukuje san).

Ograničite vreme provedeno na ekranima

Ova pravila je izazovno primenjivati jer su ekrani toliko prisutni, ali isplati se. Jedan oblik plavog svetla koje emituju tableti, televizori i mobilni uređaji inhibira melatonin, hormon koji podstiče san. Deca mogu biti posebno podložna efektima svetlosti ekrana. Osim toga, upotreba ekrana stimuliše mozak i otežava opuštanje za spavanje. Idealno bi bilo da elektronski uređaji ne budu korišćeni sat vremena pre spavanja i da se drže van spavaće sobe. Kao roditelji, moramo ograničiti vreme provedeno na ekranima kod naše dece ako želimo da zaspu na vreme. Možete dodati različite aktivnosti pre spavanja u kojima se ne koriste ekrani, tako da ne morate ulagati dodatni napor da ih ubedite.

Budite strpljivi i dosledni

Poslednje, ali ne manje važno, morate razumeti da ništa ne deluje preko noći i ostati strpljivi i dosledni kako biste videli rezultate. Možete poboljšati efikasnost ovih stvari vežbanjem strpljenja. Ipak, vaša deca će imati koristi od vaše strpljivosti i smirenosti i efikasnije sarađivati s vama ako to činite. Videćete kako vaše dete zaspi i ustaje.

Zaključak

Kao roditelji, svi volimo svoju decu i pokušavamo stvoriti najbolje mogućnosti za njihov rast i razvoj. Zaspati je jedan od najvažnijih faktora koji im pomaže da se fizički i mentalno razvijaju. Kao što znate, problemi sa spavanjem kod mlađe dece su sve češći, pa nam je ozbiljno potrebna rešenja pre nego što naša deca razviju nesanicu. Srećom, određene promene u ponašanju i poboljšanje uslova za spavanje mogu koristiti većini dece s nesanicom. Ukoliko pratite ove prethodno navedene savete, sigurni smo da će vaša deca brzo zaspati. Srećno roditeljstvo!

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.