5 razloga za posetu Rumuniji

Ako tražite prelepo mesto bogato istorijom, trebali biste razmisliti o poseti Rumuniji. Sada je savršeno vreme za planiranje putovanja jer je zemlja još uvek veoma otvorena, gde možete ući u crkvu ili drugu istorijsku zgradu bez čekanja na turu ili zakazivanja termina i slikati koliko god želite. To se polako menja zbog sve većeg interesovanja za Rumuniju kao turističku destinaciju, pa ako želite da iskoristite slobodu i lakoću ove zemlje, planirajte svoje putovanje sada. Rumunija je bila pod komunističkim režimom do kraja 20. veka i tokom tog perioda mnoge istorijske zgrade su propale ili su bile potpuno srušene. Ako ste zaljubljenik u istoriju, još uvek postoji mnogo mesta koja su preživela i sada dobijaju preko potrebnu obnovu. Postoji još mnogo razloga za posetu Rumuniji tokom vašeg narednog odmora.

Arhitektura

Za one koji duboko cene arhitekturu iz 19. veka, trebali biste posetiti rumunski glavni grad Bukurešt. Možete istraživati prelepe zgrade izgrađene između Prvog i Drugog svetskog rata. Iako se u ovim arhitektonskim čudesima nalazi i moderna dekoracija, još uvek postoje mnoga interesantna mesta koja mogu posetiti ljubitelji istorije.

Rumuniji

Grad Bukurešt je počeo da renovira svoje jezgro grada, pa ćete videti mnoge stare zgrade koje izgledaju kao da su u odličnom stanju. Međutim, postoje i druga područja koja su još uvek u lošem stanju, što može biti interesantan izlet sam po sebi. Ove stare zgrade i dalje zadržavaju opčinjujuću lepotu sa svojim otkrivenim opekama i divljom vinovom lozom koja nagoveštava godine turbulencije kroz koje su preživele.

Prelepi pejzaži, tvrđave i zamkovi

Rumunija ima jedinstvene pejzaže koji obuhvataju brežuljke, impresivne planinske vrhove i mnoštvo jezera, reka i potoka koji će vas ostaviti u divljenju. Ako pratite jedan od autoputeva koji prolazi kroz Karpate, videćete zadivljujuće pejzaže na veoma visokim nadmorskim visinama i voziti se vijugavim putevima koji pružaju pogled na duboke provalije.

Rumuniji

Takođe ćete naići na spektakularne zamkove koji su otvoreni za turiste devedesetih godina prošlog veka nakon pada komunističkog režima. Zamkovi poput Peleša u Sinaiji, koji su koštali oko 120 miliona dolara za izgradnju, otvoreni su za javnost kao muzej i na njima je prikazana neverovatna arhitektura. Takođe ćete saznati bogatu istoriju zamka kao lovišta kralja Rumunije, Karola I od Hohencolerna. Kraljevska porodica je bila primorana da preda zamak tokom komunističke vladavine, tako da je od 1947. do kasnih 1980-ih zamak bio dostupan samo vojsci.

Druga tvrđava i zamkovi koje možete posetiti u Rumuniji uključuju:

  • Bran Castle
  • Corvin Castle
  • Mogosoaia Palace
  • The Citadel of Alba Iulia
  • The Fortress of Râsnov
  • The Fortress of Slimnic
  • The Fortress of Rupea
  • The Church-Fortress of Biertan
  • The Ruins of the Fortress of Saschiz

Ako ste obožavalac legende o grofu Drakuli iz Transilvanije, Bran Castle može biti posebno interesantan za vas, jer se veruje da je bio poklon knezovima Transilvanije i da je navodno mesto radnje Bram Stokerovog popularnog romana.

Pristupačnost

Rumunija je i dalje jedna od najpristupačnijih turističkih destinacija i lako možete pronaći povoljan smeštaj koji odgovara svakom budžetu. Takođe je odlična za mlade ljude koji žele da putuju po Evropi jer su vozne karte i avionske karte jeftine i omogućavaju vam da se povežete sa različitim delovima Evrope. Cene smeštaja bliže turističkim destinacijama u Rumuniji biće skuplje nego oni koje pronađete van centra, ali i dalje su neverovatno pristupačne u poređenju sa drugim mestima u Evropi.

Prelepe crkve i manastiri

Na sreću, mnoge istorijske crkve i manastiri u Rumuniji su preživeli komunistički režim, ali nažalost neki su bili srušeni. Od onih koji su preživeli, arhitektura i umetnost su zadivljujući, i lako biste mogli provesti ceo dan obilazeći jedan za drugim i videti nešto drugačije u svakom od njih.

Rumuniji

Ova nezaobilazna atrakcija obuhvata grupu od 8 manastira na severoistoku Rumunije. Ove crkve su oslikane tokom 15. i 16. veka, a neki od neverovatnih fresaka unutra i spolja prikazuju biblijske scene iz Novog i Starog zaveta. Veruje se da su ovo bila poslednja počivališta plemićkih porodica u tom području.

Delta Dunava

Ako ste zaljubljenik u prirodu i posmatrač ptica, Delta Dunava je 1,5 miliona hektara čistog raja u vidu močvara, potoka i reka koje su dom za preko 300 vrsta egzotičnih ptica. Ovo je prelepo područje koje će oduševiti posmatrače ptica koji žele videti neke nove i jedinstvene vrste rode, pelikana, kormorana, čaplji i čigri.

Kada planirate svoj sledeći odmor, pogledajte sve što Rumunija nudi i rezervišite svoje putovanje danas. Bićete prijatno iznenađeni!

Ostavite komentar