8 uobičajenih problema u odnosima usled loše komunikacije

U današnjem svetu, pitanje zlostavljanja na radnom mestu postaje sve više istraživano i prepoznato kao ozbiljan problem. Nedavni slučajevi, uključujući i optužbe za zlostavljanje od strane visokih poslanika u parlamentu, bacaju svetlo na ovu problematiku. Dok se čini da je zlostavljanje često povezano sa školskim dvorištem, istina je da ono može prožimati različite industrije, stvarajući “kulturu straha” koja ostavlja ozbiljne posledice na pojedince. Ovo takđe dovodi do jako loše komunikacije, kako na poslu tako i u životu.

Vikanje na kolege nije prihvatljivo u bilo kom radnom okruženju i to nije nešto što se treba lako shvatiti. Biti žrtva zlostavljanja može ostaviti osobu uplašenom, prestravljenom pa čak i sa simptomima posttraumatskog stresa. Ako vas zlostavlja neko ko je viši od vas na radnom mestu, može biti teško znati kako se nositi sa tim. Imperativ je da ne trpite u tišini i da postoji način da efikasno rešite problem.

Suštinski je važno da se incident zlostavljanja rešava odmah nakon napada. Naravno, to može biti zastrašujuće, ali to može pomoći žrtvi da zadrži kontrolu i da prebaci problem nazad na zlostavljača. Istovremeno ovo pokazuje da je žrtva odgovorna za to kako se ponaša pod pritiskom.

Čim žrtva pokaže da je odgovorna za ono što kaže ili radi, čak i na malen način, dinamika zlostavljanja se menja u njenu korist, ponekad dovoljno za taj susret, ponekad dovoljno da se zlostavljanje potpuno zaustavi”, objašnjava Oade. Zlostavljanje na radnom mestu se radi o moći i to je kako se uspostavlja dinamika zlostavljanja.

Loše komunikacije

Prepoznajte šta zlostavljač pokušava postići

Vešt zlostavljač koristi specifično ponašanje koje veruje da će dovesti žrtvu u nepovoljan položaj, zadržati kontrolu nad interakcijom i stvoriti dinamiku zlostavljanja između njih dvoje. Ali treba da shvatite da imate mnogo više uticaja u trenutku napada nego što mislite.

Možda se pitate šta se podrazumeva pod “vraćanjem problema zlostavljaču”. U osnovi, to znači suprotstavljanje zlostavljačkim izjavama (koje su verovatno netačne ili netačne optužbe o vašem radu, karakteru ili posvećenosti) tako što ćete skrenuti pažnju sa sebe i usmeriti je na zlostavljača tako što ćete ih zamoliti da opravdaju ono što su rekli.

Kada živite u udobnosti svoje matične zemlje, okruženi ljudima koje poznajete celog života, ponekad možete ostati zaglavljeni i nikada to zaista ne shvatiti. Selidba mi je pokazala koliko sam bio zaglavljen u životu i otvorila mi oči.

Prilagođavanje novom načinu života pokazalo mi je drugu stranu života. Na primer, norveški život se vrti oko hladnih zima i to nije nešto što sam zaista ranije doživeo. Trebalo je vreme da se naviknem na temperature od -20 stepeni, ali iskustvo ekstrema kao što je to, i dodavanjem toga mojoj svakodnevnici, naučilo me da se prilagodim nečemu izvan moje zone komfora. Nikada više neću žaliti zbog hladnoće – zapravo sam naučio da je prihvatim i najbolje iskoristim!

Kultura može biti vrlo različita od vaše, čak i ako se to ne čini tako spolja. Norveška kultura je duboko ukorenjena u prirodi, jeziku i mentalitetu. Kada sam se preselio u ovu zemlju punu prelepih fjordova, planina i jezera. Imao sam priliku da vidim neverovatne Aurora Borealis svaki put kad sam izašao iz svog stana. Nije se radilo samo o prirodnom čudu zemlje, već i načinu na koji Norvežani to prihvataju i čine neprikosnovenim delom svog života.

Ostavite komentar