Šljive poseduju svojsta koja utiču na gojaznost

Koštičavo voće ima bioaktivne supstance koje potencijalno mogu da se bore protiv dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja povezanih sa gojaznošću. Krvni pritisak, funkcija srca, struktura i funkcija jetre, promene hormona, gojaznost, sve se vraća u normalu.

Četiri jedinjenja u voću – antocijani, hlorogenske kiseline, derivati ​​kvercetina i katehini – istovremeno deluju na različite ćelije. To uključuje masne ćelije, makrofage, koje razgrađuju ćelijski otpad i mikrobe, i endotelne ćelije krvnih sudova, koje oblažu ceo cirkulatorni sistem za filtriranje tečnosti i regulaciju hormona.

Zdravstvene koristi

  1. Jedna srednje velika sveža šljiva sadrži 113 mg kalijuma, minerala koji pomaže u upravljanju visokim krvnim pritiskom i smanjenju rizika od moždanog udara.
  2. Suve šljive su isproban i pravi našin da pomognete vašem crevu da obavlja svoj posao (svaka suva šljiva ima jedan gram vlakana). Jedite ih kao što su, ili napravite malu količinu omekšanih šljiva koje ćete čuvati u frižideru i jesti sa granolom i jogurtom: Potopite nekoliko šake šljiva u tek prokuvanu vodu, ohladite i čuvajte u pokrivenoj posudi u frižideru.
  3. Prema kanadskim dijetetičarima, šljive su niskog glikemijskog indeksa, što znači da njihova konzumacija može pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.
  4. Istraživači sa Univerziteta Florida State i Oklahoma State testirali su dve grupe žena u postmenopauzi tokom 12 meseci kako bi ispitali gustinu kostiju. Jedna grupa je jela 100 grama šljiva dnevno (oko 10 šljiva); druga grupa je jela 100 grama suvih jabuka. Obe grupe su uzimale dodatke kalcijuma i vitamina D. Rezultati su pokazali da je grupa sa šljivama imala znatno veću mineralnu gustinu kostiju u kičmi i podlakticama.
  5. Konzumiranje tri do četiri šljive dnevno može pomoći neutralizaciji ćelijskih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima koji utiču na pamćenje.
  6. Zaštitite se od raka i oštećenja ćelija čišćenjem štetnih slobodnih radikala zahvaljujući antocijaninima, crveno-plavom pigmentu prisutnom u nekim šljivama.
  7. Sveže šljive, posebno žute vrste Mirabelle, umeren su izvor vitamina A i beta-karotena. Vitamin A je ključan za dobar vid. Takođe je potreban za održavanje zdrave sluzokože i kože. Utvrđeno je da konzumacija prirodnih voćki bogatih vitaminom A štiti od raka pluća i usne šupljine.
  8. Osim toga, bobice su umeren izvor grupa vitamina B-kompleksa kao što su niacin, vitamin B-6 i pantotenska kiselina. Ovi vitamini deluju kao kofaktori koji pomažu telu u metabolizmu ugljenih hidrata, proteina i masti.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.