21 najboljih plaža na svetu koje treba posetiti u 2023. godini

Postoji mnogo neverovatnih stvari koje možete videti tokom putovanja, ali malo toga može nadmašiti osećaj obilaska prelepih plaža. Zamislite palme, koralne grebene, plažne barove i morske kornjače – sve najbolje karakteristike plaže. Bez obzira da li želite plažu u gradu gde možete sunčati se i igrati odbojku ili udaljeni raj za morski život, dobra vest je da je svet veliko mesto sa mnogo opcija. Najbolje plaže na svetu su razbacane širom sveta i pune iznenađenja.

1. Nungwi , Tanzania

Nungwi plaža je predivna, sa mekim belim peskom i prelepim čistim vodama Indijskog okeana. Oivičena palmama i ukrašena tradicionalnim ribarskim čamcima, Nungwi plaža je divno mesto za posetu. Takođe ima obilje kulture, sa prodavcima koji prodaju ručno izrađene proizvode i svežu ribu direktno sa broda. Možete se opustiti na mekom pesku, uključiti se u opuštene aktivnosti na plaži ili uživati u vodi. Tu je i mnogo šarenih riba koje možete posmatrati.

Ova plaža se nalazi na Zanzibaru, veoma traženom ostrvu uz obalu kopna Tanzanije. Nungwi plaža se nalazi na severnom kraju ostrva i okružena je izborom luksuznih letovališta

2. Eagle, Aruba


Eagle plaža je jedna od najlepših na svetu i nalazi se na severoistočnoj obali Arube. Iako okružena brojnim drugim plažama, ova se ističe svojim svetlim belim peskom i kristalno čistom plavom vodom. Kao zaštićena morska zona, ona je utočište za životinje poput morskih kornjača, koje ponekad gnezde u pesku. Ima rajski osećaj, ali takođe privlači i avanturiste sa sportovima na vodi poput vožnje skijanjem na vodi.

Fotografija razglednice Eagle plaže je savijeno drvo koje raste iz peska. Iako je relativno turistička, zadržava taj prirodni identitet. Ovo je obavezna destinacija prilikom posete Arubi.

3. Horseshoe Bay, Bermuda

Spremni ste da začinite stvari? Zaboravite na plaže sa belim peskom i posetite plažu sa roze peskom. Bermuda ima mnogo tropskih plaža, ali Horseshoe Bay je posebno posebna. Ona je svetlo roze boje, sa stenama od krečnjaka u pozadini, i prostire se u jedinstvenom obliku potkovice. Pesak postaje roze boje zbog malog beskičmenjaka poznatog kao homotrema rubrum, koji izvlači kalcijum-karbonat iz morske vode i koristi ga za formiranje crvenih skeleta. Ti beskičmenjaci vremenom se drobe i stvaraju karakterističan pesak na plaži Horseshoe Bay.

Plaža se nalazi na južnoj obali Berumude i slikovito je okružena parkom South Shore. Horseshoe Bay je prelepa plaža koju treba posetiti i svakako je treba staviti na svoju listu želja.

4. Grace Bay, Turks i Caicos ostrva

Plaža Grace Bay je mesto koje treba posetiti kako biste doživeli tropski raj na Turks i Kaikos ostrvima. Ona nije samo jedna od najboljih na svetu, već je često prozivana i za jednu od najboljih plaža na svetu – ozbiljan izazov koji je dovoljan da je uvrsti na našu listu. Plaža Grace Bay ima onaj klasični beli pesak i privlačnost tirkiznog zaliva. Takođe je okružena luksuznim odmaralištima poput Royal West Indies Resorta.

Turks i Kaikos ostrva nalaze se severno od Haitija i zapadno od Britanskih Devičanskih ostrva u Karibima. Plaža Grace Bay se nalazi u mestu Grace Bay, koje je deo jednog od manjih ostrva u arhipelagu. More koje okružuje plažu Grace Bay deo je Nacionalnog parka Princeze Aleksandre (poznatog i kao Princeza Aleksandra Marine Park). Zahvaljujući svom statusu zaštićenog područja, naći ćete raznobojne ribe i prelepi morski život, poput morskih kornjača, koji se razvija na otvorenom moru.

5. Playa Punta Uva, Costa Rica

Playa Punta Uva je jedna od najboljih plaža na svetu ako želite da se upustite u avanturu daleko od glavnih plaža. Plaža se nalazi u izolovanoj uvali i pruža doživljaj “skrivene plaže” u mirnom ribarskom selu Punta Uva. Njene plitke vode obiluju koralnim grebenima – idealno za ronjenje s maskom i perajima ili ronjenje. Vode su takođe izuzetno mirne, zahvaljujući svom položaju u zaštićenom zalivu. Plaža Punta Uva se svrstava među idilična mesta za provesti nekoliko sati i smirujuće mesto za interakciju sa morskim životom u Kostariki. Puna prirode i mirne atmosfere, svakako treba da dodate Punta Uvu na svoju listu želja.

Plaža Punta Uva se nalazi na južnoj obali Kostarike, blizu granice s Panamom. Otvorena je prema Karipskom moru i okružena mirnim prirodnim područjima poput rezervata divljine Gandoka-Manzanillo.

6. Rialto, USA

Plaža Rialto je jedna od najimpresivnijih plaža na svetu. Plaža ima gotički šarm, karakteristično oblačno i kišno vreme, guste borove šume i crni pesak koji zajedno stvaraju mračan utisak. Plaža Rialto je poznata po svojim morskim stenama koje izbijaju iz mora kao male ostrvske kule tokom visokih plima. Takođe je poznata po drvetu koje se često isplavljuje netaknuto u vidu ogromnih stabala.

Plaža Rialto se nalazi blizu granice između SAD-a i Kanade, ispod Vankuver ostrva. Odlično se kombinuje sa planinarenjem do Hole-In-The-Wall – stene sa ogromnim rupama oblikovanim vulkanskim erupcijama. Naravno, vredi posetiti i obližnji Nacionalni park Olimpijska planina.

7. Clearwater, USA

Plaža Clearwater je jedna od najboljih plaža na svetu i morali smo je uključiti u ovaj vodič. Ljubitelji plaža u Floridi hrle na ovo mesto sa mirnom vodom kako bi se bavili sportovima na vodi i sunčali se skoro tokom cele godine. Malo mirnija od ikonične plaže u Majamiju, Clearwater Beach ipak pruža pravu atmosferu Floride i duž plaže se nalaze barovi i luksuzni smeštajni objekti. Ako želite sportove na vodi i manje intenzivnu atmosferu od Majamija, Clearwater Beach je naša najbolja preporuka u Floridi.

Plaža Clearwater se nalazi nedaleko od Tampae na zapadnoj obali Floride. Plaža je smeštena na dugom ostrvu koje je povezano sa kopnom prelepim mostom. Na severu ostrva se takođe nalazi park države Caladesi Island, gde možete doživeti ruralno iskustvo.

8. Miami, USA

Ne možemo govoriti o Floridi, a da ne pružimo zasluženo poštovanje Majami Biču. Majami Bič je osnova iskustva gradskih plaža u SAD-u. Najpoznatija je po svojoj pozadini nebodera i umetničkom okruženju. Uticaj umetničkog art dekoa grada proteže se i na njegovu plažu sa živopisnom arhitekturom na plaži poput kućica spasilaca. Majami Bič (posebno deo South Beach) je poznat kao odredište za kulturni odmor na plaži.

Majami Bič je odličan za surfera i one koji žele kombinovati gradski odmor sa odmorom na plaži. Još jedan od razloga zašto je ova plaža posebna je to što je samo nekoliko koraka udaljena od fantastičnih atrakcija poput ARTECHOUSE Miami i The Bass.

9. Praia De Copacabana, Brazil

Praia de Copacabana je zlatna peščana plaža izvan Rio de Žaneira. Dugačka je 2,2 milje i prepuna dešavanja – bilo da se radi o štandovima sa hranom, plažnim barovima ili hotelima – i neprekidno je živahna. Ova plaža je idealna za one koji žele doživeti kulturnu plažu s mnogo dešavanja i malo hektične atmosfere. Ako vam dosadi uobičajeni dan na plaži, Praia de Copacabana je pravi izbor.

Iako je Praia de Copacabana smeštena izvan Rio de Žaneira, okružena je neboderima i ima taj privlačan izgled gradske plaže. Međutim, oko plaže se nalaze i prepoznatljive planine koje joj daju prirodnu atmosferu. A kada vam dosadi boravak na plaži, možete posetiti obližnji spomenik Isusu Hristu Otkupitelju ili Nacionalni park Tijuca.

10. Whitehaven , Australia

Whitehaven Beach je još jedna od naših najboljih plaža na svetu koju možete istražiti. Možda je takođe jedna od najfotografisanijih plaža na svetu, zahvaljujući jedinstvenom uzorku spirale na pesku i tirkiznoj vodi u plićaku. Besprekoran pesak i pogled na more čine je jednom od najimpresivnijih plaža Australije koja nam je privukla pažnju prilikom pripreme ovog spiska. Možete se opustiti na Whitehaven Beach-u, provozati helikopterom iznad ove pojave ili posetiti Hill Inlet Lookout za panoramski pogled na prelepe plaže.

Whitehaven Beach je deo morskog područja Velikog koralnog grebena. Nalazi se na ostrvu Whitsunday, uz obalu Kvinslenda. Whitehaven Beach je pravo mesto ako želite nešto impresivnije od puderasto belog peska.

11. Skeleton, Australia

Skeleton Beach je zadivljujuća, sa svetlo tirkiznom vodom i krečnjikasto belim peskom. Nalazi se na upadljivom izdanju, koje se proteže izvan kopna kao svojevrsna mala rtina. Njegova udaljena lokacija je njegov najveći adut, okružena ničim osim peska sve do malog gradića Coral Bay. Skeleton Beach je fantastičan za ronjenje s maskom i disalicom i dom je mnogim mladim morskim psima u proleće i leto, kao i tropskim ribama tokom cele godine.

Skeleton Beach se nalazi na severnoj obali Zapadne Australije. Lako se može kombinovati sa posetom obližnjem Ningaloo grebenu, koji je poznat po kitovim ajkulama. I dok Skeleton Beach nosi titulu, u blizini se nalazi još mnogo plaža koje možete dodati u svoj itinerar – uključujući i Five Fingers Reef, gde možete voziti vozila sa pogonom na sve točkove po pesku.

12. Camps Bay, South Africa

Camps Bay Beach je još jedna popularna plaža koja se često fotografisana. To je plaža u Kejptaunu koja se dramatično uzdiže uz prelepe planine. Ova prelepa plaža jednostavno je jedna od najboljih plaža sa belim peskom u gradu na svetu. Ikonična i s razlogom, Camps Bay Beach je sjajno mesto za divljenje prelepom geografskom rasporedu Kejptauna. Iznajmite ležaljku i uživajte u pogledu.

Nakon što ste iskusili Camps Bay Beach, uputite se u Nacionalni park Table Top za planinarenje i još nevjerojatnih pogleda. Alternativno, provedite dan u centru grada, koji je prepun atrakcija i muzeja, ako želite da se sakrijete od sunca i uđete u zatvorene prostore.

13. Matira, French Polynesia

Ova prelepa plaža sa belim peskom spada među najbolje plaže na svetu. Peskovita plaža je okružena bujnom vegetacijom i palmama, sa živopisnom tirkiznom vodom i pogledom na oštre planine u daljini. Voda je mirna i plitka. Matira Beach je zaista zadivljujuća.

Ako tražite plažu sa luksuznim smeštajem u blizini, Matira Beach je pravi izbor. Ova plaža se nalazi pored prelepih kućica na vodi – savršeno ako vam zvuči kao premalo vremena provedenog na tako lepom mestu. Matira Beach se nalazi na južnoj obali Bora Bore. To je fantastična plaža koju treba posetiti na Južnom Pacifiku.

14. Le Morne Public, Mauritius

Le Morne Public Beach je jedna od najlepših plaža na svetu. Plaža je relativno uski pojas zlatnog peska, ali njen dramatični pejzaž je ono što je čini posebnom. Veliko brdo iza plaže dom je krsta Le Morne i proglašeno je UNESCO svetskom baštinom. Možete se popeti na brdo ili uživati u pogledu sa Le Morne Public Beach – kako vam odgovara. Plaža je takođe idealna za ronjenje s maskom i disalicom, zahvaljujući mirnim vodama.

Le Morne Public Beach se nalazi na jugoistoku Mauricijusa i dobro se kombinuje sa posetom Nacionalnom parku Crna reka, Podvodnom vodopadu i fascinantnom geoparku Sedam Obojenih Zemalja u Chamarelu. Spektakularna okolina Le Morne Public Beach-a je dokaz svega što Mauricijus ima da ponudi, a to je mnogo.

15. Anse Source D’Agent, Digue ostrvo, Seychelles

U vodiču o najboljim plažama na svetu, šta bi naša lista bila bez Anse Source D’Agent? Anse Source D’Agent je jedna od najpoznatijih plaža na svetu i najpoznatija je po svojim granitnim stenama i belom pesku – omiljeno mesto za fotografisanje. Plaža sa palmama je jedna od najupečatljivijih plaža koje smo dosad pomenuli. Anse Source D’Agent je odličan izbor za sve one koji žele plažu koja će se naći na njihovoj listi želja. I, ako vam je potrebna još neka motivacija, ova plaža takođe ima kornjače.

Ostrvo La Digue se nalazi severoistočno od glavnog dela Sejšela. Ostrvo nudi netaknutu atmosferu i čini napore da zaštiti svoju prirodnu lepotu. Lako se može stići trajektom sa kopna.

16. Kelingking, Indonesia

Kelingking plaža je spektakularni deo peska na dnu litice, do kojeg se pristupa fotogeničnim drvenim stepenicama. Krečnjačke litice i stenske formacije na ostrvu su izuzetno karakteristične. Kelingking plaža je postala poznata putem društvenih medija – popularno nazvana Nusa Penida plaža. Plaža je fotogenična i avanturistička destinacija i bogata je divljinom, pa budite na oprezu za ražama i majmunima. Za avanturiste koji vole plaže, Kelingking plaža je naša najbolja preporuka u Aziji.

Kelingking plaža se nalazi na ostrvu Penida, koje se najbolje može stići feribotom iz Balija. Ako imate vremena, ostanite na ostrvu nekoliko dana, jer ima puno toga za videti i raditi. Teletubbies brdo, Diamond plaža i Paluang litica su odlične atrakcije, da navedemo samo neke. Samoj Kelingking plaži treba posvetiti barem pola dana za istraživanje.

17. Saud, Philippines

Saud plaža je jedna od najlepših plaža na svetu ako tražite tropsku plažu bez gužve. Saud plaža ima blage talase i plitku vodu, a pesak se proteže u velikom luku – ostavljajući vam dovoljno mesta da pronađete prostor za svoj peškir daleko od drugih ljudi. Sa mirnim letovalištima i vegetacijom u pozadini, Saud plaža je mirno mesto i jedna od najlepših plaža na svetu.

Saud plaža se nalazi na najsevernijem delu glavnog ostrva Luzon. Međutim, vredi dodatnog putovanja da biste stigli tamo. Iako možete stići do Saud plaže kao izlet iz Manile, preporučujemo da ostanete u tom području nekoliko dana ili duže kako biste iskoristili mirno okruženje. Možete posetiti obližnje vodopade Kabigan i Patapat Viadukt u dodatnom vremenu.

18. Railay, Thailand


Railay plaža je još jedna prelepa plaža koja je dostupna samo brodom (primetili smo trend ovde). Plaža se nalazi u Krabiju, okružena bujnom vegetacijom i stenovitim planinskim izdancima. Railay plaža je savršena za doživljaj klasične tajlandske plažne atmosfere koju vidite na društvenim mrežama i u putničkim reklamama.

Za vrhunski doživljaj, možete se voziti tradicionalnim repnim čamcem do Railay plaže. A kada završite uživanje na plaži, tu su i penjanje po stenama, posmatranje majmuna i masaže koje možete uživati.

19. Navagio, poznatija kao Shipwreck, Greece

Navagio plaža je pravo malo čudo od plaže koje vredi posetiti u Evropi. Do plaže se može stići samo brodom i postala je besmrtna na društvenim mrežama (obično slikama sa litica iznad). Njena karakteristična bela krečnjačka uvala, zarđali olupina broda i svetlo plavo more privukli su pažnju. Navagio plaža je prava “odredišna” plaža. Verovatno je već na vašoj listi želja ako ste istraživali evropske plaže.

Navagio plaža se nalazi na severnom kraju Zantea. Grčko ostrvo je poznato i kao Zakintos i jedno je od najpopularnijih grčkih ostrva među turistima. Na ostrvu ima toliko toga da se radi, pa će dan proveden na plaži biti pravo uživanje i opuštanje. Ako iznajmljujete automobil, vredi voziti se oko severne obale nakon posete Navagio plaži da biste videli Plave pećine.

20. Praia De Marinha, Portugal

Praia de Marinha je jedna od dragulja poznate portugalske obale Algarve. Plaža ima bogatih nijansi zlatnog peska i rustičnu lepotu, sa peščanim kamenim svodovima, stenovitim formacijama i pećinama. Praia de Marinha je odličan izbor ako volite plaže koje vam pružaju puno mogućnosti za istraživanje. Možete provesti sat vremena samo lutajući kroz stenovite formacije, a čak možete proći i kroz jedan od kamenih svodova. Do plaže se može doći samo stepenicama, pa se pripremite da se malo oznojite. Ipak, to je više avantura nego dodatni napor.

Praia de Marinha se nalazi nekoliko minuta od poznate Benagil pećine, spektakularne morske pećine kojoj se može pristupiti samo iz mora kajakom ili čamcem. Pećina ima karakterističnu rupu na krovu kroz koju posetioci takođe mogu zaviriti odozgo. Ako posetite Praia de Marinha, svakako planirajte posetu Benagil pećini koja se nalazi pored.

21. Elafonissi, Greece

Zaokružujući naš vodič najboljim plažama na svetu, imamo Elafonisi plažu na Kritu. Tačna boja Elafonisi plaže je predmet rasprave. U nekim svetlima izgleda kremasto, a u drugima izgleda ružičasto. Otkrivanje koja je boja tačno deo je uzbuđenja prilikom dolaska. U svakom slučaju, voda je svetloplava i idealna za prelep bazen za plivanje.

Možete peške doći sa Elafonisi plaže do Elafonisi ostrva tokom oseke. Ostrvo je odlično za planinarenje i obavezno je za sve avanturiste koji posete Elafonisi plažu. Sama plaža se nalazi na zapadnom delu Krita i u blizini je arheološkog nalazišta Lissos i tvrđave Selino.

Zaključak

Ove predivne plaže su najbolje na svetu. Nadamo se da ste pronašli svoj savršen izbor – bilo da želite besprekorno beli pesak ili palme i plažne barove. Želimo vam divno provedeno vreme.

Ostavite komentar