Šta je vrtoglavica?

Ako patite od vrtoglavice, verovatno ćete se osećati nelagodno i imati osećaj da se svet oko vas pomera. Iako je ovo subjektivno stanje, većina ljudi koji ga doživljavaju često ima i gubitak ravnoteže, zbog čega je vrtoglavica teško stanje za upravljanje. Danas postoji mnogo različitih tretmana za vrtoglavicu, pa je sada dobro vreme da potražite pomoć ako je redovno doživljavate.

Šta je vrtoglavica?

Zvanična definicija je “iluzija kretanja”. Možda ćete imati osećaj da se okolina kreće, a teško je održati ravnotežu kada vas pogodi vrtoglavica. Ovo stanje je najčešće kod odraslih starijih od 20 godina, ali nije neobično da i mala deca pate od vrtoglavice.

Uzroci vrtoglavice

Može postojati mnogo različitih razloga za pojavu vrtoglavice, ali postoje tri uobičajena uzroka koja mogu uticati na bilo koga. To su: povrede glave, prehlade i Menierova bolest. Svaki od ovih uzroka će uticati na unutrašnje uho, koje je odgovorno za ravnotežu, kao i za naš osećaj položaja u prostoru. Ako je to poremećeno, može se javiti problem sa ravnotežom i stanje poput vrtoglavice. Takođe, postoje situacije u kojima možete privremeno doživeti vrtoglavicu – na primer, igrajući video igre koje simuliraju kretanje. Međutim, to je verovatno kratkotrajno i neće zahtevati tretman. Anksioznost i stres mogu pogoršati simptome vrtoglavice, ali sami po sebi retko izazivaju to stanje.

Benigna paroksizmalna pozicijska vrtoglavica (BPPV)

BPPV je vrlo uobičajena forma pozicijske vrtoglavice koja se javlja kada dođe do promene u pokretu glave. Oni koji pate od BPPV će osetiti kratkotrajno i intenzivno osećanje da se svet oko njih vrti kada leže sa zahvaćenim uhom okrenutim prema podu. BPPV može biti uzrokovana labavim otociama u uhu – to su kristali kalcijum karbonata koji su deo našeg mehanizma ravnoteže. Ako imate BPPV, ovi kristali postaju labavi i često se vrte u uhu, uzrokujući vrtoglavicu.

Lečenje vrtoglavice

Vrtoglavica se može spontano povući, posebno ako je povezana sa nečim poput prehlade. Međutim, ako se ne povuče, dobro je potražiti tretman, jer postoje mnoge opcije. Na primer, može se pokazati da kurs fizikalne terapije (vestibularna rehabilitacija) može pomoći u ublažavanju simptoma vrtoglavice, ili lekovi mogu pomoći. Ako patite od hronične forme vrtoglavice, možda ćete morati da se konsultujete sa neurologom – ako je problem povezan sa ušima, specijalista za uši, nos i grlo će vam moći pomoći.

Vrtoglavica se lako može pobrkati sa drugim simptomima (na primer, ošamućenost) i može biti znak nečeg privremenog, poput prehlade, ili ozbiljnijeg stanja. Lečenje vrtoglavice će osigurati da ne utiče redovno na vaš svakodnevni život.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.