Stres na poslu – kako ga se osloboditi na najbolji način

Da biste imali novac za život, morate da imate posao. Što je posao odgovorniji i ozbiljniji to ste izloženiji stresnim situacijama.

Da ne biste dozvolili stresu da Vam dođe posla i glave, potrebno je osloboditi ga se.

Saznajte šta Vas vezano za posao najviše tišti – sam posao, plata ili atmosfera.

Ukoliko niste u situaciji da promenite posao, pokušajte da promenite stav prema poslu. Fokusirajte se na pozitivne, a ne na negativne aspekte vašeg posla. Razmišljajte o tome šta dobijate poslom, a ne samo šta gubite.

Častite sebe nečim finim na kraju dana, pa makar to bila samo šetnja ili dobar film. Planirajte put, druženje, izlaske.

Razmislite dobro, koji hobi bi Vas činio srećnim i ispunjenim. Vrlo često se na kraju hobi pretvori u posao.

Nemojte zaboraviti na doručak i ručak tokom radnog dana. Ljudi zaboravljaju da je glad uzročnik nervoznog ponašanja koje dovodi do slabljenja koncentracije i svadljivog raspoloženja. Budite siti na poslu i ne jedite „na brzaka“. U zimskom periodu imajte pored sebe čaj sa đumbirom.

Razgovor

Ukoliko imate problem s kolegama ili šefom ovde je rešenje problema razgovor. Bilo da se radi o razgovoru sa šefom ili kolegom ili pak razgovor s odeljenjem za ljudske resurse, komunikacijom se može rešiti mnogo problema, a samim time i stres na radnom mestu postaje manji.

Disanje

Nemate uvek vremena za duge šetnje, uživanje ili vežbanje. Potrebno vam je nešto efikasno i nešto što brzo može da eliminiše loše i negativne misli i tenziju koja vam je, čini se, potpuno zgrabila ramena. Najjednostavnija i najbolja vežba je vežba disanjaa.

Kada ste na poslu, ugrabite trenutak da zažmurite i dišete duboko na nos. Pre toga opustite sve mišiće u telu. Fokusirajte se na disanje. Kada se opustite, udahnite i dopustite stomaku da se podigne, potom izdahnite vazduh i uvucite stomak.

Preporučuje se da deset puta udahnete i izdahnete na isti način. Još bolje je ovu vežbu uraditi kod kuće na krevetu.

Vizualizacija

Još jedna tehnika svesnosti koja je odlična ako želite da svoj um pripremite za određene okolnosti. U početku, ova vežba može da bude malo komplikovanija jer zahteva potpunu prisutnost mašte. Dakle, potrebno je da zamislite nešto specifično što će da vas odvede što dalje od trenutnih problema i stresova, pozitivne slike koje stvarate u glavi će doneti pozitivno razmišljanje, a samim tim smanjiti i nivo stresa u vašem telu.

Pomoć stručnjaka

Kada je situacija ozbiljna, može da pomogne i psihoterapija kod koje će stručna osoba pokušati da pronađe najbolje načine kako se rešiti stresa. Kada ništa ne pomaže, ako je moguće, potrebno je promeniti stresnu okolinu.

Dakle, stres na radnom mestu je vrlo česta pojava, kod nekih je izraženiji, dok se kod nekih pojavljuje u manjim količinama. Važno je pronaći metodu kojom će se smanjiti stres na poslu kako ne bi došlo do većih zdravstvenih problema.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.