Imamo klasičan kolač od šargarepe, ali naš kolač od šargarepe bez šećera je pravi hit. Ovaj recept donosi sočan, mekan i prirodno zaslađen kolač od šargarepe preliven ukusnim krem sirom sa slatkim i kiselkastim notama. Prepun je voća i oraha i ne sadrži šećer! Šta više možemo poželeti?
Šta se nalazi u našem kolaču od šargarepe bez šećera?
Možemo kombinovati zdrave zamene za pečenje kolača bez šećera, ali uspeli smo da postignemo pravi recept za ovaj zdravi kolač od šargarepe.
Narendana kokosova mesa daje našem kolaču neverovatnu teksturu, dok mu cimet pruža toplinu i začinjen ukus. Orasi savršeno idu uz slatkost šargarepe, pa smo ih dodali u velikoj količini. Dodatno, koristimo med kao prirodni zaslađivač kako bismo pojačali slatkoću orašastih plodova, voća i povrća.
A da stvar bude još bolja, ovaj kolač bez šećera preliven je kremastim filom od krem sira sa samo 4 sastojka. Ako se pitate i o kalorijama, ovaj kolač od šargarepe je takođe niskokaloričan!
Saveti za pripremu kolača od šargarepe bez šećera:
*Uverite se da vaš kolač od šargarepe odstoji i postigne sobnu temperaturu pre nego što ga premažete kremom, jer ćete inače imati poteškoća sa nanošenjem fila.
*Pokrijte kolač kada ga stavljate u frižider kako biste izbegli da upije miris iz frižidera.
*Dajte čokoladni dodir svom kolaču dodavanjem ½ šolje kakao praha bez šećera u fil za kolač.
*Nakon što isečete krem sir na kocke, ostavite ga da stoji na sobnoj temperaturi sat vremena ili dok potpuno ne omekša.
Imate još testa? Napravite mini verzije ovog deserta pretvarajući višak testa u kolačiće u zabavnoj veličini, jednostavno prateći naš recept za šarmantne kolačiće od šargarepe. Vaš zdravi desert sigurno će biti glavna tema na stolu čim se posluži.

Često postavljana pitanja
Koje arome idu dobro uz kolač od šargarepe?
Uobičajeno se dodaju orašasti i voćni ukusi u smesu kolača od šargarepe koristeći slatko voće poput grožđica i ananasa. Orasi takođe daju kolaču od šargarepe bogatiju teksturu! Takođe možete dodati orahe po vašem izboru u fil od putera, prepečenog putera ili krem sira, kao i u premazivanje ili preliv.
Kako pripremiti dezert bez upotrebe šećera?
Možete pripremiti dezerte bez šećera koristeći mlevene bademe i rendano povrće, koristeći njihovu prirodnu slast. Med i javorov sirup su prirodni šećeri koje takođe možete koristiti. Takođe možete koristiti koncentrate ili sirupe voćnog soka, baš kao što smo uradili u ovim receptima za dijabetičare: recept za pitu od jabuka bez šećera i recept za jagodasti kolač. Takođe, možete pokušati sa šećernim alkoholima koji potiču iz voća i povrća, kao što su ksilitol i eritritol.
Kako napraviti kolač od šargarepe bez šećera
Ovaj zdravi desert bez šećera priprema se za samo sat vremena. Uživajte u ovom kolaču od šargarepe bez šećera sa orašastim ukusom, začinjenom slatkoćom i bogatim kremom od kisele pavlake koji je prirodno zaslađen i posut dodatnim orasima.

Sastojci
*230 g šargarepe, oljuštene i sitno narendane
*180 g bademovog brašna
*2 komada jaja
*60 g kokosa, sušenog
*60 g suvih brusnica
*80 g oraha ili pekan oraha, prepečenih i seckanih
*60 ml meda
*60 ml mleka
*60 ml kokosovog ulja
*60 ml bezšećernog kompota od jabuka
*2 kašičice mlevenog cimeta
*1 kašičica ekstrakta vanile
*1 kašičica praška za pecivo
*¼ kašičice mlevenog zelenog kardamoma
*½ kašičice mlevenog đumbira
*¾ kašičice soli
*⅛ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
*premaz za kuvanje
Za krem od kisele pavlake:
*120 g kisele pavlake, po mogućstvu organske
*120 ml slatke pavlake, ohlađene
*60 ml meda
*½ kašičice čistog ekstrakta vanile
Uputstvo:
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni C. Namastite okrugli kalup za kolače prečnika 20 cm sa premazom za kuvanje i obložite ga papirom za pečenje.
2. U velikoj posudi, pomešajte šargarepu, bademovo brašno, suvi kokos, orahe ili pekan orahe, suve brusnice, mleveni cimet, prašak za pecivo, mleveni đumbir, mleveni zeleni kardamom, muskatni oraščić i so.
3. U drugoj posudi, dodajte jaja, med, mleko, kokosovo ulje, bezšećerni kompot od jabuka i ekstrakt vanile. Umutite da se sjedini.
4. Dodajte suvu smesu u vlažnu smesu i dobro sjedinite.
5. Prebacite smesu za kolač u kalup. Pecite u rerni oko 45 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista.
6. Kada je kolač pečen, izvadite ga iz kalupa i ostavite da se ohladi na rešetki.

Krem od kisele pavlake:
1. U ohlađenoj posudi mutite slatku pavlaku dok ne dobijete mekane vrhove.
2. U drugoj posudi, dodajte kiselu pavlaku, med i ekstrakt vanile. Mutite dok ne dobijete glatku smesu, otprilike 5 minuta.
3. Pažljivo dodajte umućenu slatku pavlaku u smesu od kisele pavlake i sjedinite.
4. Premažite krem od kisele pavlake preko ohlađenog kolača.
5. Umetnite četiri komada čačkalica u kolač i prekrijte ga plastičnom folijom. To će sprečiti da se folija zalepi za glazuru.
6. Pokrijte kolač od šargarepe i stavite u frižider da se glazura stegne. Uživajte u svom kolaču od šargarepe bez šećera na sobnoj temperaturi ili ohlađenom.