Vladajuća planeta: Ključ za razumevanje osobnosti horoskopskih znakova

Vladajuća planeta horoskopskog znaka može pružiti uvid u dominantne osobine, stil života i vrednosti tog znaka. Osnovne informacije o značenju vladajućih planeta. U našem Sunčevom sistemu postoji 8 različitih planeta, stoga u astrologiji postoji 8 različitih vladajućih planeta (u astrologiji sunce zamenjuje zemlju). Svaka planeta vlada znakom zodijaka i ima astrološku definiciju koja pomaže u tumačenju natalne karte.

Nije samo vaš sunčev znak ono što određuje vašu ličnost; tu su i vaš mesec, vaš ascendent(podznak) i položaji za sve planete. Sve ove stvari zajedno čine svaki deo vašeg horoskopa i ličnosti. Oni su ono što vas čini vama. Redosled vladajućih planeta od najbliže Suncu (koje je prva planeta) do najmanje je Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun.

Unutrašnje planete su četiri planete kojima je Sunce najbliže, manje su i kamenije poput Merkura, Venere, Zemlje i Marsa. Unutrašnje planete se kreću brže kroz zodijak i utiču na te znakove na dubljem i intimnijem nivou.

Spoljašnje planete, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun, veće su, najudaljenije od Sunca i uglavnom se sastoje od gasa. Spoljnim planetama je potrebno sedam ili više godina kada se kreću kroz zodijak jer im je potrebno mnogo duže da kruže oko Sunca i imaju širi uticaj na vaš život. Kada je planeta u horoskopskom znaku, to znači da znak oličava energiju te određene planete.

Vladajuće planete i njihova značenja

Evo pregleda svih znakova, njihovih planeta i šta oni znače.

Ovan – vladajuća planeta : Mars

Predstavlja: energiju, takmičenje, strast

U modernim vremenima, ovo izgleda kao prilično očigledna kombinacija. Mars je vladar ovna. Ovan je sličan grčkom bogu rata Aresu, a Mars je ime njegovog rimskog dvojnika. Mars je odgovoran za vaše instinktivne reakcije, tako da kada saznate svoj znak na Marsu, možete bolje razumeti svoj nivo nagona i akcije. Marsova energija je vatrena i glasna, i ima tendenciju da podstakne mnogo diskusija i debata. Poznato je da je ovan tvrdoglav i ne odustaje od borbe. Važno je razumeti tačku gledišta ovna kako ih ne bi naterali da budu previše tvrdoglavi, a to bi bilo kada energija Marsa počne malo više da preuzima.

Bik i Vaga – vladajuća planeta: Venera

Predstavlja: veze, ljubav, privlačnost

Venera i Cerera su vladari Bika. Venera je rimsko ime za grčku boginju Afroditu. Obe su boginje ljubavi. Cerera(Ceres) je rimsko ime za grčku boginju Demetru, i obe su boginje plodnosti, fokusirane na prirodu i žetvu. Ova kombinacija vladajućih planeta čini Bika senzualnim i ženstvenim znakom, uprkos tome što ga simbolizuje bik. Povezuje se sa ponovnim rođenjem i ispunjenjem. Ovo objašnjava važnost dodira i senzualnosti u znaku. Vaš znak Venere vam daje uvid u vaše želje i vrednosti, kao i u vašu sposobnost da dajete i primate ljubav i naklonost. 

Uzimajući u obzir Venerinu sklonost ka romantici i ljubavi, ovo se veoma dobro uklapa u vagu. Imaju tendenciju da se plaše da budu sami, i često izlaze na sastanke.  Oni će uvek biti u vezi i iznad svega cene ljubav, udobnost i poverenje. Za razliku od Venere i Afroditinih postupaka u mitologiji, Vage su takođe prilično poštene. Ovo bi se moglo odraziti na potrebu za istinskom ljubavlju i pravednošću.

Blizanci i Devica – vladajuća planeta: Merkur

Predstavlja: komunikaciju, razumevanje, učenje

Merkur je rimsko ime za grčkog boga Hermesa, koji je vladar Blizanaca i obojica su bili glasnici bogova. Merkur je vladajuća planeta za Blizance, što objašnjava društvenu ličnost Blizanaca. Ovo takođe odgovara intelektu Blizanaca. Oduvek se znalo da je Merkur bio u dva različita sveta pošto je mogao da bude u podzemnom svetu i fizičkom svetu. Ovo objašnjava inteligentan, duhovit um Blizanaca.

Merkur i Hiron su vladari Device. Hiron je bio učitelj mnogim najvećim ratnicima u grčkoj mitologiji, a takođe je i kentaur. I Merkur i Hiron utiču na sklonost Device da gravitira ka logici i pragmatizmu. Hiron je bio metodičan u svom podučavanju heroja, a to je slično metodologiji Device i pažnje posvećenoj detaljima. Vaš Merkurov znak se odnosi na vaš stil komunikacije i kako vaš um funkcioniše. Vaš Merkurov znak utiče na način na koji možete da se izrazite i govori mnogo o tome kako komunicirate i stvarima koje vas zanimaju.

Rak – vladajuća planeta: Mesec

Predstavlja: emocije, osećanja, intuiciju

Mesec kontroliše okeane i talase, i on je vladar Raka. Ovo na neki način odgovara Raku i vodenom znaku. Mesec je povezan sa ženstvenošću i bliskim odnosom sa emocijama.

Rakovi su jedan od najemotivnijih i najempatičnijih znakova zodijaka pored Riba. Oni mogu da osete emocije drugih ljudi i reaguju na komplementaran način, što odgovara uticaju Meseca na okean.

Vaš Mesečev znak se odnosi na vaše emocije i utiče na to kako se osećate i kako obrađujete svoja iskustva u životu. takođe utiče na to kako reagujete i regulišete svoje impulse i emocije.

Lav – vladajuća planeta: Sunce

Predstavlja: identitet, individualnost, ličnost

Sunce je vladar Lava i ovo se baš uklapa uz Lava. Lavova ljubav je da bude u centru pažnje, a koja je bolja planeta da njome vlada osim centra našeg Sunčevog sistema, Sunca. Sunce je svetlo i u centru, a ujedno je i naslov jednog od najvažnijih položaja za vaš horoskop. Imati Sunce kao vladara Lava, dakle, savršeno odgovara njegovoj potrebi da bude u centru pažnje. Vatreni su, i srce zabave, kao i Sunce. Vaš znak Sunca se u suštini odnosi na vašu ličnost i o njemu najčešće govorimo kada se pozivamo na vaš horoskop i horoskopski znak.

Škorpija – vladajuća planeta: Pluton

Predstavlja: rast, obnovu, transformaciju

Pluton i Mars mogu poslužiti kao objašnjenje zašto su Škorpije na tako lošem glasu. Pošto je Mars već objašnjen u Ovnu, hajde da pričamo o Plutonu. Pluton je naša mala patuljasta planeta, a to je i rimsko ime za grčkog boga Hada. Škorpije su strastvene, žestoke i emotivne. Njih takođe zanimaju neke mračne i misteroiozne stvari, što je u skladu sa Plutonom i njegovom ulogom u panteonu. Vaš Plutonov znak govori o vašem rastu u životu i o tome kako ili gde ćete ga doživeti. U zavisnosti od vašeg Plutonovog znaka, to će pokazati kako ili odakle dolazi vaša transformacija.

Strelac – vladajuća planeta: Jupiter

Predstavlja: sreću, bogatstvo, uspeh

Jupiter je rimsko ime za grčkog boga Zevsa, i obojica su služili kao vladari svojih panteona, kao i bogovi neba. Strelci su optimisti i ciljno orijentisani, kao i veoma ekstrovertni. Ovo se veoma dobro poklapa sa Jupiterovom energijom. Jupiter je imao mnogo afera i mnogo bitaka da bi ostao na čelu panteona. Bio je ciljno orijentisan, što se odlično uklapa u taj deo ličnosti Strelca. Vaš Jupiterov znak govori o vašem osećaju svrhe i mudrosti i onome što možemo naučiti i naučiti druge i kako ćete dobiti moć.

Jarac – vladajuća planeta: Saturn

Predstavlja: odgovornost, ambiciju, obaveze

Saturn je rimsko ime za grčkog titana Kronos, obojica su služili kao bog vremena kada su titani vladali svetom. Saturn je bio neprirodno tvrdoglav tokom svog života. Ovo dobro utiče na Jarčevu sklonost da bude veoma tvrdoglav, što odgovara njegovom simbolu koze. Jarčevi su ozbiljni i porodično orijentisani. Takođe imaju tendenciju da očekuju najgore, što se poklapa sa Saturnom. Vaš Saturnov znak se odnosi na ograničenja koja sami sebi postavljate, obaveze koje imate u životu, kao i vaš autoritet. Kontroliše kako se suočavate sa svojim strahovima i kako postavljate svoje granice.

Vodolija – vladajuća planeta: Uran

Predstavlja: sloboda, individualnost, bunt

Uran je poznat kao planeta otkrića u astrologiji. Ovo se prilično dobro slaže sa Vodolijom. To je zato što Vodolije imaju tendenciju da se oslanjaju na onostrane ili natprirodne interese. Oni su duboki mislioci i progresivni. Oni brzo prihvataju bilo koju osobu. Vaš Uranov znak govori o tome kako izražavate sopstvenu individualnost i svoj odnos sa tehnologijom, buntom i inovacijama. Pošto je Uran poznat kao budilnik u astrologiji, ovo se prilično poklapa.

Ribe – vladajuća planeta: Neptun

Predstavlja: duhovnost, kreativnost, intuiciju

Neptun je rimsko ime za grčkog boga Posejdona, i obojica služe kao bog mora u svom panteonu. Ovo se tako dobro uklapa u Ribe, i to nije samo zato što je vodeni znak. To je planeta inspiracije i snova, koja se veoma dobro uklapa sa emocionalnim vezama Riba i svetlim pogledom na život. Poznato je da je Neptun bio prilično emotivan u mitologiji, što takođe odgovara Ribama. Vaš Neptunov znak govori o vašim inspiracijama, snovima, duhovnom prosvetljenju, samosvesti i kreativnosti.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.