Šta se zapravo dešava kada doživite orgazam

Oh… oh… oh, da!
Iako se navodi da 10% do 15% žena nije doživelo orgazam, preostalih 85% do 90% su dobro upoznate sa ekstazom koja predstavlja krajnje žensko zadovoljstvo. Međutim, za razliku od penisa, nije tako očigledno šta se događa kada dođe do takvog čarobnog iskričanja kod vlasnika vagine i vulve. Čak ni reči kojima se to opisuje ne dolaze nam lako. To je napetost, ali i oslobođenje. To je senzualno, a ipak eksplozivno. Gradi se, zatim dostiže vrhunac.
Ali šta je TO?
Na internetu smo pronašli intervju sa seksologinjom Chantelle Otten u kome je ona to objasnila.

“Fiziološki, orgazam je refleksni odgovor koji uključuje kontrakciju različitih mišića, uključujući mišiće karličnog dna, materice i analnog sfinktera, među ostalima. Svrha ovih kontrakcija je izbacivanje sperme kod muškaraca i poboljšanje mogućnosti oplodnje kod žena. Ove kontrakcije mišića prate subjektivni osećaj zadovoljstva koji se doživljava u mozgu”, objašnjava Chantelle.

Dobro, biološke činjenice su proverene. Ali šta čini ovaj enigmatični doživljaj tako ispunjavajućim?

“Tokom seksualne uzbuđenosti, mozak oslobađa hemijsku supstancu koja se zove dopamin, koja aktivira
centar za zadovoljstvo u mozgu. Kako seksualna aktivnost nastavlja, telo oslobađa druge hemikalije poput oksitocina, endorfina i prolaktina”, kaže Chantelle.

“Oksitocin se često naziva ‘hormonom ljubavi’, jer pomaže u promovisanju socijalne povezanosti i poverenja među individuama. Endorfini su prirodni analgetici koji su odgovorni za euforičan osećaj koji je često povezan sa orgazmom. Prolaktin, s druge strane, učestvuje u refraktornom periodu, što je vreme potrebno pojedincu da se oporavi nakon orgazma. Kod vlasnica vulve, klitoris je primarni erogeni deo i odgovoran je za pokretanje orgazma. Klitoris je visoko osetljiv organ koji sadrži hiljade nervnih završetaka, a tokom seksualne uzbuđenosti se napuni krvlju. Tokom orgazma, klitoris se kontrahuje, a mišići u karličnoj regiji takođe se kontrahuju, što može da dovede do osećaja vaginalnih kontrakcija. Ovaj osećaj može biti praćen otpuštanjem vaginalne lubrikacije”, objašnjava Chantelle.

Dok možda nemamo istu vrstu finala kao muškarci, stvari se i dalje odvijaju duboko u amazonskoj prašumi tamo dole.

“Vredi napomenuti da je orgazam vlasnice vulve ostao neka vrsta misterije, jer nije neophodan za reprodukciju. Međutim, istraživanja sugerišu da bi orgazam vlasnice vulve mogao da ima ulogu u olakšavanju začeća tako što privlači spermatozoide naviše kroz reproduktivni trakt”, objašnjava Chantelle.

Kada je u pitanju saglasna seksualna igra, nadamo se da muškarci čine ženski orgazam neophodnim prioritetom. Dobar, povezujući, senzualni seks svakako ne mora uvek (i ne mora da) završiti orgazmom. Ali hajde da raskinemo sa idejom da je ovde muškarac najvažniji.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.