Najlepši ljubavni filmovi koji će rasplamsati emocije

Ljubavni film može biti odličan način za povezivanje i zbližavanje parova. Kroz zajedničko gledanje filmova, parovi mogu istražiti i otkriti nove stvari o sebi i o svom odnosu, razmenjivati ideje, emocije i stavove o različitim temama koje su prikazane u filmovima. Takođe, gledanje filmova može biti zabavno iskustvo koje podstiče opuštanje, smeh i uživanje u zajedničkom vremenu. Odabirom filmova koji imaju romantičnu ili ljubavnu temu, parovi mogu sebe staviti u situaciju i teme koje se odnose na njihov odnos, što može doprineti produbljivanju njihove ljubavi i povezanosti.

Mi Vam sada predstavljamo neke filmove koje bi ste mogli da pogledate sa svojom lepšom ili sa svojom jačom polovinom, sve zavisi ko će inicirati filmsku projekciju (a valjda i obezbediti kokice).

The Notebook (2004)

“The Notebook” je romantična drama iz 2004. godine, režirana od strane Nick Cassavetes. Film je zasnovan na istoimenom romanu Nicholasa Sparksa.

Film prati priču o mladom paru, Noi Calhounu i Alis Hamilton, koji su se upoznali tokom leta 1940. godine u Južnoj Karolini. Noa je siromašni momak sa velikim snovima, dok je Alis bogatašica koja ima sve što joj srce poželi. Međutim, njihova ljubavna priča se prekida kada Alisin otac odluči da joj zabrani da se viđa sa Noom.

Nakon godina razdvojenosti, Alis se verila sa bogatim advokatom Lonom Hammondom, ali se njena prošlost ponovo vraća kada Alis slučajno sazna da se Noa vratio iz rata i kupio kuću u kojoj su nekada zajedno provodili vreme. Odlučna da otkrije da li je njihova ljubav bila prava ili ne, Alis odlazi da se sretne sa Noom, i počinje da se priseća njihovog vremena zajedno.

U glavnim ulogama su Ryan Gosling kao Noa Calhoun, Rachel McAdams kao Alis Hamilton, James Garner kao Noa u starosti i Gena Rowlands kao Alis u starosti.

Film je dobio pozitivne kritike, posebno zbog glumačkih izvedbi i emotivne priče. Postao je jedan od najpopularnijih ljubavnih filmova u 21. veku.

A Walk to Remember (2002)

“A Walk to Remember” je američki romantični film iz 2002. godine, baziran na istoimenom romanu Nicholasa Sparksa. Glavne uloge igraju Mandy Moore i Shane West.

Film prati dvoje tinejdžera – Landon Cartera, popularnog dečka koji pohađa srednju školu u gradu Bejlep, Severna Karolina, i Jamie Sullivan, mirnu i pobožnu devojku koja se bavi volontiranjem i živi sa svojim ocem, pastorom lokalne crkve. Kada Landon učini nešto što bi ga moglo koštati maturu, kao kaznu mora da radi volonterski rad i uči za maturu sa Jamie. Kako vreme prolazi, Landon i Jamie se zbližavaju i počinju da se zaljubljuju, ali otkrivaju da Jamie ima tajnu koja će uticati na njihovu vezu.

Film je dobio pozitivne kritike zbog glumačkih izvedbi i emotivne priče, a muzika Mandy Moore, koja igra Jamie, takođe je bila popularna. “A Walk to Remember” postao je klasik žanra romantike i ostao jedan od najpopularnijih filmova za gledanje sa voljenom osobom.

To All the Boys I’ve Loved Before (2018)

“To All the Boys I’ve Loved Before” je američka romantična komedija iz 2018. godine, koja je bazirana na istoimenom romanu autorice Jenny Han.

Film prati tinejdžerku Laru Jean Covey (Lana Condor) koja ima običaj da piše ljubavna pisma za svaku osobu u koju se zaljubi, ali nikada ih ne pošalje. Međutim, kada se sva njezina ljubavna pisma neočekivano počnu pojavljivati na adrese njezinih bivših simpatija, Lara Jean će se naći u vrlo neugodnoj situaciji.

Kako bi se izvukla iz ove situacije, Lara Jean sklopi dogovor sa svojim školskim kolegom Peterom Kavinskyjem (Noah Centineo) da se pretvaraju da su u vezi, kako bi ona prikrila svoje stvarne osjećaje prema jednom od bivših primatelja ljubavnih pisama. Međutim, taj dogovor će se uskoro pretvoriti u nešto mnogo više od lažne veze, kada se počnu razvijati pravi osjećaji između njih dvoje.

Film je dobio pozitivne kritike zbog svog slatkog i nostalgičnog pristupa, te za svoju predstavu tinejdžerskih romantičnih veza i rasta. Glavne uloge tumače Lana Condor i Noah Centineo, dok režiju potpisuje Susan Johnson.

The Fault in Our Stars (2014)

“The Fault in Our Stars” je američki film iz 2014. godine, zasnovan na istoimenom romanu Johna Greena. Režirao ga je Josh Boone, a glavne uloge tumače Shailene Woodley i Ansel Elgort.

Film prati priču o dvoje tinejdžera koji se zaljube jedno u drugo tokom borbe sa terminalnim oblikom raka. Hazel Grace Lancaster (Shailene Woodley) je tinejdžerka koja živi s kancerom štitne žlezde koji se proširio na pluća. Nakon što njena majka nagovori da počne da ide na grupne terapije, upoznaje Augustusa Watersa (Ansel Elgort), tinejdžera koji je preživeo osteosarkom i izgubio jednu nogu.

Hazel i Augustus se ubrzo zbliže i postanu nerazdvojni. Kako njihova ljubavna priča napreduje, tako se i borba protiv bolesti nastavlja. Iako se nada da će izlečenje biti moguće, Hazel se suočava sa izazovima i konačno shvata da su neke stvari jednostavno izvan njenog uticaja.

Osim Shailene Woodley i Ansel Elgort, u filmu se pojavljuju i Nat Wolff, Laura Dern, Sam Trammell i Willem Dafoe. “The Fault in Our Stars” je dobro primljen od strane publike i kritike, a zaradio je više od 300 miliona dolara širom sveta. Film se smatra jednim od najboljih adaptacija knjiga za mlade odrasle u novije vreme.

500 Days of Summer (2009)

“500 Days of Summer” je američka romantična komedija iz 2009. godine, režirana od strane Marca Webba. Glavne uloge igraju Joseph Gordon-Levitt i Zooey Deschanel.

Film prati Toma Hansona (Joseph Gordon-Levitt), kreativnog pisca reklama koji se zaljubi u svoju koleginicu Summer Finn (Zooey Deschanel). Iako Summer ne veruje u ljubav i ne želi vezu, Tom se trudi da je osvoji. Kroz seriju nelinearnih epizoda, prikazani su njihovi susreti, vreme kada su bili zajedno, ali i kada su se rastajali.

Kroz film, Tom se suočava sa stvarima kao što su odrastanje, samospoznaja i gubitak, dok pokušava da shvati zašto se stvari između njega i Summer ne razvijaju onako kako je on želeo.

Pored Gordon-Levitta i Deschanel, u filmu se pojavljuju i Geoffrey Arend, Chloe Grace Moretz, Matthew Gray Gubler i Clark Gregg. Film je dobro primljen od strane publike i kritike, a posebno je pohvaljen zbog svog neobičnog stila i originalnosti u prikazivanju jedne ljubavne priče. “500 dana leta” je postao kultni film među publikom i često se navodi kao jedan od najboljih filmova o neuzvraćenoj ljubavi u novije vreme.

Crazy, Stupid, Love (2011)

“Crazy, Stupid, Love” je američka romantična komedija iz 2011. godine, koju su režirali Glenn Ficarra i John Requa. Glavne uloge tumače Steve Carell, Ryan Gosling, Julianne Moore i Emma Stone.

Film prati Cala Weavera (Steve Carell), sredovečnog oca koji se razvodi sa svojom suprugom Emily (Julianne Moore) nakon što mu prizna da je prevarila. Cal se pokušava prilagoditi novoj situaciji i izgubljen je u svom novom životu samca, dok ga njegov novi prijatelj Jacob Palmer (Ryan Gosling) pomaže da se vrati u igru i osvoji žene.

Uz to, film također prati Calove tinejdžerske djecu, koji se bore sa svojim vlastitim ljubavnim životima. Sin Robbie (Jonah Bobo) je zaljubljen u svoju dadilju, a njegova starija kći Hannah (Emma Stone) započinje vezu s Jacobom, što dodatno komplicira situaciju.

Film se bavi temama poput ljubavi, obitelji, gubitka, pomirenja i pronalaska vlastite sreće. Osim glavnih uloga, u filmu se pojavljuju i Marisa Tomei, Kevin Bacon i Analeigh Tipton.

“Crazy, Stupid, Love” je dobro primljen od strane publike i kritike, a pohvaljen je zbog svoje zabavne i emotivne priče, kao i zbog sjajnih glumačkih izvedbi.

La La Land (2016)

“La La Land” je američki mjuzikl iz 2016. godine, koji je napisao i režirao Damien Chazelle. Glavne uloge igraju Ryan Gosling i Emma Stone.

Film prati Sebastiana (Gosling), jazz pijanistu, i Miu (Stone), početnicu u glumačkoj karijeri, dok pokušavaju da postignu svoje snove u Los Angelesu. Dok se trude da uspeju u svojim karijerama, njihova se ljubav počinje razvijati, ali će se i njihovi snovi i želje sukobljavati sa stvarnostima svog života i veze.

Kroz plesne i muzičke scene, film istražuje teme poput umetničke inspiracije, ljubavi i odlučnosti da se ostvare snovi. Pored Goslinga i Stonea, u filmu se pojavljuju i John Legend, Rosemarie DeWitt i J.K. Simmons.

“La La Land” je dobio odlične kritike i osvojio je mnoge nagrade, uključujući sedam nagrada Zlatni globus, uključujući najbolji mjuzikl ili komediju, najboljeg režisera i najbolju originalnu pesmu. Također je osvojio pet nagrada Oscar, uključujući najbolji režiser, najbolju glumicu za Stone i najbolju originalnu pesmu. Film se smatra jednim od najboljih mjuzikla u novije vreme i postao je kultni klasik od svog izlaska.

Before Sunrise (1995)

“Before Sunrise” je američki film iz 1995. godine, u režiji Richarda Linklatera, koji je takođe napisao scenario zajedno sa Kim Krizan. Glavne uloge tumače Ethan Hawke i Julie Delpy.

Film prati dvoje mladih ljudi, Amerikanca Jessea (Ethan Hawke) i Francuskinju Celine (Julie Delpy), koji se upoznaju u vozu koji putuje kroz Evropu i odluče da provedu jednu noć zajedno u Beču, upoznavajući se i razgovarajući o životu, ljubavi, umetnosti i filozofiji.

Film se bavi temama poput spontanosti, ljubavi na prvi pogled, putovanja, samorazvoja i romantike. Tokom svoje šetnje Bečom, Jesse i Celine provode nekoliko sati razgovarajući i otkrivajući detalje o svom životu i filozofijama koje žive. Njihov dijalog je dubok i iskren, stvarajući poseban i jedinstven vezu između dvoje ljudi.

“Before Sunrise” je prvi film u trilogiji koja uključuje i nastavke “Before Sunset” i “Before Midnight”. Film je postao kultni klasik, a kritičari su ga pohvalili zbog svoje originalne priče, izvrsnih glumačkih izvedbi i snimljenog filma u realnom vremenu.

Film je postao poznat po svom poetičnom dijalogu i intimnom osećaju, a Ethan Hawke i Julie Delpy su postali ikone zbog svojih uloga u filmu.

The Best of Me (2014)

“The Best of Me” je američki romantični film iz 2014. godine, režiran od strane Michaela Hoffmana, a zasnovan na istoimenom romanu Nicholasa Sparksa. Glavne uloge tumače James Marsden i Michelle Monaghan.

Radnja filma prati bivše srednjoškolske slatkehearte (mladi ljudi koji su romantično povezani), Dawsona (Marsden) i Amandu (Monaghan), koji se nakon 20 godina sreću na sahrani svog mentora. Nakon toliko vremena, njihova stara ljubav se ponovo probudila, ali sada se bore sa svojim emocijama dok se suočavaju sa svojom prošlošću, željama i obavezama.

Kroz retrospektivne scene, gledamo kako su se Dawson i Amanda upoznali u srednjoj školi i kako su se nosili sa ljubavnim i životnim izazovima. Film istražuje teme poput prve ljubavi, gubitka, kajanja i oproštaja.

Pored Jamesa Marsdena i Michelle Monaghan, u filmu se pojavljuju i Luke Bracey, Liana Liberato, Gerald McRaney i Sean Bridgers.

Iako film nije dobio mnogo pozitivnih kritika, fanovi Sparksa i ljubitelji romantičnih filmova uživaće u njegovoj priči o ljubavi i oproštaju.

Me Before You (2016)

“Me Before You” je britansko-američki romantični film iz 2016. godine, zasnovan na istoimenom romanu Jojo Moyes. Film je režirao Thea Sharrock, a glavne uloge tumače Emilia Clarke i Sam Claflin.

Radnja filma prati Louisa Clark (Clarke), mladu i nezaposlenu ženu koja postaje negovateljica Willa Traynora (Claflin), mladog bogataša koji je postao paraplegičar nakon nesreće. Louisa pokušava da pronađe načine da razveseli Willa i vratiti mu životnu radost i optimizam, dok Will pokušava da se nosi sa svojim invaliditetom i odlukom da napusti život.

Kroz emotivnu priču o njihovom prijateljstvu i rastućim emocijama, film istražuje teme ljubavi, prijateljstva, predrasuda i teških odluka.

Pored Emilia Clarke i Sam Claflin, u filmu se pojavljuju i Janet McTeer, Charles Dance, Brendan Coyle i Jenna Coleman.

“Me Before You” je dobio pomešane kritike, ali je postao popularan među ljubiteljima romantičnih filmova zbog svoje duboke i emotivne priče, kao i sjajne glumačke ekipe.


Gledanje romantnih filmova odličan način za mlade parove da se zbliže i uživaju u zajedničkom iskustvu. Svi filmovi na ovom spisku imaju jedinstvenu priču koja govori o ljubavi i snažnim emocijama, a likovi su često vrlo lako razumljivi i mogu se poistovetiti s njima. Takođe, svi filmovi su različiti po svom stilu, tematici i ciljnoj publici, pa će svaki par moći da pronađe nešto što im se sviđa. Bez obzira na to da li želite da plačete ili se smejete, ovi filmovi će vam pružiti nezaboravne trenutke i podsetiti vas na važnost ljubavi u životu.

 

Ostavite komentar