Špansko crveno vino – potpuni vodič

Šta je špansko crveno vino? Španija je jedna od najvećih svetskih proizvođača vina, a njena crvena vina su poznata po voćnim notama. U ovom članku, proći ćemo kroz osnove španskog crvenog vina, šta treba tražiti u dobrom vinu i kako ga upariti sa hranom.

Šta je špansko crveno vino?

Špansko crveno vino je sorta vina napravljena od grožđa bogatog bojom iz regiona Bordeaux, Rioha i Tempranillo. Najbolja španska crvena vina imaju duboku boju i voćno-cvetni buke sa ukusima trešnje, maline i kupine. Ona su svestrani saputnici za hranu i mogu se uživati samostalno ili uz obrok.

špansko-crveno-vino

Špansko crveno vino – vrste

Kada je u pitanju vino, postoji veliki izbor različitih vrsta i stilova za izbor. Ovaj tekst će se fokusirati na španska crvena vina, koja su neka od najpopularnijih i najuniverzalnijih na svetu.

Postoje tri glavne vrste španskog crvenog vina: suva, polusuva i slatka.

Suva crvena vina se generalno karakterišu visokom kiselošću i taninima. Mogu biti napravljena od raznih sorti grožđa, ali najpoznatija su cabernet sauvignon, merlot i syrah. Polusuva vina imaju više tela od suvih vina, ali nisu tako intenzivna u ukusu. Obično se prave od sorti grenache, cabernet franc ili petit verdot grožđa. Na kraju, slatka crvena vina su obično voćna sa niskom kiselošću i visokim sadržajem šećera. Najpopularniji primer je roze vino. Španska crvena vina dolaze u različitim oblicima i veličinama, ali najčešći je oblik boce poznat kao vino de panela.

špansko-crveno-vino

Kako piti špansko crveno vino?

Španska crvena vina su neka od najuniverzalnijih i najprijatnijih vina koja možete piti. Sa svojom dubokom bojom i složenim ukusima, lako mogu da se nose sa bilo kojim jelom koje pripremate. Pokazaćemo vam kako piti špansko crveno vino kao profesionalac.

Prilikom odabira španskog crvenog vina, potražite vino koje ima puno telo i lepu ravnotežu kiselosti i tanina. Nemojte se suzdržavati prilikom točenja u čašu; španska crvena vina su obično prilično snažna! Nakon što ste odabrali vino, vreme je da počnete degustaciju!

Da biste uživali u španskim crvenim vinima na najbolji način, počnite tako što ćete ih upariti sa obilatim jelima poput dinstanog mesa ili kotleta od jagnjetine. Ovi tipovi jela će istaknuti ukuse vina, održavajući pritom ravnotežu. Ako ste spremni za malo avanture, pokušajte ih poslužiti uz začinjena jela poput čilija ili sosom chimichurri. Bez obzira na to šta odlučite da jedete uz špansko crveno vino, u svakom gutljaju treba uživati!

špansko-crveno-vino

Uparivanje hrane sa vinom

Uparivanje hrane sa španskim crvenim vinom je kompleksan proces, jer različite vrste hrane mogu istaći različite ukuse i arome vina. Međutim, postoje neka opšta pravila koja mogu pomoći pri odabiru.

Na primer, hrana bogata skrobom, poput paste, hleba, pirinča, dobro se slaže sa punijim crvenim vinima poput Riohe ili Zinfandela. Sa druge strane, lakša jela poput salata ili ribe mogu se upariti sa delikatnijim vinima poput Cave ili Rueda.

Još jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir prilikom uparivanja španskog crvenog vina je godina berbe. Starije berbe obično imaju zemljani ukus i punije telo od mlađih vina, dok će skuplje boce često imati kompleksnije ukuse i arome. Stoga vredi malo više potrošiti da biste dobili nešto posebno!

Zaključak

Špansko crveno vino je jedan od najpopularnijih tipova vina širom sveta, i to s razlogom. Ima duboku boju koja može varirati od svetlocrvene do tamne rubinske, a njegove voćne note su dobro izbalansirane zahvaljujući mešavini korišćenog grožđa. Bez obzira da li tražite ukusno večernje piće ili nešto posebno za uživanje uz večeru, špansko crveno vino će sigurno zadovoljiti vaše potrebe. Šta čekate? Isprobajte ga!

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.