Pevači koji su osvojili Oskara za najboljeg glumca

U istoriji muzike, postoje pevači koji su osvojili Oskara za najboljeg glumca, za glavnu i sporednu ulogu. Mnogi pevači su se okušali u glumi, uključujući i velike produkcije u Holivudu. Razni muzičari su bili nominovani za Oskara za najboljeg glumca (glavnu i sporednu ulogu), poput Lady Gage ili Mary J. Blige, ali samo nekolicina je uspela da osvoji željenu statuetu za svoje glumačke veštine ulaskom u ovaj poseban rang. Pevači koji su osvojili Oskara za najboljeg glumca spadaju u vrhunske i sveobuhvatne umetnike.

1. Frank Sinatra

Tokom svoje karijere, veliki Frank Sinatra je osvojio tri Oskara: počasni Oskar 1946. godine, Oskar Jean Hersholt za humanitarni rad 1971. godine, kao i Oskar za najbolju sporednu ulogu 1954. godine za svoju ulogu u filmu “From Here to Eternity” (Odavde do večnosti).

2. Barbra Streisand

Kroz godine, Barbra Streisand je osvojila mnoge nagrade, uključujući i čuveno EGOT priznanje, odnosno osvajanje četiri najvažnije američke nagrade u zabavnoj industriji: Emi nagrada, Gremi nagrada, Oskar nagrada i Toni nagrada. 1969. godine je osvojila Oskara za najbolju glumicu za film “Funny Girl” (Vesela devojka). Te godine su postojala dva pobednika u kategoriji najbolje glumice: zajedno sa Barbra Streisand, statuetu je osvojila i Katharine Hepburn.

3. Jennifer Hudson

Jennifer Hudson takođe je osvojila EGOT, osvojivši barem jednu Emi nagradu, jednu Toni nagradu, jednu Gremi nagradu i, naravno, jedan Oskar. Godine 2006., pevačica je istakla u filmu “Dream girls” i zahvaljujući tome je uspela da osvoji željenu statuetu za najbolju sporednu glumicu.

4. Cher

Cher je osvojila brojne nagrade. Tokom svoje izuzetne i raznovrsne karijere postala je jedna jedna od najvažnijih ikona pop kulture. Cher je prodala više od 100 miliona albuma, a među njenim nagradama se nalazi i Oskar za najbolju glumicu u glavnoj ulozi. Osvojila je Oskar 1988. godine za ulogu Lorette Castorini u filmu “Moonstruck” (Opsednuta mesecom).

5. Jared Leto

Frontmen benda “Thirty Seconds to Mars” ravnomerno deli karijeru između muzike i glume, postižući veliki uspeh u oba područja. Godine 2014., Jared Leto je osvojio Oskara za najbolju sporednu ulogu za svoju ulogu u filmu “Dallas Buyers Club” (Klub kupaca iz Dalasa). Delio je set sa Matthewom McConaugheyem i Jennifer Garner.

6. Judy Garland

Judy Garland je nemoguće definisati samo kao pevačicu ili samo kao glumicu. Judy je bila nadarena umetnica, koja duguje mnogo svog uspeha mjuziklu “The Wizard of Oz” iz 1939. godine. Doneo joj je slavu, ali je istovremeno negativno uticao na buduću filmsku i muzičku zvezdu u pogledu fizičkog zdravlja. Zahvaljujući “The Wizard of Oz”, Judy Garland je lansirala čuvenu pesmu “Over the Rainbow”, ali je takođe osvojila i Oskara za mlade glumce koji još uvek nisu napunili osamnaest godina, za svoje glumačke veštine.

7. Liza Minnelli

Kao i njena majka Judy Garland, Liza Minnelli se tokom svog vremena u zabavnoj industriji takođe istakla kao ukupna umetnica, od muzike preko glume do plesa. Na vrhuncu karijere (uključujući muziku), 1973. godine Liza je osvojila Oskara za najbolju glumicu nakon što je glumila u filmu “Cabaret” zajedno sa Michaelom Yorkom.

8. Will Smith

Već nekoliko godina, karijera Will Smitha se uglavnom fokusira na glumu, ali ne možemo ga izostaviti iz kategorije pevača koji su osvojili Oskara za najboljeg glumca, s obzirom da je njegova karijera u svetu zabave započela sa muzikom i posebno repom, u DJ dvojcu Jazzy Jeff & the Fresh Prince. Nemoguće je zaboraviti njegovu pobedu Oskara u kategoriji najboljeg glumca zahvaljujući njegovoj ulozi u filmu “King Richard”.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.