Saveti kako pomoći tinejdžeru sa anksioznošću i stresom

Da li ste zabrinuti zbog toga što se vaše dete oseća preplavljeno ili anksiozno? Da li biste želeli da naučite kako da pomognete tinejdžeru sa anksioznošću i efikasno se suočite sa depresijom kod vašeg deteta? U obuhvatnoj meta-analizi koju su sproveli dečiji pishijatri, analizirano je 29 studija koje su obuhvatile preko 81.000 pojedinaca. Rezultati su pokazali da je 25% dece uzrasta od 4 do 17 godina pokazivalo znakove povećane depresije.

Dečiji psihijatri smatraju da je u drugoj studiji otkriveno da jedno od petoro dece doživljava stres na kliničkom nivou kako se približava adolescenciji. Ovo pokazuje ozbiljnost stresa kod tinejdžera.

Ove statistike zaslužuju našu potpunu pažnju i zahtevaju od nas da radimo na upravljanju stresom.

Iako depresija u detinjstvu nije nova pojava, nedavna pandemija je znatno pogoršala situaciju i izazvala veliki stres. Deca i tinejdžeri su posebno pogođeni zbog fizičkog distanciranja, nastave na daljinu i povećanog vremena provedenog pred ekranima.

Kao roditelj, vaša je odgovornost da brinete o fizičkom i mentalnom zdravlju i upravljate stresom vaše dece.

Zbog toga smo sastavili ovaj blog post kako bismo vam pomogli da prepoznate fizičke simptome i reakcije na stres kod vašeg deteta, prepoznate znakove koje pokazuju kada se osećaju preplavljenim i naučite veštinu upravljanja stresom i efikasno im pružite podršku.

Šta dovodi decu i tinejdžere do stresa?

Svaka dobna grupa ima svoje razloge za stres. Neke od uobičajenih uzroka stresa i anksioznosti kod dece su:

 • Detinjska trauma
 • Neprekidna socijalna izolacija
 • Osećaj nepripremljenosti i propuštenih trenutaka
 • Povećane negativne misli usled porodičnog stresa
 • Smanjena interakcija sa vršnjacima
 • Gubitak prijatelja ili člana porodice
 • Stresni životni događaji
 • Negativno samopričanje
 • Problemi sa spavanjem
 • Medicinska bolest ili prateće mentalno zdravstveno stanje
 • Stresni faktori u okruženju ili nejednakosti kao što su siromaštvo ili nesigurnost u hrani
 • Zloupotreba supstanci
 • Genetika

Ovde ćemo takođe detaljnije objasniti uzroke stresa kod dece i tinejdžera odvojeno, a zatim ćemo razgovarati o tome kako se nositi sa stresnim situacijama.

Uzroci stresa kod male dece

Kod kuće, mala deca često se suočavaju sa stresom kada postoji napetost u porodici. Situacije poput neslaganja, razvoda ili gubitka mogu biti teške za njih. Ali čak i pozitivne promene poput selidbe u novu kuću, dobrodošlica novom bratu ili sestri ili dobijanja ljubaznog novog očuha ili maćehe mogu biti izazovne. Još jedan uobičajeni izvor stresa za decu je školski život, gde se mogu brinuti o sticanju prijatelja, suočavanju s nasilnicima ili ostvarivanju dobre reputacije kod nastavnika. Anksioznost zbog testova i ocena takođe može biti veliki izazov za njih. Od pandemije, još ozbiljniji stres utiče na mlađu decu.

Uzroci stresa kod adolescenata i tinejdžera

Kako deca odrastaju, počinju se suočavati sa stresom iz različitih izvora. Tinejdžeri su podložniji stresu zbog događaja koji se odvijaju izvan njihovih domova. Samopovređivanje, trovanje drogom i poremećaji ishrane povećali su se među ovom grupom od početka pandemije. Tokom školske godine 2020-2021, čak 60% studenata doživelo je barem jedan mentalni problem, prema studijama dečijih psihijatara, koja je obuhvatila 373 kampusa širom zemlje. Prijatelji mogu biti i blagoslov i prokletstvo. Dok mogu pomoći u smanjenju stresa, mogu biti i izvor stresa. Društveni život postaje izuzetno važan tokom tinejdžerskih godina. Mnogi tinejdžeri se stresiraju oko prilagođavanja, snalaženja u prvim romantičnim odnosima i suočavanja s vršnjačkim pritiscima vezanim za drogu i seks.

Tretman za decu koja imaju depresiju

Kada se vaše dete bori sa značajnim stresom ili anksioznošću, dečji psiholog će sarađivati s vama kako bi utvrdio najbolji plan akcije. Evo nekih opcija koje bi mogli predložiti:

Terapija ili savetovanje

Razgovorna terapija, poznata i kao psihoterapija, podrazumeva da terapeut pomaže vašem detetu da dublje istraži svoje misli i emocije kako bi pronašao probleme mentalnog zdravlja.

Ova vrsta terapije može zaista činiti čuda za mozak, čineći ga srećnijim na duže staze.

KBT, ili kognitivno-bihevioralna terapija, se fokusira na to kako vaše dete razmišlja i kako ti misli mogu uticati na osećanje depresije.

Vaše dete može naučiti nove veštine za suočavanje s problemima.

Terapija kroz igru je kada mališani koriste svoju maštu da se upuste u teme o kojima obično ne bi razgovarali.

Ako ste vi i vaše dete uvek u pokretu, online terapija može biti odlična opcija. Samo se pobrinite da date svoj pristanak i budete uključeni i vi!

Lekovi

Ponekad, kada je vaše dete veoma neraspoloženo i uznemireno, lekar može reći da je vreme za neke “srećne pilule”. SSRI lekovi (skraćenica za selektivne inhibitori preuzimanja serotonina) mogu delovati kod neke dece. Pažljivo pratite ove lekove uz pomoć svog lekara, jer mogu izazvati neke zastrašujuće misli kod vašeg deteta. Razgovarajte sa dečjim psihijatrom kako biste utvrdili da li su tužni osećaji gori od rizika koji proizlaze iz uzimanja ovih lekova.

Saveti za upravljanje osećajima depresije i anksioznosti kod vašeg deteta

Pored terapije i lekova, evo nekoliko vrednih saveta za upravljanje stresom koje možete primeniti kako biste pomogli svom detetu da se izbori sa depresijom.

Emocionalna podrška u upravljanju stresom

Kako biste pružili emocionalnu podršku svom detetu, možete:

Pažljivo pitajte o njihovim emocijama i aktivno slušajte njihove odgovore

Pokažite interesovanje za njihov svakodnevni život, posebno kada nešto donosi radost

Potvrdite njihova osećanja i uverite ih da je normalno potražiti pomoć kada se osećaju preplavljenim

Praktična pomoć u upravljanju stresom

Promovisanje zdravih navika može biti dopuna profesionalnoj pomoći. Razmislite o sledećem:

 • Motivisanje ih da se zdravo hrane, dovoljno spavaju i ograniče vreme provedeno na ekranima.
 • Poboljšanje fizičke aktivnosti provođenjem vremena na igralištu ili u parku.
 • Prikazivanje prakse svesnog vođenja dnevnika i meditacije.
 • Stvaranje i pridržavanje redovnih rutina spavanja.
 • Podsticanje ih da se uključe u aktivnosti koje obično uživaju, čak i ako trenutno nemaju želju za tim.

Socijalne veze

Pregled studija o depresiji u detinjstvu iz 2019. godine ističe važnost vršnjačkih odnosa u smanjenju depresije kod ranjive dece. Možda biste želeli da:

 • Obavestite školske nastavnike i savetnike da vaše dete trenutno može koristiti dodatnu podršku
 • Učestvujte u grupama podrške za roditelje
 • Podstičite formiranje brižnih prijateljstava za vaše dete, ako iskazuju interes za uspostavljanje takvih veza.

Zaključak

Depresija i anksioznost u detinjstvu mogu imati ozbiljan uticaj na blagostanje i razvoj deteta, stoga je važno da roditelji upravljaju svojim stresom i budu svesni znakova i simptoma.

Iako uzroci stresa i anksioznosti mogu varirati kod svakog deteta, postoji mnogo efikasnih načina na koje roditelji mogu pomoći svom detetu da se nosi sa tim.

Potražiti stručnu pomoć putem terapije ili lekova je važan korak, ali roditelji takođe mogu preduzeti praktične korake kako bi podstakli zdrave navike i pozitivne socijalne veze.

Pružanjem emocionalne podrške, praktične pomoći i razvijanjem brižnih odnosa, roditelji mogu pomoći svom detetu da se suoči sa izazovima odrastanja s većom otpornošću i samopouzdanjem.

Ostavite komentar