Pet saveta za savršenu kafu

Znate li da postoji mnogo prednosti konzumiranja kafe? To je dokazana činjenica od strane najboljih stručnjaka. Međutim, priprema kafe je važna veština koju svaki ljubitelj kafe treba da zna. Postoje određene tehnike koje možete koristiti kako biste napravili savršenu kafu. Ako još uvek niste tamo, nastavite eksperimentisati sa različitim načinima pripreme kafe kako biste postigli savršen ukus i aromu, bez obzira na to koliko je osnovna ili luksuzna vaša mašina za kafu, možete naučiti kako da napravite savršenu kafu. U nastavku su navedeni osnovni saveti koji će vam pomoći da poboljšate ukus vaše sledeće šolje kafe.

Koristite sveža i cela zrna kafe

Kvalitet zrna kafe je ključni deo za savršenu kafu. Morate pripremiti savršenu kafu sa pravim sastojcima. Kupujte zrna kafe u malim količinama, koje mogu trajati do jedne nedelje. U suprotnom, ako kupite velike količine i skladištite zrna duže vreme, ona neće biti sveža. Vremenom će se promeniti ukus, aroma i kvalitet vaše kafe. Takođe, kupujte pečena zrna u malim količinama.

Pravilno skladištite zrna kafe

Način na koji skladištite zrna kafe je još jedan važan aspekt. Pravilno skladištite zrna kako biste ih održali svežim. Skladištite ih u hermetički zatvorenim posudama. Možete koristiti staklene ili plastične posude. Keramičke posude takođe mogu poslužiti u tu svrhu, ali se pobrinite da posude imaju hermetičko zaptivanje. Kada su zrna kafe izložena svetlosti i kiseoniku, postaju užegla i menjaju ukus, posebno ako kupujete pečena zrna. Izbegavajte čuvanje pečenih zrna u frižideru. Zrna će apsorbovati vlagu i postati vlažna. Na kraju će apsorbovati mirise okoline, gubeći svoju originalnu aromu i kvalitet.

Merite sastojke

Ne možete nasumično dodavati sastojke pri pripremi kafe. Uvek precizno merite sastojke. To zavisi od količine kafe koju želite da pripremite. Korišćenje više ili manje od potrebne količine utiče na kvalitet kafe.

Pravo vreme za mlevenje kafe

Vreme kada sameljete zrna kafe takođe je važno. Preporučuje se da ih sameljete neposredno pre pripreme kafe. Kada sameljete zrna, gube originalni ukus 30 minuta nakon mlevenja. Vaše vreme mlevenja zrna može uticati na ukus kafe. Takođe, stepen mlevenja zrna kafe ima uticaj. Sameljite zrna kafe na odgovarajući način za savršen ukus i aromu. Izbegavajte previše sitno mlevenje jer će kafa biti gorča zbog prevelike ekstrakcije.

Kvalitet vode

Voda koju koristite za pripremu kafe može uticati na njen kvalitet. Pazite da koristite kvalitetnu vodu. Voda iz česme sadrži hlor i druge supstance koje mogu uticati na aromu kafe. Koristite flaširanu ili filtriranu vodu.

Obezbedite da kuvate kafu na pravoj temperaturi. To je još jedna korisna tajna za pripremu najbolje kafe. Preporučeni temperaturni je od 195-205 stepeni Farenhajta. Ovaj opseg omogućava maksimalnu ekstrakciju pravog ukusa.

Ostavite komentar