Kolagen i suplementi: čudesna hrana

Dženifer Aniston i Bizi Filips se zaklinju u kolagen zbog bolje kože, jačih noktiju, kose i kostiju, kao i zbog anti-age efekta. Na TikToku i Instagramu ne možete a da ne naiđete na preporuka za suplemenate i za kolagen.

“Naše telo prirodno proizvodi kolagen, ali ta količina se kontinuirano smanjuje kako starimo. Nakon 20. godine života, telo gubi oko 1% kolagena godišnje. Promene se polako počinju javljati na koži, telu i kosi, a do vremena kada dođemo do pedesetih godina života, mi doživljavamo značajan pad kolagena.”

Zbog toga ljudi nastoje da prilagode svoju ishranu i dodaju suplemente u svoju svakodnevnu rutinu kako bi nadomestili ovaj gubitak.

Kolagen u ishrani

Konzumiranje hrane koja je bogata proteinima gotovo uvek će dovesti do veće apsorpcije kolagena, kao što su belanca, piletina i morski plodovi. Najbolji izvor kolagena koji je takođe izuzetno lako dostupan je čorba sa pilećim kostima. Budući da se pravi od kostiju, pileća čorba je bogata aminokiselinama i kolagenom. Neke od najvažnijih aminokiselina u njoj uključuju prolin, lizin, arginin i glicin. Iako možete kupiti gotovu pileću čorbu, pravljenje čorbe kod kuće je mnogo jeftinije i osigurava da nema viška natrijuma ili bilo čega drugog.

Prednosti kolagena

Poboljšava i jača vašu kosu, kožu, zube i nokte – Bore, opuštenija koža, strije i celulit mogu biti posledica niže količine kolagena. Kada ga unosite više, vaša koža će izgledati čvršće i glatko.

Pomaže u popravljanju oštećenog stomaka – Ako imate oštećeni stomak gde toksini mogu da prođu kroz vaš digestivni sistem u ostatak vašeg tela, to može da uništi vaš ceo sistem. Kolagen može pomoći u popravljanju vaših creva i zaceljivanju oštećenih stomaka. Ako bolujete od bilo koje vrste inflamatorne bolesti creva, kolagen bi mogao pomoći vašoj probavi.

Smanjuje ili sprečava bolove u zglobovima i deluje kao antiinflamatorno sredstvo – Kolagen radi slično kao ulje u motoru: pomaže tetivama, ligamentima i zglobovima da se lako kreću. Manje kolagena može značiti otićene, ukočene i bolne zglobove. Pokazano je da kolagen pomaže u ublažavanju bolova kod osteoartritisa.

Povećava vaš metabolizam i mišićnu masu – Aminokiselina glicin koja se nalazi u kolagenu pomaže u pretvaranju glukoze u energiju i povećava mišićnu masu. Više mišićne mase znači brži metabolizam jer mišići troše više kalorija od masti. Uzimanje vitamina C zajedno s kolagenom pomaže u ovom procesu.

Pomaže u podršci vaše jetre i sistema za detoksikaciju – Glicin štiti vašu jetru od toksina i može pomoći u popravljanju bilo kakve štete na jetri.

Štiti vaše srce i kardiovaskularno zdravlje – Prolin, još jedna komponenta kolagena, može pomoći u popravljanju krvnih sudova i uklanjanju masnih naslaga iz njih. Takođe je pokazano da smanjuje krvni pritisak.

Vitamin C je ključan u apsorpciji kolagena, tako da konzumiranje voća poput grejpfruta, bobica i narandži poboljšava vaš kolagen.

Suplementi kolagena: opcije

Preporučuje se odabrati suplemente s najčišćim i najjednostavnijim sastojcima. Pazite da kolagen koji koristite ima tip 1, 2 ili 3 kolagena u sebi. To je zato što kolagen koji već prirodno proizvodimo u našem telu može biti tipa 1, 2 ili 3, a mi želimo dodavati upravo te vrste kolagena. Najbolje je proveriti da uzimate hidrolizirani kolagen. Taj kolagen je razbijen u lakše topljive aminokiseline, što olakšava apsorpciju kolagena u krvotok.

Preporučena doza za suplemente kolagena je 2,5g-15g dnevno.

Kako odabrati dodatak kolagenu

Jedan od odlučujućih faktora pri odabiru bilo kojeg dodatka je oblik. Možete odabrati između pilula, tečnosti ili praha. Svaki od ovih oblika je prikladan za vas. Takođe biste trebali proveriti koliko ugljikohidrata i šećera ima u vašim dodacima kolagena.

Uvek je bolje uopšteno odabrati hranu umesto dodataka, bez obzira na sve; postoji trend prema dodacima kolagena koji se uzimaju oralno u različitim oblicima, oblicima i veličinama, uključujući šejkove, hranu i pića, kao i tablete i suplemente koji se uzimaju.

Nekoliko vrsta dodataka kolagena dobija na popularnosti, uključujući hidrolizirani kolagen i želatin. Želatin nastaje kada se kolagen kuva. Već su razbijeni veliki proteini u manje peptide koji se lakše apsorbiraju u telu.

Dodavanje 10-20 grama dodataka proteinskog kolagena u svoju dnevnu rutinu može puno pomoći u izgradnji kože, kose i noktiju. Važno je napomenuti da, iako dodaci kolagena mogu pružiti koristi, ne bi se trebali smatrati zamenom za zdravu i uravnoteženu ishranu. Najbolje je dobiti potrebne hranjive stvari iz hrane.

Postoji 5 vrsta kolagena, pa je važno da odaberete odgovarajući uz pomoć svog lekara ili nutricioniste kako biste izbegli eventualne neželjene efekte. Odaberite one bez ukusa, jer ukusni suplementi često sadrže dodatni šećer radi poboljšanja ukusa, pa se treba suzdržati od takvih proizvoda.

Pravo pitanje koje se postavlja je koliko su ovi proizvodi efikasni. Kolagen se naravno unosi, provodi vreme u kiselom okruženju želuca, a teoretski treba da se apsorbuje i prenese na kožu kako bi pojačao njenu podršku. Da li se ovaj proces zaista dešava i u kojoj meri bismo želeli da se to desi, vrlo je teško reći sa sigurnošću. Postoje neka ograničena istraživanja koja pokazuju potencijal za neke proizvode da potencijalno pomognu do neke mere, međutim, ova istraživanja su uglavnom marketinška, a na tržištu postoji toliko mnogo proizvoda i formulacija hidrolizovanog kolagena, teško je reći koji zapravo ima sastojke koji mogu delovati i koji samo koriste reč “kolagen” kao marketinški trik za povećanje prodaje.

Molimo vas da imate na umu da je ovaj sadržaj samo u informativne svrhe i ne bi trebao biti zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili lečenje. Uvek se obratite svom lečniku ili drugom kvalifikovanom zdravstvenom radniku ako imate bilo kakvih pitanja u vezi s medicinskim stanjem

Ostavite komentar