Trik koji štedi vreme: Pitice od samo tri sastojka gotove pre nego što se rerna zagreje

U današnjem ubrzanom ritmu života, kada je svaka minuta dragocena, često se čini nemogućim pripremiti ukusan, domaći obrok ili užinu, a da ne provedete sate u kuhinji. Međutim, postoji genijalan recept koji dokazuje suprotno: neverovatno sočne i mekane pitice, koje se prave od samo tri glavna sastojka i gotove su za manje od 15 minuta pečenja. Idealne su za iznenadni doručak, brzu večeru, užinu ili neočekivane goste.

Ove brze pitice osvojiće vas kombinacijom hrskavosti i unutrašnje mekoće, koja se doslovno topi u ustima. Najveća tajna leži u jednostavnosti pripreme – umesto klasičnog filovanja, kore se cepkaju i natapaju tečnom smesom, što celom jelu daje jedinstvenu teksturu i sočnost.

Pitice tri sastojka

Sastojci – Magija je u jednostavnosti

Ono što ovaj recept čini zaista revolucionarnim jeste minimalan broj potrebnih namirnica, koje gotovo uvek imamo u kući. U srcu recepta su samo tri esencijalna sastojka (ne računajući so, ulje i susam koji su uvek prisutni u kuhinji), a za puniji ukus možete dodati i sir.

Osnovni sastojci:

  1. Gotove kore za pitu (500 g): Najbolje su one tanje, klasične, jer se lako cepkaju i brzo upijaju smesu.
  2. Jaja (3 komada): Ona su ključna za vezivanje smese i za to da se pitice lepo „naduvaju“ tokom pečenja.
  3. Tečni jogurt (oko 360 ml): Jogurt daje neverovatnu sočnost i vlažnost, sprečavajući kore da ostanu suve i žilave.

Dodatni sastojci za preliv:

  • Malo ulja (oko 30-50 ml)
  • So (po ukusu)
  • Prašak za pecivo (1 kašičica, za dodatnu vazdušnost)

Savet za puniji ukus: Ako želite da dobijete efekat klasične pite sa sirom, u preliv slobodno dodajte 100 do 150 grama sitno izmrvljenog sira (feta, mladi sir ili neki sličan), čime ćete dobiti neodoljivi slani ukus, a proces pripreme ostaje jednako brz.

Priprema: Pet minuta posla, deset minuta pečenja

Ceo proces od početka do serviranja traje manje od pola sata, što ove pitice čini savršenim rešenjem kada se probudite gladni ili kada vas gosti iznenade.

1. Pripremite „tečno punjenje“:

Umutite jaja dok ne postanu penasta, a zatim im dodajte tečni jogurt. Posolite po ukusu i dodajte prašak za pecivo – on je zadužen za to da pitice budu vazdušaste i meke, a ne zbijene. Na kraju dodajte i malo ulja, tek toliko da se kore lakše natapaju i da se ne lepe. Ako ste se odlučili za verziju sa sirom, sada je trenutak da ga izmrvite i umešate u preliv. Sve dobro promešajte, najbolje viljuškom ili žicom, da se sastojci sjedine.

2. Iscepkajte i natopite kore:

Umesto da ređate i rolate pitu, što je najduži deo posla, uzmite pakovanje kora i iscepkajte ih na manje, nepravilne komadiće. Komadi ne moraju biti savršeni, niti iste veličine. Ubacite sve iscepkane kore u tečni preliv i varjačom ih nežno promešajte. Cilj je da se svaki komad kore dobro natopi smesom. Ostavite da odstoji minut-dva.

3. Oblikovanje i pečenje:

Zagrejte rernu na 220°C. Najpraktičnije je da za pečenje koristite kalup za mafine koji ste prethodno obložili papirnim korpicama ili ga podmazali uljem, ali možete koristiti i manji pleh.

Natopljene komade kora kašikom vadite iz smese i ređajte u korpice, nežno ih pritiskajući. Složene pitice pospite susamom ili kimom po želji, što će im dati hrskavost i lepši vizuelni efekat.

Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni 15 do 20 minuta, odnosno dok ne dobiju prelepu zlatno-smeđu boju i dok se ne dignu. Zbog svoje veličine i teksture, pitice su brzo gotove.

Pitice tri sastojka

Trik za još sočnije pitice

Ako želite da vaše pitice budu još sočnije i mekše, odmah nakon vađenja iz rerne, poprskajte ih s malo mineralne (kisele) vode. Ona će stvoriti paru koja će omekšati koricu, a zadržati sočnost unutrašnjosti.

Ove brze zalogajčiće poslužite tople, uz obaveznu čašu hladnog jogurta, kiselog mleka ili kefira. Ako su bez sira, odlično se slažu i sa slatkim dodacima, poput meda i oraha, čime dobijate brzi desert. Ako su slane, dodatno ih obogatite suhomesnatim proizvodima, kiselim krastavčićima ili ajvarom.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2025. All rights reserved.