Karakteristike uspešnih preduzetnika – 9 osobina lidera

Karakteristike uspešnih preduzetnika – Bilo da ste direktor velike kompanije sa stotinama zaposlenih ili ste osnivač startapa koji ima samo nekoliko radnika, može vam koristiti ako razmišljate kao preduzetnik. Dok jedni veruju da se preduzetnici rađaju, a ne stvaraju, svako može naučiti barem pojedine karakteristike koje preduzetnike čine onim što jesu. Ne postoji jedinstvena definicija šta je preduzetnik u stvari, ali se taj izraz obično odnosi na nekoga ko, između ostalog, predvodi određeni poduhvat, donosi odluke o tome u kom smeru se treba kratati, obezbeđuje kapital potreban da bi poduhvat postao stvarnost, i razmišlja o potencijalnim problemima i rizicima.

Da biste razmišljali kao preduzetnik, morate imati ili razviti karakteristike preduzetnika. Čitajte dalje da biste saznali koje su to karakteristike uspešnih preduzetnika.

Radoznalost

Uspešni preduzetnici imaju osobinu radoznalosti koja im omogućava da neprestano tragaju za novim mogućnostima. Umesto da se zadovolje onim što misle da znaju, radoznali preduzetnici postavljaju izazovna pitanja i istražuju različite puteve. Preduzetništvo se neretko opisuje baš kao “proces otkrivanja”. Bez želje da se neprestano postavljaju pitanja i osporava status quo, vredna otkrića se lako mogu prevideti.

Kontinuirano učenje

Karakteristike uspešnih preduzetnika

Uvek postoji više što možete naučiti i novi alati koji će pomoći vašem poslovanju da raste. Obavezno proverite trendove u svojoj niši i mreži sa pojedincima koji isto misle. Svake nedelje odvojite malo vremena da razmislite o tome kako ste naučili nešto novo o poslovnoj industriji. Zatim odlučite da li postoji način na koji možete da primenite ovo novo znanje u svoj posao kako bi napredovali. Konačno, učinite da kontinuirano učenje postane deo vaše svakodnevne rutine. Nikada nećete znati sve, ali kontinuirano učenje će vas približiti razumevanju svega.

Prilagodljivost

Priroda poslovanja se stalno menja. Preduzetništvo je proces koji se ponavlja, a novi izazovi i mogućnosti se pojavljuju na svakom koraku. Gotovo je nemoguće biti spreman za svaki scenario. Preduzetnici treba da procene situacije i da se prilagode kako bi njihov posao mogao da nastavi napred kad dođe do neočekivanih promena.

Odlučnost

Da bi bio uspešan, preduzetnik mora da donosi teške odluke i da stoji iza njih. Kao lider, on je odgovoran za vođenje putanje svog poslovanja, uključujući svaki aspekt od finansiranja i strategije do alokacije resursa. Biti odlučan ne znači uvek imati sve odgovore. Ako želite da budete preduzetnik, to znači da imate samopouzdanja da donosite izazovne odluke i da ih sprovodite do kraja. Ako se ispostavi da je ishod manje nego povoljan, odluka o preduzimanju korektivnih radnji je jednako važna.

Team building

Veliki preduzetnik je svestan svojih prednosti i mana. Umesto da dopusti da ga nedostaci sputavaju, on gradi timove koji se međusobno dopunjuju. U mnogim slučajevima, preduzetnički tim, a ne pojedinac, pokreće poduhvat ka uspehu. Kada započnete sopstveni posao, ključno je da se okružite saigračima koji imaju talenat i doprinose zajedničkom cilju.

Besprekorna komunikacija

Karakteristike uspešnih preduzetnika

Kao preduzetnik, možete postići malo ili ništa ako vam nedostaju veštine komunikacije. Izražavanje jasno i koncizno često može biti razlika između prosečnog profesionalca i nekoga ko se ističe. Ovo se odnosi na vaše svakodnevne interakcije i način na koji komunicirate na papiru i e-mailu.

Strast i ambicija

Strast je treptaj uzbuđenja u vašim očima kada vas pitaju o vašem poslu, ili je za neke to praktično njihov život. Ambicija je ono što pokreće preduzetnike da rade ono što rade svaki dan.

Možda ih je ta strast dovela u preduzetništvo jer pokretanje posla može biti zastrašujuće i neizvesno, nije za one slabog srca. Preduzetnici imaju urođenu želju da postignu uspeh, što je moglo proisteći iz strasti prema svojoj ideji. Oni su neumoljivi u potrazi za uspehom, a ovaj mentalitet treba da bude podstaknut ambicijom kako ga usput ne bi ponestalo.

Upornost

Iako su mnogi uspešni preduzetnici zadovoljni sa mogućnošću neuspeha, to ne znači da lako odustaju. Umesto toga, oni vide neuspeh kao priliku za učenje i rast. U toku preduzetničkog procesa, mnoge hipoteze na kraju ispadnu pogrešne, a određeni poduhvati u potpunosti propadnu. Deo onoga što čini preduzetnika uspešnim je njegova spremnost da uči iz grešaka, nastavi da postavlja pitanja i istraje dok ne postigne svoj cilj.

Inovacija

Mnogi pripisuju ideju da inovacije idu ruku-pod-ruku sa preduzetništvom. Ovo je često tačno – pojedini od najuspešnijih startapa su uzeli postojeće proizvode ili usluge i drastično ih poboljšali kako bi zadovoljili promenljive potrebe tržišta. Inovacija je karakteristika koju poseduju neki, ali ne svi preduzetnici. Na sreću, to je vrsta strateškog razmišljanja koja se može kultivisati. Razvijajući svoje veštine strateškog razmišljanja, možete biti dobro opremljeni da uočite inovativne mogućnosti i svoj poduhvate pozicionirate za uspeh.

Pridružite se našoj Viber grupi!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.