5 prirodnih čuda u Švajcarskoj koje vredi posetiti

Šta je prvo na šta vas asocira Švajcarska? Čokolada, pašnjaci, jezera, banke ili vreme, zbog čuvene “tačan kao Švajcarac”? Švajcarska je vrlo interesantna zemlja koja pored razvijene privrede obiluje i prirodnim lepotama.

Izdvojili smo za vas 5 prirodnih čuda u Švajcarskoj koja vredi posetiti:

Podzemno jezero Lac Souterrain de St-Leonard

Sa svojih 300 metara dužine, 20 metara širine i 10 metara dubine, ovo nalazište je najveće plovno podzemno jezero u Evropi. Jezero je, od svog otvaranja 1949. godine, uvek bilo popularna turistička atrakcija sa bujnim vinogradima koji se nalaze odmah iznad. „Lac Souterrain de St-Leonard” se nalazi između Siona i Siera, u srcu Vale Alpa.

Vilinska pećina (Grotte auk Fees)

Smeštena iznad St-Morisa, grada u Valeu koji obiluje kulturnim i istorijskim bogatstvom. Bila je to prva turistička pećina otvorena za javnost u Švajcarskoj i već više od 150 godina nudi čudesan prirodni spektakl čiji glavni akteri, stene i voda, zavise od mašte čovečanstva da ovo putovanje u nedra zemlje učine nezaboravnim iskustvom.

Posle pola kilometra edukativne staze u dobro osvetljenoj galeriji, podzemna poseta dostiže vrhunac kada njeni posetioci vide jezerce koje napaja impresivan vodopad. Za vilinsku česmu veruje se da će onaj ko zaroni levu ruku u njenu vodu ostvariti svoje snove zahvaljujući vilinoj magičnoj prašini.

D’Euseigne piramide

Ezeignove zemaljske piramide su pravo čudo. Stare između 8.000 i 10.000 godina, ovi zemljani stubovi su stvoreni tokom poslednjeg ledenog doba kada su glečeri koji su se povlačili ostavili za sobom velike stene koje su sprečile erodiranje tla ispod njih. Eseigne je naselje u švajcarskoj opštini Eremens u kantonu Vale

Vodopad Rajnfal

“Rajnfal” je najveći vodopad u Evropi. Nalazi se na reci Rajni u severnom delu Švajcarske. Vodopad je udaljen 4 km od poznatog grada satova Šafhauzena. Ovaj vodopad, koji se nalaze na granici Nemačke i Švajcarske na putu prema Bazelu, nazivaju i “švajcarskom čarolijom”. Izgleda veličanstveno, kao da se priroda potrudila da stvori sjajnu scenu za fotografisanje. Voda je bistra, u njoj ima dosta ribe, a naročito jegulja.

Ispred vodopada nalazi se dvorac Laufen, koji je pretvoren u turistički objekat. U njemu je predstavljena cela istorija vodopada putem izložbe koja posetioca vodi u putovanje kroz vreme. Predah se može napraviti u istorijskom ambijentu restorana unutar dvorca. Pored dvorca nalazi se vidikovac sa kojeg se pruža fascinantan pogled.

Lauterbrunnen Valley

Lauterbrunnen se nalazi u jednoj od najimpresivnijih dolina u Alpima, između gigantskih stena i planinskih vrhova. Sa svoja 72 gromoglasna vodopada, osamljenim dolinama, šarenim alpskim livadama i usamljenim planinskim gostionicama, dolina Lauterbrunnen je jedno od najvećih područja očuvanja prirode u Švajcarskoj.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.