10 teorija o svemiru koje će vas ostaviti bez daha

Svemir je pun misterija i kada pokušate da rešite jednu, druga se pojavljuje i tako se lanac nastavlja. Svi ljubitelji svemira imaju niz pitanja u glavi, kao na primer: Da li postoje vanzemaljci i gde su i kako izgledaju, koliko su napredni i slično. Danas nećemo pričati o vanzemaljcima, već ćemo raspravljati o nekim popularnim teorijama o svemiru koje će vas ostaviti bez daha.

Neverovatne činjenice o svemiru

10. Deveta planeta

Svi znamo da postoji samo 8 planeta u našem Sunčevom sistemu, ali da li je to tačno? Naučnici veruju da postoji i deveta planeta u našem Sunčevom sistemu. Ne govorim o Plutonu, naučnici veruju da postoji deveta planeta koja se krije iza Neptuna i obilazi naše Sunce svakih 7.400 godina. Veruje se da je Planeta Devet deset puta veća od Zemlje i krije mnoge tajne u sebi, ali nažalost, još je nismo pronašli.

9. Univerzum je računarska simulacija

Ovo može zvučati čudno, ali veoma su male šanse da postojimo. Šta? Da, dobro ste čuli. Neki naučnici veruju da smo samo igra simulacije u računaru, možda u računaru napredne civilizacije. Kada pogledate oko sebe, videćete da svi radimo slično kao lik u igri, isti zadaci, ograničenja i granice. Dakle, dovedite u pitanje svoje postojanje jer možda smo svi unapred programirani likovi. Zvuči ludo, zar ne?

8. Vreme ističe

Ovo je luda hipoteza koja tvrdi da vreme polako ističe u poređenju sa početnim godinama našeg univerzuma. Kada vidite udaljeni objekat, vi gledate u prošlost tog objekta jer svetlost putuje do nas. Prema tome, vreme se nekad brže kretalo u prošlosti, a zatim će možda doći dan kada će se vreme toliko usporiti da će prestati, a sa vremenom će prestati i sve ostalo. Međutim, ovo je samo hipoteza.

7. Multiverzum

Mislim da je ovo najinteresantnija tema za svakoga. Postoji li drugi univerzum? Da li postoje drugi ljudi poput nas u drugim univerzumima? Koliko univerzuma postoji? Kako možemo putovati do multiverzuma? Nažalost, ne znamo odgovore na ova pitanja, ali neki naučnici veruju da multiverzum postoji, a neki veruju da je naš univerzum samo deo velikog univerzuma u kojem postoje mnogi univerzumi poput našeg. Zvuči teško, ali naš univerzum možda nije jedini.

6. Veliko cepanje

Svi znamo da se naš univerzum širi brže od brzine svetlosti. I sve ima svoj kraj. Takođe, naš univerzum će jednog dana doći do kraja. Dok neki naučnici veruju da će naš univerzum nastaviti da se širi dok ne počne da se raspada. To znači da će širenje biti razlog kraja našeg univerzuma, ali to će potrajati milijarde godina.

5. Tamna Materija

Ako se sabere masa svih zvezda, asteroida, kometa, planeta i svakog objekta u ovom univerzumu, to bi činilo samo 5% mase univerzuma. Ali pitanje je, šta sadrži preostalih 95% mase? Odgovor je Tamna materija. Mnogi naučnici veruju da prazan prostor zapravo nije prazan, već sadrži Tamnu materiju. Još uvek nismo razumeli Tamnu materiju i ne znamo ništa o njenom postojanju i svojstvima, ali znamo da je prisutna svuda i možda je odgovorna za neprekidno širenje našeg univerzuma.

4. Zemlja će postati Venera

To je istina, ne samo zbog globalnog zagrevanja, već zbog mnogih faktora. Venera je veoma slična Zemlji po masi, veličini i nekim drugim faktorima. Veruje se da je Venera bila slična Zemlji pre milion godina, ali sada pakao. Posle milijardu godina od sada, Sunce će postati 10% toplije, a prosečna temperatura na Zemlji dostići će oko 47 stepeni Celzijusa, što će ispariti svu vodu na Zemlji i sva živa bića na Zemlji će izumreti.

3. Bele rupe

Bele rupe su supermasivne hipotetičke strukture koje izbacuju sve iz sebe. Bele rupe su suprotne crnim rupama. Crne rupe gutaju sve što im se nađe na putu, i čak ih i svetlost ne može izbeći, a gravitacija je toliko jaka u centru crne rupe da se čak i vreme i prostor zaustavljaju tamo. Ali bele rupe su potpuno suprotne crnim rupama i poznato je da izbacuju sve iz sebe. Nije poznato da li postoje ili ne, ali tema belih rupa je veoma interesantna.

2. Šta bi se desilo ako padnete u crnu rupu?

Ako padnete u crnu rupu, ne može se desiti ništa gore. Gravitacija u crnoj rupi je tako jaka da čak ni svetlost ne može pobeći. Možete videti crnu rupu samo kada proguta neku zvezdu ili neko drugo telo jer svetlost pravi krug oko horizonta. Kada počnete da padate u crnu rupu, postaćete tanki poput rezanaca. Da, postaćete mršavi poput rezanaca i kada stignete do centra crne rupe, prostor i vreme će se zaustaviti. Bilo bi veoma bolno i samo se molite da nikada ne padnete u crnu rupu.

1. Šta je bilo pre Velikog praska?

Znamo da je pre Velikog praska postojala samo singularnost. A nakon toga, sav materijal je izbio iz te tačke i danas imamo neprekidno širenje univerzuma. Većina naučnika veruje u ovu teoriju. Ali neki naučnici tvrde da Veliki prasak nije bio početak našeg univerzuma, već kraj starijeg Univerzuma. Da, veruje se da multiverzum postoji i da je Veliki prasak bio kraj starijeg Univerzuma. Tako da misterija početka našeg univerzuma još uvek ostaje nerešena.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.