Ovo trebate znati pre nego se odlučite da uređujete svoj dom

Useljenje može biti jedna od velikih životnih radosti, ali može biti i vreme neizvesnosti, posebno kada je u pitanju uređenje doma. Kako učiniti da vaš prostor izgleda najbolje dok odražava vaš lični osećaj za stil? Uradite to dobro i na kraju ćete imati udoban, srećan dom. Uradite to loše i na kraju ćete dobiti gomilu nameštaja, tkanina i boja boja koje se nikada ne uklapaju u prijatnu celinu. Uz malo planiranja i praćenje istih koraka koje koriste profesionalni dizajneri enterijera, imaćete mnogo veće šanse za uspeh.

Ne počinjite u prodavnici nameštaja

Mnogi su čuli savet da izbegavate kupovinu namirnica kada ste gladni, jer to dovodi do lošeg izbora. Isto važi i za prodavnice nameštaja – ne idite u kupovinu u panici, samo zato što imate prazan dom. Da, potrebna vam je sofa. Ali ako izaberete ružičasti prugasti presek samo zato što vam se sviđa u prodavnici, bez merenja ili razmišljanja o ostatku sobe, zaglavili ste s njim. Ostatak sobe će morati da se izgradi oko te sofe, a ako je prevelika za prostor, izgledaće zauvek nezgodno.

Počnite u prostoriji koju želite da opremite, naoružani mernom trakom i blokom za beleženje.

Izmerite sve

Usklađivanje skale nameštaja sa razmerom sobe je kritično. Duboka sofa može lako nadjačati malu sobu, a vitke stolice se mogu izgubiti u širokom potkrovlju. Pre nego što počnete da dizajnirate, izmerite dužinu i širinu svake prostorije koju nameravate da ukrasite, kao i visinu plafona i elemente koji vam mogu smetati – stepenice, stubovi, radijatori i druge prepreke. Takođe je dobra ideja da izmerite otvore za prozore, zajedno sa zidnim prostorom ispod, iznad i sa strane svakog od njih, da biste se pripremili za pokrivanje prozora.

Odlučite kako želite da živite

Ovo je težak deo i nema tačnih ili pogrešnih odgovora. Sobe mogu biti tradicionalne ili moderne, formalne ili opuštene, i vizuelno tople ili hladne. U skladu sa svojim mogućnostima, morate pokušati da razlučite kako biste želeli da živite u datom prostoru. „Šta ćeš raditi? Koliko ljudi tamo živi? Ima li dece? Koje su vaše ambicije o tome kako biste želeli da živite?”

Dekoracija doma za nekoga ko redovno organizuje velike večere, na primer, trebalo bi da se razlikuje od doma za nekoga ko svako veče jede u restoranima. Osoba koja planira da organizuje raskošne akcije prikupljanja sredstava trebalo bi da ima drugačiju dnevnu sobu od osobe koja sanja samo da se sruši ispred televizora.

Kopiraj od drugih

Pogledajte u dizajnerskim knjigama i časopisima, kao i u onlajn resursima kao što su Houzz , Pinterest i Instagram da biste izoštrili svoj lični stil. Odredite stil koji vam najviše odgovara.

Kada dobijete slike koje vam se sviđaju, proučite detalje. Takođe će vam pomoći da se informišete o svemu, od vrste nameštaja koji bi vam se dopao do potencijalne strategije za pokrivanje prozora.

Planirajte budžet

Nema zaobilaženja matematike: ako potrošite previše na neočekivano skupu stolicu, imaćete manje novca na raspolaganju za ostatak kuće. Budžet vam daje mapu puta kako da podelite troškove stvari između soba. I dalje možete napraviti izuzetak ako pronađete jedinstveni trpezarijski sto, ali da biste ga platili morate da razmislite o tome gde još možete da smanjite.

Planirajte faze

Završna obrada gipsanih ploča, popravka podova od tvrdog drveta i farbanje plafona je neuredan posao. Ako je ikako moguće, bolje je da se ova vrsta posla završi pre nego što pomerite nameštaj ili dodatnu opremu u prostor.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.