10 zdravih navika koje treba preneti svojoj deci

Od trenutka kada postanete roditelj, čini se da je pritisak prisutan… Kako mogu postati najbolji mogući roditelj? Kako se nositi sa odgovornošću? I kako najbolje voditi svoje dete? Mislim da većina roditelja deli osećaj preopterećenosti mišlju “Moram sve uraditi kako treba”… I važno je zapamtiti da ne moramo biti savršeni roditelji, takvo nešto ne postoji, jednostavno moramo biti dovoljno dobri.

1 – Dajte primer

Vodite svoj svakodnevni život i navike najbolje što možete, jer će deca to kopirati. Ako jedete čokoladu za doručak, teško je očekivati da će vaše dete to izbeći. Birajte uravnotežene obroke i podstičite svoje dete da pravi zdrave izbore tako što ćete ograničiti prisustvo slatkiša na vidljivom mestu, ovo će doprineti stvaranju zdravih navika. Uklonite iskušenje, olakšaćete svoj život i smanjiti tantrume!

2 – Ne preskačite doručak

Zaista je najvažniji obrok u toku dana, jer vam daje energiju za predstojeći dan. Usvajanje rutine da se doručkuje svakog jutra još od detinjstva pomaže da se ova dobra navika nastavi i u odraslom dobu. Pokreće mozak i energiju.

3 – Jedite za stolom

Postoji stara izreka, porodica koja jede zajedno, ostaje zajedno, i mislim da u toj izreci ima nečeg divnog. Podsticanje vaše dece da bar jednom nedeljno sednu za trpezarijski sto je izuzetno pozitivno iskustvo za celu porodicu. Prilika za razgovor, smeh i međusobno povezivanje.

4 – Jedite raznoliku hranu

Boje nisu samo lepe i zabavne, već postoje ogromne zdravstvene koristi od konzumiranja voća i povrća različitih boja. Pomozite svojoj deci da razumeju nutritivnu vrednost konzumiranja raznobojne hrane.

5 – Komunikacija je ključna

Učenje efikasne komunikacije decu zaista priprema za adolescenciju; učenje da slušaju i jasno izraze svoje misli, postavljaju pitanja i prihvate konstruktivnu kritiku, veoma je važna životna veština.

6 – Maniri i lepo ponašanje

Kako je moja majka rekla, lepi maniri ništa ne koštaju. Usađivanje pristojnog ponašanja i navika bontona kod dece ne samo da će im pomoći u opštoj komunikaciji, već će takođe podstaći dobre veštine u komunikaciji s drugim ljudima. Učenje da kažu molim te i hvala uvek će ostaviti dobar utisak.

7 – Budite fizički aktivni

Nije toliko važno šta je u pitanju, glavno je da vaša deca nešto fizički rade. Sasvim je u redu da imaju određeno vreme za televiziju i pametne telefone, ali izuzetno je važno da deca izlaze napolje i bave se fizičkom aktivnošću. Pružite im izbor aktivnosti i sve dok odaberu jednu, to je sjajno.

8 – Prihvatite dosadu

Živimo u kulturi gde deca imaju punija društvena kalendar od većine odraslih! Zaista je važno da deca jednostavno budu deca ponekad i da prihvate dosadu. Dosada je veliki deo detinjstva, jer stimuliše opuštanje kada je potrebno i kreativnu maštu za spontanu igru.

9 – Pijte vodu

Ograničavanje konzumiranja gaziranih pića kod vaše dece zaista je važno za njihovo opšte zdravlje. Gazirana pića ne pružaju nikakve hranljive vrednosti, a dodatne kalorije mogu dovesti do problema sa težinom i zubima. Podstičite pijenje vode od malih nogu i ograničite druge opcije.

Zdrave navike

10 – Ostanite pozitivni

Pomozite svojoj deci da se suoče sa svakim neuspehom… neuspeh je važna životna lekcija i način na koji se suočavamo sa izazovima postavlja nas za zdravu i srećnu odraslost. Podržite svoje dete u suočavanju sa bilo kojim izazovima, podsetite ih na njihove snage i da su divni i jedinstveni bez obzira na sve. Ključna fraza: zdrave navike koje bi trebalo preneti svojoj deci.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.