Top 10 činjenica o planeti zemlji

Dobrodošli na naših Top 10 činjenica o Zemlji. Naša planeta je neverovatno mesto sa mnogo zanimljivih karakteristika. Od raznovrsnih ekosistema i geologije do njene istorije, evo 10 zanimljivih i intrigantnih činjenica o Zemlji koje možda ne znate. Saznajte više o poreklu naše planete, njenom trenutnom stanju i tome šta budućnost može doneti.

Zemlja je treća najbliža planeta Suncu

Budući da smo blizu, ali ne previše blizu Sunca, imamo savršenu temperaturu za život.

To je jedina planeta za sada koja sadrži život

Naučnici su istraživali celokupni naš solarni sistem, kao i druge solarne sisteme, da vide da li neke planete podržavaju život poput biljaka i životinja sa naše planete.

Za sada, Zemlja je jedina planeta koja ima život.

Zemlja je stara 4,543 milijarde godina

U poređenju, ljudi postoje tek oko 300.000 godina.

Voda uglavnom čini veći deo površine planete

Otprilike 71 posto površine Zemlje je pokriveno vodom, a okeani sadrže oko 96,5 posto celokupne zemaljske vode.

Zemlja se okreće brzinom od oko 1000 milja na sat

Ne osećamo samu rotaciju Zemlje jer smo blizu površine Zemlje zahvaljujući gravitaciji – to je verovatno dobro jer bismo se osećali jako vrtoglavo da se krećemo tako brzo!

Zemljina atmosfera sastoji se od gasova

Smeša gasova, koju često nazivamo “vazduh”, čine azot, kiseonik, argon i ugljen-dioksid. Bez njih, ne bismo mogli živeti.

Zemlja nije savršeno okrugla

Iako Zemlja može delovati okruglo, zapravo nije savršeno okrugla. Planeta se ispupčuje oko ekvatora za dodatnih 0,3 posto zbog načina na koji se okreće oko svoje ose.

Dani na Zemlji postaju duži

Dužina dana na Zemlji se povećava.

Kada je Zemlja nastala pre 4.6 milijardi godina, njen dan je verovatno trajao otprilike šest sati. Pre 620 miliona godina, dan je trajao oko 22 sata. Danas, prosečan dan traje 24 sata, ali se povećava za otprilike 1.7 milisekundi svakog veka. Razlog? Mesec usporava Zemljinu rotaciju putem plima koje pomaže da se stvore.

Međutim, promene u dužini dana su toliko male da ih nećete primetiti tokom života.

Zemlja je nekada izgledala veoma drugačije

Tokom 4,6 miliona godina postojanja Zemlje, nije uvek izgledala ovako kako sada izgleda.

Na svom početku, Zemlja je bila izuzetno vruća i puna rastopljene magme. Tokom nekoliko stotina miliona godina, planeta je počela da se hladi i formirali su se okeani tekuće vode.

Pre oko 250 miliona godina, kontinenti su se spojili i formirali superkontinent pod nazivom Pangea. Milionima godina kasnije oni su se raspali i formirali kontinente koje danas poznajemo.

Milion Zemalja bi moglo da stane u Sunce

Da je Sunce šuplje, mogli biste unutra staviti više od milion Zemlja.

Foto: Pexels

Ostavite komentar