Moćne koristi papaje

Papaje su obilne u tropskim područjima. Ovi plodovi su slatki, imaju živahne boje i veoma su korisni za telo. Ako želite da ostanete zdravi i održavate telo u optimalnom stanju, konzumirajte više papaje.

Iako je nekada bio retak plod, danas je papaja među popularnim voćkama koje ćete pronaći na tržištu. Bez obzira da li je konzumirate kao voće, sok ili koristite njegova semena, i dalje ćete imati koristi. Da li se pitate zašto toliko hvalimo papaju? Evo zašto smo uvereni da je to pravo voće za vas.

Koja su druga imena za papaje?

Papaje nemaju samo jedno ime. U nekim područjima poznate su kao: melonovo drvo, papaja, banana de prairie, chirbhita, Carica papaya folium, Carica posoposa, errand karkati, mamaerie, papita, Carica pelpata, orerandachirbhita.

Koja je nutritivna vrednost papaje?

Kao i drugo voće, papaja je takođe zdrava. Niska je kalorijska vrednost, ali bogata nutrijentima. Konzumiranje dovoljno papaje će vas zaštititi od bolesti, ojačati vaš imuni sistem i obezbediti opšte zdravlje.

Papaje su odličan izvor:

 • Vlakana
 • Pantotenske kiseline
 • Bakra
 • Magnezijuma
 • Vitamina A
 • Folne kiseline
 • Vitamina B
 • Alfa i beta-karotena
 • Luteina i zeaksantina
 • Vitamina E
 • Kalcijuma
 • Kalijuma
 • Vitamina K
 • Likopena

Srednje velika papaja sadrži sledeće:

 • 120 kalorija
 • 30 grama ugljenih hidrata
 • 5 grama vlakana
 • 18 grama šećera
 • 2 grama proteina

Kako izgleda papaja?

Papaja je slatki meki tropski plod. Ima žuto-narandžastu boju i pripada porodici karika. Okrugla je, obla, i može biti manjeg ili većeg veličine. Unutra ima mnogo malih crnih okruglih semena koja su obavijena gelatinastim omotačem. Plodovi koji potiču iz ženskih cvetova su sferični, duguljasti i kruškolikog oblika. Najslađa verzija papaje je velika, cilindrična, sa sočnim narandžastim mesom, šupljom bobicom i tankom žućkastom korom.

Koje su dobrobiti papaje?

Pruža svojstva protiv starenja

Koža je najveći organ i štiti sve druge aktivnosti koje se odvijaju unutar tela. Ako želite sjajnu i zdravu kožu, dodajte papaju u svoju ishranu. Ona će obezbediti vašem telu vitamin A, vitamin C i vitamin E. Ova kombinacija stvara veliku dozu antioksidanata koji su neophodni za održavanje kože svetlije i čvršće. Time vas štiti od dosadne, opuštene ili naborane kože. Ovo voće je odličan izvor alfa-hidroksila koji pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože.

Podstiče dobro zdravlje očiju

Papaja je bogata vitaminom A koji je koristan za zdravlje očiju. Vitamin A štiti rožnjače, dok antioksidanti koji se nalaze u voću smanjuju degeneraciju retine. Redovno konzumiranje papaje će poboljšati vaš vid, održati ga savršenim i sprečiti propadanje očiju.

Podstiče dobru varenje

Visok sadržaj vlakana i vode u ovom voću pomaže u procesu varenja. Osim toga, papaja sadrži brojne enzime koji pomažu u razgradnji hrane i štite tkiva duž digestivnog trakta. Konzumiranje papaje sat vremena pre ili posle obroka dovodi do zdrave varenje i omogućava glatku razgradnju hrane.

Pomaže pri gubitku težine

Sa svojom niskom kalorijskom vrednošću i visokim sadržajem vlakana, nije iznenađujuće što je papaja korisna za osobe koje žele da smršaju. Ona podstiče zdrav imuni sistem i funkciju digestivnog trakta, čineći je opštim lekom za gubitak težine. Prirodna vlakna igraju važnu ulogu u detoksikaciji tela i čišćenju. Na taj način održavate zdravo i fit telo.

Korisna za osobe sa dijabetesom

Slatkost papaje je na posebnom nivou. Veoma je slatka i uvek ćete želeti još. Obično, preterano slatka hrana može biti štetna za osobe, posebno za one sa nestabilnim nivoima šećera. Za razliku od toga, slatkost u papaji je prirodna i zdravija od one koja se nalazi u drugom voću. Sadržaj šećera i nivo glukoze su niski. Osećaj sitosti koje pruža papaja zadovoljava um i telo, a to sprečava želju za hranom koja je opasna za osobe sa dijabetesom. Uobičajeno, njeni visokokvalitetni hranljivi sastojci pomažu u održavanju zdravog holesterola i nivoa šećera u krvi.

Jača imunitet

Papaje su bogate hranljivim sastojcima, a velika prednost je jačanje imuniteta. Vitamin C, koji papaja obiluje, neophodan je za snažan imunološki sistem. Možete biti sigurni da ćete imati bolju sposobnost da se borite protiv bolesti i infekcija ako uvrstite papaju u svoju ishranu.

Poboljšava zdravlje bubrega Bubreg je jedan od ključnih organa u telu. Briga o njemu će imati pozitivan uticaj na vaše opšte zdravlje. Kalijum koji se nalazi u papaji podržava zdravlje bubrega. On ispira sve toksične naslage u bubrezima i smanjuje štetno nakupljanje mokraćne kiseline u krvi. Semena papaje pomažu u promociji pravilnog funkcionisanja bubrega. Njegovi flavonoidi pomažu u sprečavanju degeneracije ćelija i štite vas od disfunkcije bubrega.

Poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema

Pun antioksidanata i fitohemijskih jedinjenja, papaja održava srce u optimalnom stanju i bori se protiv srčanih bolesti koje vam mogu stići. To nije sve. Vlakna, vitamin C i kalijum obezbeđuju zdrav protok krvi i pravilno funkcionisanje arterija. Odgovarajući nivoi holesterola, omogućeni papajom, odbijaju većinu srčanih bolesti.

Proizvodi od papaje

Hrana – zrela papaja je odličan doručak i ovo desertno voće uvek je dostupno tokom cele godine. Može se koristiti za salate, džem, žele, osvežavajuće napitke, slatkiše, kristalizovano voće i marmeladu. Nedovoljno zreo plod, koji je zelen, obično se kiseli ili koristi kao povrće.

Lateks – neke zemlje uzgajaju papaju na velikim plantažama radi ekstrakcije papaina. Ova supstanca ima mnogo primena u prehrambenoj, farmaceutskoj i pićarskoj industriji. Često se koristi za očuvanje piva, pripremu lekova i tretiranje nekih rana, omekšavanje mesa i mekanje vune.

Lek – papaja sadrži karapin, koji deluje kao srčani depresant i diuretik. Njen plod i sok su korisni za gastrointestinalne probleme. Sveži listovi papaje koriste se za lečenje rana, dok njeno cvetje može biti korisno protiv anksioznosti. Sok od papaje je delotvoran za lečenje kožnih problema i sprečavanje akni.

Važno je napomenuti da je preporučljivo da se konsultujete sa lekarom ili nutricionistom pre nego što promenite svoju ishranu ili koristite bilo kakve prirodne lekove kako biste bili sigurni da je to odgovarajuće za vaše specifične potrebe i zdravstveno stanje.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.