Ovo su uobičajne pritužbe koje stranci imaju o Švacarskoj

Iako je Švajcarska poznata po svojoj lepoti, čistoći i slikovitim gradovima, postoje i određene stvari koje mogu iritirati strane državljane koji žive u ovoj zemlji.

Da, Švajcarska je lepa — to niko ne spori. Međutim, kao i sve zemlje, Švajcarska takođe ima svoje nedostatke bez obzira na svoju reputaciju, jer da budemo iskreni, nijedna zemlja nije savršena.

Prvo i najvažnije, visoki troškovi života

Visoki troškovi života u Švajcarskoj su jedan od najčešćih razloga zbog kojih stranci mogu biti šokirani i iznenađeni. Ova zemlja se često smatra jednom od najskupljih destinacija za život. Tako da nema stranca koji nije zatečen švajcarskim cenama. Čak i ako zaradite dovoljno novca da pokrijete sve osnovne troškove, boli shvatanje da biste mogli da živite mnogo jeftinije u drugoj zemlji — iako bi vam i tamo plate bile niže.

Rezervisana socijalna kultura

Švajcarci su poznati po svojoj rezervisanoj prirodi i poštovanju privatnosti. Stranci koji su navikli na otvorenije i ekspresivnije kulture mogu osetiti distancu ili imati poteškoća u uspostavljanju bliskih odnosa. Potrebni su dodatni trud i strpljenje kako bi se razbilo led i integrisalo u društvene krugove.

Ograničeno radno vreme prodavnica

Švajcarska ima stroge propise o radnom vremenu prodavnica, posebno nedeljom i praznicima. Mnogi poslovi, uključujući prodavnice i supermarkete, ostaju zatvoreni tih dana. To može biti nezgodno za strance koji su navikli na fleksibilno radno vreme i spontane obaveze. Nedelja je tradicionalni dan odmora u Švajcarskoj i veliki deo zemlje se uglavnom zatvara. Osim ograničenog broja malih prodavnica na stajalištima na autoputu, kao i na železničkim i benzinskim stanicama, biće vam teško da pronađete prodavnicu koja je otvorena.

Jezička barijera

Švajcarska je višejezična zemlja s četiri nacionalna jezika: nemački, francuski, italijanski i retoromanski. Iako mnogi Švajcarci govore engleski do neke mere, jezičke barijere se i dalje mogu javiti, posebno u ruralnim područjima ili prilikom komunikacije s starijim generacijama. Stranci koji ne govore nijedan od nacionalnih jezika mogu se suočiti s izazovima u efikasnoj komunikaciji u određenim situacijama.

Cena kesa za otpatke — i ceo sistem za odlaganje / reciklažu

Jedna od pritužbi se odnosi na visoke cene kesa za otpatke i čitav sistem odlaganja i reciklaže. Ako dolazite iz zemlje gde je jednostavno baciti smeće u bilo koju plastičnu kesu i odložiti je kad god želite, švajcarski sistem će vas sigurno iznervirati.

Prvo, svaki kanton u Švajcarskoj ima svoje specifične kese za smeće, koje se razlikuju od drugih kantona, a istovremeno su i oporezovane. Ovaj dodatni trošak ima za cilj podsticanje ljudi da maksimalno napune kese umesto da bacaju delimično prazne, čime se postiže efikasnije upravljanje otpadom.

Pored toga, smeće se mora pravilno odvajati i stavljati na određeno mesto za sakupljanje u određene dane. Nepoštovanje ovog sistema može dovesti do visokih novčanih kazni, koje određuje svaka opština pojedinačno. Radnici komunalnih službi imaju pravo da pregledaju kese za smeće kako bi identifikovali prekršioce i to redovno čine.

Ova situacija posebno može biti teška za ljude koji dolaze iz manje organizovanih i manje regulisanih zemalja, gde su takvi propisi manje strogi. Švajcarci imaju zakone i propise za mnoge aspekte života, što često može biti izazovno za strance da se pridržavaju svih njih.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.