21 zanimljivih činjenica o Kuranu

Kuran je verski tekst za gotovo 2 milijarde vernika islama. Hajde da istražimo njegovu istoriju i učenja uz ove zanimljive činjenice o Kuranu!

Smatran za najsvetiju knjigu na Zemlji od strane muslimana, veruje se da je direktna objava od Boga (Allaha) Proroku Muhamedu, i namenjen je za recitovanje i čitanje naglas.

Bez obzira na vaš sistem verovanja, proučavanje praksi i tradicija drugih religija nudi informativan i fascinantan uvid u duhovni život. I Kuran nije izuzetak.

S ovim činjenicama o Kuranu, krenućemo na putovanje kroz fascinantnu istoriju islamske svete knjige.

Otkrićemo pravila za čitanje Kurana, saznaćemo o najstarijem primerku Kurana i divićemo se nekim naučnim predviđanjima koja su se dogodila dugo pre svog vremena.

Evo nekoliko bonus činjenica pre nego što se posebno posvetimo Kuranu.

Da li znate da je islam najmlađa od svih velikih religija? I da li znate da je islam najbrže rastuća religija na svetu sa gotovo 2 milijarde sledbenika, čineći 25% svetske populacije?

To je još više razloga da bolje razumemo verska verovanja islama i sadržaj Kurana. Ali ne brinite, za to je upravo ovaj članak.

Da li ste žedni za nekim znanjem o Kuranu? Ili mislite da već znate sve? Garantujemo da će vas neke od ovih činjenica o Kuranu iznenaditi!

1. Poslanik poslan od Allaha

Muslimani veruju da je Prorok Muhamed primio reči Kurana direktno od Allaha preko anđela po imenu Džibril (Gabrijel).

Ovi objavljeni susreti između Muhameda i Džibrila su se odvijali tokom 23 godine sve do Muhamedove smrti 632. godine.

2. Sveto jezičko blago

Budući da je prvi Kuran bio diktiran na arapskom jeziku i transkribovan na arapskom jeziku, velika vrednost se pridaje Kuranima napisanim na ovom jeziku.

Zapravo, prevodi Kurana na druge jezike se ne smatraju autentičnim. Međutim, Kuran je preveden na 130 različitih jezika širom sveta.

3. Pravila za rukovanje Kuranom

Ako imate Kuran u svom domu, trebalo bi da sledite nekoliko običaja iz poštovanja. Prvo, Kuran bi trebalo da zauzima najvišu policu u biblioteci.

Druga pravila za rukovanje Kuranom uključuju suve prste, ne ostavljanje Kur’ana na krilu i ne ostavljanje otvorenog kada ga odložite.

4. Dobro poznat stih

Stih “Stolica stiha” je verovatno najpoznatiji stih u Kuranu. Taj stih tvrdi da ništa niti niko nije sličan Allahu.

Njegov prvi red je preveden kao: “Allah! Nema drugog boga osim Njega, Živog, Samoodržavajućeg, Večnog.” Recitovanje ovog stiha nakon molitve se smatra dozvolom za ulazak u raj.

5. Brze činjenice o Kuranu

Kuran se sastoji od 30 jednakih delova, podeljenih tako da se 30 delova može pročitati po jedan svaki dan tokom meseca Ramazana.

Postoji 114 poglavlja poznata kao suri. 6.236 stihova poznatih kao ajeti. I ukupno 99.464 reči.

6. Imate mleko?

Prema Kuranu, najbolje piće je mleko. Allah čak opisuje mora mleka u raju koja nikada ne kisnu niti menjaju ukus. Druga nebeska mora pomenuta u Kuranu uključuju nepromenjenu vodu, pročišćeni med i vino.

Šta ćete piti u paklu? Prema Kuranu, ključala voda koja će prouzrokovati pucanje creva.

7. Životinje u Kuranu

Jedna od zanimljivih činjenica o Kuranu koje možda niste očekivali su informacije o stvorenjima pomenutim u svetom tekstu. Najviše pomenuta životinja je govedo/teletina, spomenuto 43 puta.

Slede ptice pomenute 18 puta. Konji, leptiri i slonovi takođe su se našli u spisima. Ukupno se pominje 31 životinja u Kuranu.

8. Nauka o vodi

Iako ljudski rod nije otkrio da je voda neophodna za sve žive stvari sve do izuma mikroskopa, radoznali pasus iz Kurana pokazuje ili neverovatno naučno predviđanje ili Božji darovani fakt.

9. Kuran od 8 miliona dolara

Juna 2020. godine, Timurski rukopis Kurana prodat je na aukciji u Kušiju za 8.656.000 dolara, oborivši rekord za najskuplji prodati Kuran ikada. Timurski rukopis Kurana potiče iz Irana iz 15. veka i odštampan je na papiru proizvedenom u Ming dinastiji.

10. Najduži Kuran

Rekord za najduži ručno ispisani Kuran je ozbiljno takmičenje! 2017. godine, egipatski umetnik Saad Mohammed iz Egipta stvorio je Kuran dužine 700 metara nakon tri godine rada.

Međutim, i drugi zaljubljenici u Kuran, uključujući indijskog kaligrafa i ruskog tinejdžera, takođe pretenduju na ovaj rekord.

11. Veličanstvene džamije

Kao što verovatno znate, džamije su najsvetlije zgrade u islamu. Kuran pominje tri važne i drevne džamije.

To su Masjid Al-Haram (Sveti hram) u Meki, Masjid al-Aksa (Nobilnio svetište) u Jerusalimu i Masjid Quba u Medini.

12. Nije baš takmičenje u pravopisu

Nagrade za Dubajske nacionalne nagrade za Kuran uključuju takmičenje u kojem muškarci mlađi od 25 godina moraju recitovati memorisane stihove iz Kurana kako bi osvojili veliku novčanu nagradu. Takmičenje je toliko intenzivno da ga svake godine prati blizu 20 miliona ljudi putem televizijskog prenosa!

13. Verska sloboda u Americi

To je američka tradicija da novi članovi izabrani u Kongres polože zakletvu sa rukom na Bibliji. Međutim, 2006. godine, Keith Ellison postao je prvi musliman koji je ušao u Kongres.

On je izabrao da položi zakletvu sa Kuranom pod rukom. To je prvi put u američkoj istoriji da se to dogodilo.

14. Proverite svoje pravopis

Evo jedne od činjenica o Kuranu koja nas zaista iznenađuje. Da li ste znali da je štampanje Kurana sa greškom srušilo čitavu vladu Kuvajta?

Godine 1999, 120.000 državnih izdanja Kurana distribuiranih od strane kuvajtske vlade bili su štampani sa greškom, što je dovelo do teorija zavere, optuživanja i konačnog raspuštanja parlamenta i održavanja novih izbora.

15. Glasno čitanje

Postoji nekoliko razloga zašto se Kuran treba čitati naglas umesto tiho kao druge svete knjige.

Najvažnije muslimanima je to što je prorok Muhamed bio nepismen i recitovao je reči svojim sledbenicima. Još jedan razlog je olakšavanje učenja napamet.

16. Pravi bestseler

Procenjuje se da je štampano preko 800 miliona kopija Kurana. Pre izuma štamparskog presa, Kuran je morao biti pisano ručno.

Zapravo, danas je pisanje celog Kurana ručno smatrano obredom prelaska za mnoge mlade muslimane.

17. Krađa Kurana

Godine 2000, trojica turskih muškaraca su uhapšena zbog pokušaja krijumčarenja retkog Kurana ukrašenog zlatom iz Kipra.

Ručno pisani Kuran iz 11. veka bio je ukraden iz Topkapi palate u Istanbulu i rečeno je da vredi preko 50.000 dolara na crnom tržištu.

18. Gde je Kuran zakon

Nekoliko zemalja se oslanja na Kuran da oblikuje čitav njihov pravni sistem. To uključuje Iran i Avganistan. Kada se Kuran tumači kao zakon, poznat je kao šerijatski zakon.

19. Krvava rabota

Devedesetih godina 20. veka, irački diktator Saddam Husein naručio je da se Kuran napiše njegovom sopstvenom krvlju. Navodno je Husein donirao 27 litara krvi tokom perioda od 2 godine. Već nam se vrti u glavi na samo razmišljanje o tome!

20. Zabranjen i spaljen

Iako se Kuran smatra svetom knjigom za gotovo 2 milijarde ljudi, bio je zabranjen i spaljivan u različitim trenucima istorije.

Sovjetski Savez je zabranio Kuran od 1926. do 1957. godine. I nedavno, 2023. godine, švedski ekstremno desni političar je spalio Kuran ispred turske ambasade u Stokholmu.

21. Rekordi u Ginisovoj knjizi za Kuran

Najmanji Kuran objavljen u Kairu, Egiptu 1982. godine, meri 1,7 cm u dužinu, 1,28 cm u širinu i 0,72 cm u debljinu.

Najstariji Kuran je Sveti Kuran Mushaf Othman napisan početkom 7. veka CE. Danas se nalazi u Taškentu, Uzbekistan.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.