18 zabavnih činjenica o alkoholu

Bilo da ste poznavač vina, ljubitelj piva ili kraljica koktela, ovi 18 zabavnih činjenica o alkoholu će zabaviti sve prisutne na zabavi! Živeli! Cin cin! Živeli! Živeli! Prost! Kanpai! Bez obzira da li je u pitanju pivo, vino, medovina, sake ili žestoka pića, alkohol spaja ljude u slavlju. Dignimo svi čašu našeg omiljenog napitka i nazdravimo ovim zabavnim činjenicama o alkoholu.

Alkohol ima čarobnu sposobnost da snizi naše odbrane, podigne nam duhove i pretvori loš dan u dan vredan proslave. Ne tvrdimo da se oslanjamo na alkohol da bismo se dobro zabavili, ali on svakako može pomoći u MNOGO situacija.

Šampanjac pucketa na venčanju. Pivo se deli iz bureta na roštilju u dvorištu. Vino se ispija na svečanoj večeri. Dimljava čaša viskija se uživa ispred pucketavog ognjišta.

Hajde da budemo iskreni, alkohol je sjajan (inače ne biste ovo čitali!) Koliko je zapravo sjajan?

U umerenim količinama, alkohol može smanjiti barijere među ljudima, razbiti led i podstaknuti veselje i otvorenost. Razgovaramo malo više, krećemo se malo slobodnije i osećamo se kao na vrhu sveta.

Naravno, uvek je dobro zapamtiti šta je pisac i filozof G.K. Chesterton primetio: “Pijte jer ste srećni, ali nikada zato što ste nesrećni.”

Iako alkohol može biti štetan za neke, većina može uživati u nekoliko pića, ceneći ne samo emocionalne efekte alkohola, već i kompleksne ukuse i raznovrsnost ukusa koje alkohol može pružiti.

Dakle, nalijte sebi omiljeni napitak i krenimo u to. Obećavamo da će vas neke od ovih činjenica zaista iznenaditi!

Već više od 9.000 godina uživamo u alkoholu

Da li ste znali da pijemo alkohol već više od 9.000 godina!?

Prva fermentisana pića potiču iz perioda 7000-6600 p.n.e. u Kineskoj dolini Žute reke. Zloćudno piće bilo je mešavina fermentisanog pirinča, meda i glogovog voća.

Dame i gospodo, prvi koktel na svetu! Kako vam se čini ovo kao jedna od najcool činjenica o alkoholu za početak?

Koktel dostojan kraljice

Sa osvežavajućim ukusom botaničkih sastojaka i citrusa, možemo razumeti zašto je džin navodno omiljeni duh kraljice Elizabete II.

Njen drugi omiljeni napitak? Dubonnet. Ojačano vino aperitiv poreklom iz Francuske. Navodno, njen potpisani noćni koktel je 2 unce dubonneta, 1 unce džina, kriška limuna i 2 velike kocke leda. Nalijte sebi jedan od ovih i automatski ćete se osećati kao plemić.

Da li vam ovo pivo čudno ukusno?

Priča o pivu Indian Pale Ale je smešna. Britanci, na putu za Indiju, pokušali su da sačuvaju svoje pivo za dug put tako što su dodali hmelj, poznati konzervans tog vremena.

Međutim, kada je hmelj previše dugo odstajao u pivu, postalo je gorko, ostavljajući karakterističan “hmeljasti” ukus za koji su IPAs sada poznati. Ukratko, pivo se pokvarilo, ali su ga ipak pili! Ili možda ne postoji loše pivo?

Veliki ljubitelji piva u Centralnoj Evropi

Pivo je tako osvežavajuće tokom vrućeg letnjeg dana i savršeno je piće za deljenje sa prijateljima, ali koje zemlje najviše piju?

Najveći ljubitelji piva definitivno dolaze iz Evrope. Češka Republika voli pivo više nego bilo koja druga zemlja, sa prosečnom osobom koja pije 50 galona (227 litara) godišnje. Austrija je druga sa 28,5 galona (130 litara), a Rumunija treća sa 26,5 galona (120 litara). Mi jednostavno volimo sve ove zabavne činjenice o pivu!

Evo vam stručni savet: Ne izazivajte Čeha na takmičenje u pijenju!

Ljubitelji vina u Zapadnoj Evropi

Dobro, možemo li reći da je Evropa možda najpijani kontinent? Evropa je bila na vrhu po potrošnji piva, i isto važi za vino.

Portugal je najveći potrošač vina na svetu, sa potrošnjom od 12,8 galona (58 litara) po osobi godišnje. Francuska je druga sa 10,3 galona (47 litara). Italija je treća sa 9,6 galona (44 litra).

Jedina zemlja van Evrope u top 10 je Australija. Australci piju 6,1 galon (28 litara) vina godišnje.

Alkohol ima mnogo primena (i ne samo da nas opija)

Naravno, alkohol nije samo za piće. Alkohol ima mnoge druge korisne primene u domaćinstvu. Alkohol se može koristiti za dezinfekciju posekotina, ogrebotina i otvorenih rana. Može se naneti na listove biljaka kako bi odbio vaši i druge štetočine.

Alkohol je takođe jedno od najboljih sredstava za uklanjanje mrlja, posebno mastila. Dobra je informacija za sledeći put kada vam eksplodira hemijska olovka na omiljenoj košulji!

Nacionalno piće Japana

Japanci obožavaju svoj sake i počinje da osvaja svet! To je jedno od brzorastućih pića u smislu popularnosti.

Japanski majstori za pravljenje sakea poznati su kao Tōji. Ovo fermentisano piće od pirinča pravi se putem procesa sličnog pivarstvu, pa nemojte ga nazivati “rižinim vinom”.

Sake se može piti toplo ili hladno. Mi ga više volimo toplog u hladnim danima. A ko ne voli male šoljice?

Postoji žitarica za to

Sav alkohol se proizvodi fermentacijom i destilacijom žitarica. Pšenica, kukuruz, pirinač i raž su danas najpopularnije korišćene žitarice.

Često se misli da se krompir koristi za pravljenje votke, ali tradicionalno, votka se pravi od žitarica kako bi se postigao taj glatki i karakteristični ukus. To je zaista mnogo žitarica. Nikada više nećemo gledati na posudu sa žitaricama na isti način!

Mamurluk je univerzalan

Većina nas je bila tamo. Nešto previše pića i sledeći dan je potpuno propao. Nema čuda što postoji toliko čudnih lekova protiv mamurluka.

Na Filipinima, vam može pomoći kokošji embrion poznat kao balut. U Mongoliji, to su ukiseljene ovčije oči u paradajz soku. Za drevne Rimljane, lek je bio da pojedu prženu kanarinku. Fuj! Nismo sigurni da bi naš želudac mogao podneti bilo koji od ovih lekova!

Smrtonosni koktel

Ovo je možda najinteresantnija činjenica o alkoholu… i najnasilnija!

Molotovljev koktel je skovao tokom Zimskog rata kao podsmev na račun sovjetskog ministra spoljnih poslova Vjačeslava Molotova, koji je tvrdio da su bombe bačene na Finsku zapravo humanitarna pomoć.

Kada je ručna zapaljiva bomba (koja sadrži alkohol i benzin) razvijena kako bi uništila sovjetske tenkove, Finci su je nazvali Molotovljev koktel kao “piće koje ide uz njegove pakete hrane”.

Med je super

Med je alkoholno piće napravljeno fermentacijom meda sa vodom. To je jedno od najstarijih poznatih alkohola, prvi put napravljeno pre više od 8.000 godina na ostrvu Krit.

To znači da med prethodi stvaranju vina. Čak se i grčka reč za pijanog može prevesti kao “opijen medom”. Ovo je definitivno jedna od naših omiljenih zanimljivih činjenica o alkoholu!

Svet francuskog vina

Nevjerovatnih 7-8 milijardi boca vina se proizvede u Francuskoj svake godine! Francuska je izvor mnogih sorti grožđa koje se sada gaje širom vinskih regiona sveta, uključujući kaberne sovinjon, pinot noir, sirah i šardone.

Kome zahvaliti za francusko vino? To su bili redovnici Francuske koji su usavršili veštinu proizvodnje vina. Kladimo se da će ova činjenica oduševiti sve na vašoj narednoj večeri.

Zabrana pijenja

Verujte ili ne, između 1920. i 1933. godine postojala je ustavna zabrana proizvodnje i prodaje alkohola u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prohibicija, kako se nazivalo, dovela je do krijumčarenja ilegalnog alkohola, olakšano od strane zloglasnih gangstera poput Nuckya Johnsona i Ala Caponea. Kažu da je poslovanje Al Caponeovog krijumčarenja donosilo preko 100 miliona dolara godišnje. U poređenju, to je ekvivalentno 1,4 milijarde dolara danas. Nije važno ako ga zabranite, ljudi i dalje žele da se napiju.

Čudno pivo

U Nemačkoj, zakon o čistoći propisuje da pivo sme sadržavati samo vodu, ječam, kvasac i hmelj. Ali eksperimentalna proizvodnja piva se odvija i drugde.

U Peruu, chicha je pivo napravljeno tako što se žvaće kukuruz i pljuva u fermentabilnu masu. Japansko slonovo pivo se pravi od zrna kafe koja su prošla kroz digestivni trakt slona. U Sjedinjenim Američkim Državama, ostrige se otvaraju direktno u fermentacionom tanku kako bi se napravila slana stout piva. Opa! Možda su Nemci bili u pravu za ovo.

Pijte za vaše zdravlje

I dok su štetni efekti prekomernog konzumiranja alkohola dobro poznati, umereno konzumiranje može vam zapravo doneti neke zdravstvene koristi. Crno vino se smatra “najzdravijim” alkoholom. Bogato je antioksidansima koji mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja i zaustaviti vas od prehlade.

A šta kažete na visok sadržaj silicijuma u pivu koji može povećati gustinu kostiju? Ovo je samo još jedan od tih zanimljivih činjenica o alkoholu!

Jedna tekila, dve tekile, tri tekile, još!

Tekila, nacionalni alkohol Meksika, se pretežno proizvodi u regiji Jalisco od plante plavi agava.

Da bi bio klasifikovan kao tekila, duh mora da potiče iz najmanje 51% plave agave, iako većina vrhunskih brendova koristi 100%. To je bila civilizacija Teotihuacan oko 150. p.n.e. koja je prva isprobala ovo piće. Nije poznato da li su koristili limetu kao pratnju!

Pucajući čepovi

Evo jedne od najiznenađujućih činjenica o alkoholu: Šampanjac je nastao slučajno!

Nakon rekordno hladne zime u Francuskoj, proces fermentacije vina gotovo je stao. Kada je došlo proleće, stagnirano vino je počelo ponovo da fermentiše.

To je stvorilo ugljen-dioksid i dalo vinu tu karakterističnu penušavost. Nova vina su smatrana uništenim i često su eksplodirala na policama. Danas se proizvodi 2,5 milijardi boca penušavog vina svake godine.

Anonimni alkoholičari

I dok se alkohol može umereno uživati kao slavljenička i društvena aktivnost, mnogi ljudi se bore sa zavisnošću od alkohola.

Najpopularniji pravac za zavisnike je program Anonimnih alkoholičara (AA) gde članovi dele svoje borbe sa alkoholom. AA je osnovan 1935. godine od strane Bila Vilsona i danas ima procenjenih 1,5 miliona članova samo u SAD-u.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.