Najbolji ocenjeni modeli električnih automobila za 2023. godinu

U poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući tehnološkom napretku u baterijama i tehnologijama punjenja, industrija električnih automobila je dobila novi zamah. Sada se takmiče s industrijom automobila s fosilnim gorivom u smislu brzine, održivosti, udobnosti i performansi. Električni automobili su praktični, lakši za održavanje, efikasniji i donose mnogo tehnologije sa sobom. Međutim, prilikom kupovine ovih automobila treba imati na umu neke aspekte.

Na primer, dok se benzinac može napuniti za nekoliko minuta, električno vozilo može da zahteva nekoliko minuta, sati ili čak dana za punjenje, zavisno o tehnologiji punjenja koja se koristi. To ih čini manje pogodnim za vožnju na dugim relacijama. Još jedan aspekt je cenovni raspon, iako, s obzirom na broj različitih modela koji dolaze na tržište, to više nije toliko velika briga jer cene postaju postepeno pristupačnije.

Sada, sa toliko različitih opcija, sastavili smo listu 10 najboljih električnih automobila koje možete pronaći u 2023. godini, ako planirate svoju narednu kupovinu na tržištu električnih vozila.

Volkswagen ID.3

ID.3 dolazi s motorom montiranim neposredno ispred zadnje osovine i jednosmernim prenosom. Vizualno je čist i savremen. Možda nije najbolji u pogledu kvaliteta dizajna enterijera ili sistema osetljivog ekrana, ali je prilično efikasan i praktičan u preciznosti upravljanja.

Kod ovog automobila poznato je da ima domet od 260 (420 kmh) milja, standardnu bateriju od 58 kWh i ubrzava od 0 do 60 mph (100 kmh) za 7.2 sekunde. Zahvaljujući akustično odvojenoj šasiji i karoseriji, automobil je iznenađujuće tih čak i pri brzini na autoputu.

BMW iX

BMW iX ima odličan dizajn enterijera i eksterijera. Što se tiče prostora i kvaliteta, usklađen je s drugim električnim vozilima. Ima domet od 380 milja (611 kmh) na potpuno punjenje i ubrzava od 0 do 60 mph (100 kmh) za 4.6 sekunde. Takođe, njegov kompaktni dizajn ga čini savršenim za grad. Potpuno punjenje se može postići za manje od 12 sati putem priključka od 240V.

Audi Q4 E-Tron

Praktičan i luksuzni SUV, savršen za celu porodicu. Može postići maksimalnu brzinu od 111 mph ili 180 km/h i ubrzava od 0 – 60 mph (100 kmh) za 6.3 sekunde. Poseduje bateriju od 80,0 kWh i domet od 280 milja (450 kmh). Udoban i kompaktan enterijer sa četiri sedišta za odrasle osobe i prostorom za decu ili porodice s više članova.

BMW i4

Ovaj model automobila je odlična zamena za Teslin model 3. BMW i4 je automobil s pogonom na sve točkove sa dvostrukim elektromotorima koji snabdevaju snagu sva četiri točka nezavisno. Vožnja velikom brzinom je potpuno glatka u ovom automobilu zahvaljujući udobnosti i tišini. Ubrzava od 0 – 60 mph (100 kmh) za 3.9 sekunde, njegova maksimalna brzina je 225 km/h i poseduje bateriju od 80,7 kWh s dometom od 366 milja ili 590 km.

Svaki BMW i4 dolazi opremljen fleksibilnim brzim punjačem; prenosnim uređajem kompatibilnim sa priključcima od 120V i 240V, ovaj punjač se može napuniti od 0 do 100 odsto za manje od 9 sati uz priključak od 240V. Dostupni head-up prikaz projektuje važne podatke o vožnji, uključujući navigaciju, brzinu i više. Pored toga, automobil omogućava asistenta za parkiranje radi manevrisanja u skučenim prostorima. Niz kamere sa okružujućim pogledom stvara 3D sliku automobila i okoline. Ukratko, ovo je dobro zaokružen model.

Cupra Born

Mali porodični automobil s baterijom od 77 kWh i dometom od 340 milja ili 548 km. Ubrzava od 0 – 60 mph za 6.6 sekundi. Punjenje na brzom punjaču traje samo 35 minuta za postizanje 80 odsto kapaciteta. Opremljen je adaptivnim tempomatom, sistemom za poluautonomnu vožnju, prepoznavanjem saobraćajnih znakova, automatskim sistemom kočenja i sportskim vešanjem sa dinamičkom kontrolom šasije. U njegovom enterijeru nalazi se 12.0-inčni osetljivi ekran i sportska sedišta sa naslonima za glavu.

Volvo XC90 Electric

Pouzdan porodični automobil, Volvo XC90 donosi garanciju sigurnosti na putu. Dolazi sa najsavremenijim senzorima i autonomnim računarom za vožnju sa Nvidia Drive Orin čipom kao standardom. S rezervnim sistemima za sve glavne funkcije kao što su upravljanje ili kočenje. Ovaj automobil je jedan od najboljih SUV-ova trenutno na tržištu.

Skoda Enyaq iV

Izgrađen na istoj platformi kao Audi Q4 E-Tron i Volkswagen id4 modeli. Ovo je izuzetno udoban automobil sa stilizovanim dizajnom enterijera i eksterijera, opremljen karakteristikama kao što su preklopni stolovi, pregradica za kišobrane, držači za visoko vidljive prsluke, električna dečija sigurnosna brava i prostrane pregrade.

Što se tiče tehnologije, ovaj automobil donosi digitalnu instrument tablu, kutiju za telefon sa bežičnim punjenjem, ambijentalno osvetljenje, 2 USB-C priključka na zadnjoj strani i utičnicu od 230 V. Enyak ima velik prtljažnik sa električnim zadnjim vratima, sistem mreža, elemente za teret i kukice u prtljažniku. Koristeći brzi punjač, automobil se može napuniti za 37 minuta, iako će putem redovnog javnog punjenja trajati 6 sati. Ima domet od 253 milja ili 408 kilometara i bateriju kapaciteta 82 kWh.

Porsche Taycan Cross Turismo

Ovaj model nudi neverovatno ubrzanje, agresivan stil i sveobuhvatno elegantan izgled. S dometom između 215 milja ili 346 km, i ubrzanjem od 0 – 60 mph za 4.8 sekundi. Ovaj automobil ima arhitekturu od 800 volti, koja omogućava punjenje snage do 270 kW. Snabdevaju ga dva elektromotora sa ukupnim izlazima između 469 i 750 konjskih snaga, u zavisnosti od nivoa opreme.

Ima dvostruki menjač na zadnjoj osovini i za razliku od drugih električnih vozila koja postaju sporija kako im se baterija prazni, ovaj automobil pruža doslednu performansu. Punjenje može potrajati samo 22.5 minuta za postizanje 80 odsto kapaciteta. Taycan Cross Turismo ima punu listu luksuznih karakteristika i obiman spisak opcija personalizacije. Dolazi sa standardnom četvorosednom konfiguracijom ili opcionom petosednom postavkom, standardnim panoramskim krovom i dovoljno prostora sa prednjim prtljažnikom i korisnim unutrašnjim odlagalištem.

Na sredini kontrolne table nalazi se ekran od 10.3 inča, a vertikalno postavljen ekran od 8.4 inča integrisan u centralnu konzolu. Takođe nudi ekran od 10.3 inča na strani putnika, kao i kompatibilnost sa Apple CarPlay i Android Auto, ugrađenu navigaciju i Wi-Fi hotspot.

Porsche takođe nudi standardnu i opcionu tehnologiju za pomoć vozaču, koja uključuje automatizovano kočenje u slučaju nužde, monitor za mrtvi ugao, adaptivni tempomat, daljinsko upravljanje parkiranjem i asistenciju za održavanje trake.

Kia EV6

S privlačnim dizajnom, Kia je dostupna sa jednim elektromotorom montiranim na zadnju osovinu ili elektromotorima na oba kraja i može se konfigurisati sa zadnjim ili pogonom na sva četiri točka. Modeli sa pogonom na sve točkove imaju veću bateriju kapaciteta 77,4 kWh i snagu između 320 i 576 konjskih snaga. Pogon na zadnje točkove ima manju bateriju kapaciteta 58,0 kWh i samo 167 konjskih snaga.

Model sa manjom baterijom ima domet od 232 milje, dok veći ima domet od 310 milja. Sa radnom naponom od 800 volti, baterije se mogu napuniti od 0 do 80 odsto za 18 minuta kada su priključene na brzi punjač od 350 kW. Ugrađeni punjač od 11 kW može napuniti bateriju od 10 do 100 odsto za 7 sati pri povezivanju na nivo 2 utičnicu.

Kia EV6 kombinuje visokotehnološki sadržaj kao što je digitalna instrument tabla sa praktičnim elementima kao što je plutajuća centralna konzola sa puno prostora za odlaganje i velikim sandukom ispod nje. Prostor za putnike je velikodušan, postoji mnogo prtljažnog prostora iza zadnjeg sedišta i još više prostora za odlaganje u prednjem prtljažniku.

Tesla Model S Plaid

Prvi Tesla automobil pokretan sa tri elektromotora, dva na zadnjoj osovini i jedan na prednjoj osovini. Sa impresivnom najvećom brzinom od 200 mph ili 322 km/h i 1020 ks. Može ubrzati od 0 do 60 mph za 1.99 sekunde i zahvaljujući novom sistem za termalno upravljanje, može to ponavljati. Vožnja je udobna zahvaljujući adaptivnom vazdušnom vešanju, a domet mu je 348 milja.

Ima kapacitet za 5 putnika i obilje prostora za prtljag od 61.4 kubičnih stopa sa oborenim zadnjim sedištem. Što se tiče karakteristika, Model S Plaid dolazi sa svim standardnim tehničkim mogućnostima koje obično nose Tesla automobili, uključujući Satelitski radio, Wi-Fi hotspot, sistem za zabavu, premium audio sistem, Bluetooth povezivanje, ulaz za spoljašnje uređaje, integraciju pametnih uređaja, HD Radio itd.

Ostale karakteristike vezane za udobnost uključuju, ali nisu ograničene na navigacioni sistem, automatsko parkiranje, hlađena prednja i zadnja sedišta, klima uređaj, tempomat, električno podizanje prtljažnika, grejana prednja i zadnja sedišta, daljinsko otvaranje prtljažnika, klima uređaj, univerzalno otvarač za garažna vrata i mnoge druge. Što se tiče karakteristika vezanih za bezbednost, Plaid dolazi sa kamerom za vožnju unazad, upozorenjem na prelazak trake, pomoći pri parkiranju unazad, monitorom za mrtvi ugao, upozorenjem na napuštanje trake, kontrolom pritiska u gumama, sistemom za pomoć pri kočenju, stabilizacijom i kontrolom vuče.

Važno je imati na umu da se radi o referentnoj listi. U bilo kom trenutku, tržište se može promeniti dolaskom novih električnih vozila ili usled unapređenja ili ažuriranja. Stoga je uvek važno obaviti odgovarajuće istraživanje pre bilo kakve kupovine.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.